Ekonomide kara kış!

Döviz kurunun yükseldiği ve ekonomik dar boğazın yaşandığı Türkiye'de alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Van’da yaşanan ekonomik sorunları esnafa sorduk. Zor durumda olduklarını söyleyen esnaf yetkililere seslendi.

VAN 18.03.2019 12:18:58 0
Ekonomide kara kış!
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Döviz kurunun yükseldiği ve ekonomik dar boğazın yaşandığı Türkiye'de alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Van’da yaşanan ekonomik sorunları esnafa sorduk. Zor durumda olduklarını söyleyen esnaf yetkililere seslendi.

Tüm ülkede olduğu gibi Van'da da yaşanan ekonomik sorunlar hem esnafın hem de vatandaşın canını sıkıyor. Vatandaş alım gücünün düşmesinden ve sürekli yapılan zamlardan şikayetçi olurken, Vanlı esnafta işsizlikten yakınıyor. Birçok sektörde fiyat yükselişi, meyve-sebze fiyatlarında ki dalgalanmalar nedeniyle piyasalardaki denge bozukluğu süreci birçok esnafa kötü etkiledi. Ayakta durmaya çalışan esnaf günü kurtarmanın derdine girdi. Kentte yaşanan ekonomik sorunları ve esnafın son durumunu Yeni Doğu Gazetesi olarak esnafa sorduk. Hükümet yetkililerinin vatandaşa ve esnafa yardım etmesi gerektiğini söyleyen esnaf mikrofonumuza sorunları anlattı.

ÇADIR: SİFTAH YAPAMIYORUZ

Van’ın genelinde işlerin olmadığını ifade eden esnaf Ahmet Çadır şöyle konuştu: “İşlerimiz yok, geçen bir yıl boyunca işlerimiz hiç olmadı. Sadece bizde değil, bütün esnaflarda iş yok, Türkiye’nin her yerinde aynı. Esnaflık öldü, esnaflıkta hiç bir şey kalmadı. İşlerimiz son duruma kadar geldi, sabah tezgahımızı açıyoruz, bazı akşamlar siftah bile açmadan kapatıyoruz. Eskiden 10 kişi burada müşteriye iş yetiştiremiyorduk şimdi ise tek başımıza gelip, gidiyoruz. Ekonomi çökmüş, ekonomi diye bir şey kalmamış. İnşallah önümüzde ki zamanlarda düzelir, biz iş yapabiliriz ve ülkede de iyi bir yere gelir ekonomi olarak.”

YEŞİLOĞLU: BORÇLARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ

İşlerinde durgunluk olduğunu belirten Mekin Yeşiloğlu borçlarını ödeyemediklerini söyledi. Yeşiloğlu, “İşlerimiz normal, ekonomik sıkıntılardan dolayı durgunluk yaşıyoruz. Bir şey alınıp, satılmıyor. Şükürler olsun ekmeğimiz çıkmasına çıkıyor ama fazla iş yok, kiralar, ödemeler olduğu gibi duruyor, iş olmadığı için borçlarımızı da ödeyemiyoruz. İşlerimiz geçtiğimiz yıllara göre daha düşüşte. Herşeye zam gelmiş, asgari ücret alan biri çarşıya çıktığı zaman bir evin mutfak ihtiyaçlarını karşılayamıyor, asgari ücrete zam geldi iyi güzel ama onunla bitlikte aldığımız domates, patates, patlıcana da zam geldi. Vatandaş ihtiyaçlarını alamayınca bizde satış yapamıyoruz, bunlar hepsi bağlantılı, vatandaş kazanırsa, esnaf kazanır, esnaf kazanırsa, şehir kazanır, hiç birimiz kazanmadığı için, Van olarak ta büyümüyoruz, gelişmiyoruz. Allah yardımcımız olsun, esnafın hali hiç iyi değil.” Şeklinde konuştu.

ALTAY: SİFTAH AÇMADAN KAPATIYORUZ

Geçen yıla göre işlerinin düşüşte olduğunu söyleyen Mesut Altay isimli esnafta şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıla göre işlerimiz pek yok. Ekonomi çok düşük, hiçbir yerde iş yok, sadece bizde değil, hangi esnafa bakarsanız bakın, hiç birinde iş bulamazsınız. İşimiz kumaş olduğu için, bir sezon düğün olursa kumaş satışı gerçekleştirebiliyoruz ama gerçekten vatandaşta düğün yapacak para yok, vatandaş alışveriş yapamayınca, bizde kazanamıyoruz. Bazı günler siftah açmadan, tezgahı kapatıp gidiyoruz, nasıl olacağını bizde bilmiyoruz.”


