“Ekonomide kadın ve kariyer” paneli düzenlendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Van Kadın Girişimci Kurulu’nun (KGK) girişimleriyle, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (VANTSO) ev sahipliğinde, bölge illerinin katıldığı, “Ekonomide Kadın ve Kariyer” paneli düzenlendi.

VAN 12.01.2018 11:58:54 0
“Ekonomide kadın ve kariyer” paneli düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Panelin açılışında konuşan Van Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Semra Odabaşı gençlere seslenerek, “Ekonomide sizlere yol açmak istiyoruz. Bunu da anne olarak, öğretmen olarak, iş kadını olarak yapacağız” dedi. VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, “Özellikle bölgesel ve kentsel kalkınmada kadının rolü çok önemli. Nüfusun yarısı kadın. Keza bizim ilimizin de yarısı kadın. Dolayısıyla biz bu nüfusun hayatın her alanına dokunmasını sağlamadan kalkınmayı sağlayamayız..” ifadelerini kullandı. 
TOBB Van KGK tarafından VANTSO Tuşba Salonu’nda, “Ekonomide Kadın ve Kariyer” konulu panel düzenlendi.
Panele, VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van KGK Başkanı Semra Odabaşı, TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse, TOBB Aydın, Manisa ve Kütahya KGK Başkanları, Dijital Stratejist ve Fütürist 360 Biz Platformu Kurucusu Levent Karadağ, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile öğrenci ve öğretmenler katıldı. 

 

ERKEK KATILIMCILARA DİKKAT ÇEKTİ
Panelin açılış konuşmasını yapan Van KGK Başkanı Semra Odabaşı, programın akışına ilişkin bilgiler verdi ve katılımcılara teşekkür etti.
Kadın programı olduğu halde salonda fazla sayıda erkeğin de bulunduğuna dikkat çeken Odabaşı, şunları söyledi:
“Bugün çok mutluyum çünkü öğrencilerimiz de burada, okullarımız da burada. Programımızın adı her ne kadar ‘kadın ve kariyer’ olsa da, az önce arkadan gülüşmeler geldi, 'kadın programı ise biz niye buradayız' diyen gençleri duyar gibi oldum, ama tabi kadın her şeyden önce anneniz, okul öğretmeniniz, belki iş kadını olduğu zaman patronunuz, sizin de bizim dünyamıza girmenizin yanı sıra tabi ekonominin içine girmek istiyoruz. Ekonomide sizlere yol açmak istiyoruz. Bunu da anne olarak, öğretmen olarak, iş kadını olarak yapacağız. Yani bundan dolayı birlikteyiz. Artık dünya değişiyor. Geçmiş yıllardaki gibi bir dünyada yaşamadığımızı hepimiz çok iyi his ediyoruz. Özellikle bugünlerde. Tabi ki dünyanın değişmesi sadece iklim şartlarının değişmesi gibi bir şey değil, sizin düşünce dünyanızın, eğitim dünyanızın, geleceğinizin değişmesi demektir. Bu çok önemli programda önemli stratejiler geliştireceğiz. Bu amaçla davetimiz üzerine gelen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Stratejiler konulu ikinci bölümde çok değerli bir konuğumuz var, Levent Karadağ bey, kendisinin sizlerle buluşmasını çok arzu ediyorduk, aramızda olduğu için kendisine çok teşekkür ediyorum. İran’dan çok özel bir konuğum var, ona da çok teşekkür ediyorum. Aslında İran’dan da kadın girişimciler kurulunu bekliyorduk, ama maalesef durumlar malum, gelemediler. Onların da özürlerini belirtmek istiyorum, özür dilenecek bir şey de yok tabi durum ve şartlar söz konusu. Gönlümüz bütün dünya kadınlarının girişime gönül vermesi, bunu hakkıyla anlaması ve hakkıyla uygulaması. Anlamak güzel ama uygulamayınca bir anlamı olmuyor.” 

 

KGK’NİN YAPISI VE ÖNEMİ
TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse de, yaptığı konuşmada kadın kurulları olarak yaptıkları çalışmalara ve projelere ilişkin bilgi verdi.
Türkiye’de kadın girişimci sayısının kurul olarak yaptıkları çalışmalar sonucu arttığına dikkat çeken Köse, şöyle dedi:
“TOBB’un Kadın Girişimciler Kurulu diye bir oluşumu var, 2007 yılında kuruldu. Biz kurulduğumuzda 3-5 kadınla çıktık bu yola bugün 6 bin 500 üyemiz var. Geldiğimizde kadın girişimci oranı yüzde 6 idi, 2016’da bu oran yüzde 10’a çıktı. Buradaki artışta kesinlikle TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun (KGK) rolü büyüktür. Bununla birlikte odalarda, borsalarda yer almak gibi bir vizyon da gelişti. Kadın Meclis başkanlarımız, kadın yönetim kurulu başkanlarımız görev almış durumda. Önümüzdeki dönemde biz bu sayının daha da artacağını umuyoruz, diliyoruz. 7 bölgede temsilciliklerimiz var. Turkcel’de ‘geleceği yazan kadınlar’ projesi geliştirdik. Van KGK de bu girişimin içinde yer aldı. Gençlerin proje sürecine müracaat etmelerini bekliyoruz. Peki neden biz bu teknolojiye yöneldik? Teknoloji dünyasında kadın-erkek eşitliğine önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Erkeklere has bir dünya olarak algılanıyor ve bu algının yıkılmasını istiyoruz. İşleri hızlandıracağını biliyoruz. Biz bu tür projelerle etkili olmak istiyoruz. Bunun dışında web sayfası hazırlıyoruz, kurullar kendi faaliyetlerini burada paylaşabilecekler.”