 

DAĞ: VAN HAYVANCILIKLA KAZANIR

30 yıla aşkın nakliyat işi yaptığını ifade eden İsmail Dağ, “2019 yılında kıtlık var, kimse kazanmıyor, herkes cebinde olan parayı yiyor. İş yok, tarımın ve hayvancılığın olmadığı bir yerde, vatandaş her zaman perişandır. Her şey hayvancılık ve tarım üzerindedir. Türkiye’nin kalkınması hayvancılık üzerindedir, fabrikalar değil, vatandaşı şehirlere yönleniyorlar ama vatandaş hayvancılık ve tarımla kazanmasa çarşı esnafı da kazanamaz. Biz şuan açız, işsiziz, günde 40 ton yük taşıyorum, Van’da 30 yıldır hamallık yapıyorum, ev yok, araba yok, sigorta yok, gelecek yok.” Dedi.

“İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAYAMIYORUZ”

Doğ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin parası fazla harcanmasa aslında parası çok, iyi bir geliri var. Türkiye’nin yıllık kazancını hesaplayabilecek bir bilim adamı yok. Biz Türkiye’nin gelir, giderini merak ediyoruz, ne kadar gelir var, ne kadar gider var, bunu öğrenmek istiyoruz, vatandaş olarak bu bizim hakkımız. Bizde istiyoruz, yol yapılsın, köprüler yapılsın ama vatandaş olarak gelir, giderlerin hesabını bilelim. Şuan herşey de yüksek fiyat mevcut, bir şey alamıyoruz, zengin adamın umurunda değil hiç birşey, fakir insan nasıl ihtiyaçlarını karşılayacak. Bugün diyorlar ki kemer sıkalım, ben burada dürüm yiyemiyorum, mecliste oturan adam 30-40 bin lira maaş alıyor ve üç liraya kebap yiyor. Normal vatandaştan ne farkları var. Bir ay maaş almasa meclis üyeleri ikinci ay gelmeden ses çıkarırlar, eğer ülkede bir kısıtlamaya gidilecekse bunu önce, mecliste oturanlar uygulayacak, sonra gerekirse, zam uygulanır veya kısıtlamaya gidilir, biz mağduruz, inşallah bu düzelir, ülke olarak, vatandaş olarak, esnaf olarak derin bir nefes alabiliriz.”

KAYA: İŞİMİZDE KAR EDEMİYORUZ

Yaptıkları işte kar etmediklerini belirten esnaf Lokman Kaya ise, “İşlerimiz çok şükür yine iyi ama geçtiğimiz yıllara göre, kazanç elde edemiyoruz. Yetkililerden buna çözüm bulmalarını istiyoruz. Buna önlem alınmasa, fahiş fiyatlar ve doların yükselmesi önüne geçmese, önümüzde ki zamanlarda esnafın ve vatandaşın halini iyi göremiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Döviz kurunun yükseldiği ve ekonomik dar boğazın yaşandığı Türkiye'de alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Van’da yaşanan ekonomik sorunları esnafa sorduk. Zor durumda olduklarını söyleyen esnaf yetkililere seslendi.


 

Tüm ülkede olduğu gibi Van'da da yaşanan ekonomik sorunlar hem esnafın hem de vatandaşın canını sıkıyor. Vatandaş alım gücünün düşmesinden ve sürekli yapılan zamlardan şikayetçi olurken, Vanlı esnafta işsizlikten yakınıyor. Birçok sektörde fiyat yükselişi, meyve-sebze fiyatlarında ki dalgalanmalar nedeniyle piyasalardaki denge bozukluğu süreci birçok esnafa kötü etkiledi. Ayakta durmaya çalışan esnaf günü kurtarmanın derdine girdi. Kentte yaşanan ekonomik sorunları ve esnafın son durumunu Yeni Doğu Gazetesi olarak esnafa sorduk. Hükümet yetkililerinin vatandaşa ve esnafa yardım etmesi gerektiğini söyleyen esnaf mikrofonumuza sorunları anlattı.

YENİ DOĞU GAZETESİ: EMRAH DEMİR / MECNUN ÇALİ - ÖZEL