 

ASGARİ ÜCRETLİ KADINLAR 
TOBB KGK Ege Bölge Temsilcisi TOBB Aydın KGK Başkanı Esen Türker ise, Aydın’da özellikle asgari ücretle çalışan kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalardan örnek vererek, “Biz Aydın olarak asgari ücretle çalışan kadını çok önemsiyoruz. Çünkü asgari ücretle çalışan kadın evlendikten sonra değil ama anne olduktan sonra iş hayatını noktalamak zorunda kalıyor. Eğer bakacak bir ebeveyn yoksa kesinlikle en doğru tercih iş hayatından ayrılıp çocuğuna annelik yapmak zorunda kalıyor. Buna işaret etmek için kurul olarak bir ana okul inşa ettik. Organize sanayinde çalışan annelerimizin çocukları bu okula devam edecek. Bu okulu açmak için çok çabaladık, çok uğraştık. Bu bizim görevimiz, yapmak zorundayız.” diye konuştu. 

 

GENÇLERE SESLENDİ
Salonda fazla sayıda gençlerin bulunduğunu ifade eden TOBB Manisa KGK Başkanı Nilgün Aksoy da, “Girişimcilik ruhunuzu açık tutun, ufkunuzu geniş tutun. Sizler, hepiniz geleceğin birer girişimcilerisiniz. Bakış açılarınızı hep ileriye dönük ayarlayın, hayata öyle bakın. Mutlaka çok ileri düzeyde lisan öğrenin. Çünkü globalleşen dünyada, internet çağında bu en gerekli araçtır.” şeklinde tavsiyelerde bulundu. 

 

KADIN BİRLİKTELİĞİ 
TOBB Kütahya KGK Başkanı Aylin Girgin Oğuz ise, yaptığı kısa konuşmasında, “En uzak ilden geliyorum. Önemli olan mesafeler değil, o işbirliğini yapabilmemiz. Projeler yapıyoruz ama şu anda Kütahya için en önemli şey kadın birlikteliğini sağlamak. Erkeklerin paylaşabildikleri deneyimleri, çalışmaları ne yazık ki biz çok az paylaşabiliyoruz. Biz bu tür çabalarımızı ticaret odası bünyesinde gerçekleştiriyoruz.” diye belirtti. 

 

“İŞİN SIRRI: EŞİTLİKÇİ ANLAYIŞ”
 Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, yaptığı konuşmada, Türkiye nüfusunun yarısının kadın, yarısının erkek olduğuna dikkat çekti. 
Kapalı bir toplum olmasına rağmen İran’daki kadınların Türkiye’deki kadınlardan daha çok ekonomik ve siyasi yaşama katıldığını, bu durumun değişmesi için tek bir formül olduğunu ifade eden Takva, şunları söyledi: “Özellikle bölgesel ve kentsel kalkınmada kadının rolü çok önemli. Nüfusun yarısı kadın. Keza bizim ilimizin de yarısı kadın. Dolayısıyla biz bu nüfusun hayatın her alanına dokunmasını sağlamadan kalkınmayı sağlayamayız. Kadının birçok alanda dışlanmış vaziyette tutulmasının ne ülkemize ne ilimize hiçbir katkı sağlayamayacağının yöneticiler farkına varması lazım. Çok fazla konuşmamız lazım, bununla ilgili stratejiler geliştirmemiz lazım. Radikal kararlarla hayatın her alanına yaymamız lazım. Bunun kadınla da erkekle de ilgisi yok. Nüfusun yarısının kadın yarısının erkek olduğu ülkemizde el birliği ve işbirliği içerisinde ortak bir yaşam kurmamız lazım. Devleti yönetenlerin de, hükümetlerin de bu zihinsel dönüşümü sağlaması lazım. Aramızda bir de İranlı kadın misafirimiz var. Şimdi İran diyoruz; İran’da kadın, kıyafetinin dışında hayatın her alanındadır. İran’da kadın bizden çok daha fazla ekonomik hayatın içerisindedir, siyasetin içerisindedir ve belirleyici karar alma mekanizmalarının içindedir. Dolayısıyla bize göre çok daha kapalı bir toplum olan İran bile bizden çok daha ileri. Bizi yönetenlerin şunu çok iyi bilmesi lazım, bizim de uygulayacağımız bir formül var; nüfusun yarısı kadındır ve biz hayatın her alanında erkek kadın demeden, eşitlikçi bir anlayışla bir araya gelip bir sinerji yaratabiliriz. Bunu yapamazsak inanın bulunduğumuz konumdan bir adım ileri gidemeyiz. İşin sırrı budur. O nedenle kendimizi bu anlamda yeniden dönüştürmemiz gerekiyor.”

 

PANEL
Yapılan açılış konuşması ardından panele geçildi. 
Panelin sunumunu Dijital Stratejist ve Fütürist 360 Biz Platformu Kurucusu Levent Karadağ, gerçekleştirdi.
Karadağ, gelişen teknoloji nedeniyle günümüz mesleklerin ve branşların birer birer ortadan kalktığına dikkat çekti ve gelecekteki teknolojiye dayalı mesleklere ilişkin bilgiler verdi.
Panelin ardından, Van KGK tarafından geliştirilen, “Girişimciler parmak kaldırsın” projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi