Ekonomi savaşını kazanmanın yolu, yeni finans kaynakları bulmadan geçiyor

Erdal Tanas Karagöl

VAN 6.08.2018 10:08:38 0
 Ekonomi savaşını kazanmanın yolu, yeni finans kaynakları bulmadan geçiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ekonomi savaşını kazanmanın yolu, yeni finans kaynakları bulmadan geçiyor
Geçtiğimiz Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni sistemin 100 günlük icraat programı açıklandı. 100 günlük icraat programının açıklandığı bu programda ekonomi alanında öne çıkan hususlar, yeni dönemde Türkiye’nin yol haritasını oluşturduğu gibi Ağustos sonunda açıklanacak yeni Orta Vadeli Program (OVP) için de önemli bir mesaj olacaktır.

Açıklanan icraat programında özellikle son dönemlerde gündem olan finans alanında atılacak adımlar öne çıktı.

Peki bu 100 günlük icraat programda finans alanında öne çıkan hususların detaylarını neler oluşturuyor?

TASARRUFLARIN ARTIRILMASI

Öncelikle şunu söylemek gerek ki, yeni dönemde üzerinde durulması gereken en önemli konunun tasarruf olduğu gayet açık. Çünkü dünyada faizlerin artış trendinde olması nedeniyle dış finansman oldukça maliyetli hale geldi.

Öte yandan kurlardaki artış, 15 Temmuz sonrası oluşturulan olumsuz algı ve Türkiye’nin dış finansmana erişimini zorlayan hususlar tasarrufları hayati derecede önemli hale getirdi.

Ayrıca, tasarrufun kamu eliyle yapılması hem toplam tasarrufu artıracak hem de kamunun dışarıya olan finansman ihtiyacını azaltacaktır. Bu durumun hem faiz oranlarını hem de kur üzerinde oluşabilecek operasyonu etkisiz hale getireceğinden hiç şüphe yok.

Türkiye’nin kamu harcamalarını etkin bir şekilde kullanması ve kamu kaynaklarını tek elden toplaması kamunun finansman ihtiyacını azaltacaktır. Bu da kamu harcamalarında yeni bir yol haritasını zorunlu hale getiriyor.

YENİ KAYNAKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI

Türkiye’nin artık yalnız ticari banka mevduatlarına mecbur olmaması gerekiyor. Bir taraftan mevcut mevduatlar diğer taraftan faizsiz finans araçlarının geliştirilmesi ve en önemlisi de atıl olarak ekonomide olamayan yastık altı kaynakların ekonomiye kazandırılması için yeni metotlar ve araçlar gerekli.

Bu açıdan İstanbul Finans Merkezi projesinin hızlandırılması ve hayata geçirilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekmek gerek.

DIŞ KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ VE YENİ FİNANS PAZARLARI

Türkiye geçmişte dış finansman ihtiyacının büyük kısmını Avrupa’dan sağlıyordu. Yeni dönemde artık kaynak çeşitliliği için yeni finansman merkezlerine yönelmesi ise son derece mühim bir konu haline geldi.

Bu hem Türkiye’nin farklı finans pazarlarına erişimini sağlayacak hem de örneğin Çin piyasalarına girişte malum derecelendirme kuruluşlarının değil de Çin’de var olan ya da kurulacak derecelendirme kuruluşlarından alınacak kredi notuyla değerlendirilmesini sağlayacaktır. Bu durum ayrıca mevcut kredi derecelendirme kuruluşlarından da kurtulma imkanını ortaya çıkarmış olacaktır.

YENİ KALKINMA BANKACILIĞI MODELİ

Üretim için gerekli yatırımları gerçekleştirmede yani cari açığı düşürmede Kalkınma Bankaları oldukça büyük bir role sahip. Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılması, hem stratejik yatırımların hayat geçirilmesinde hem de bu yatırımlar için daha ucuz finansmana erişim sağlaması olmazsa olmazlardan.

Çünkü mevcut bankacılık sistemi ve dolayısıyla kısa vadeli ticari banka mevduatıyla stratejik yatırımların finansmanı gerçekten zor. Bu zorunluluk dünyada gelişmiş ülkelerdeki farklı kalkınma bankacılığı modellerin Türkiye’ye de taşınmasını sağlayacak yeni bir sistemi gerekli kılıyor.

YENİ OVP

Açıklanan 100 günlük icraat programı ekonomiye yeni bir ivme kazandırırken, açıklanacak yeni Orta Vadeli Program (OVP) hem makro ekonomik göstergelerde hedeflerin ne olacağını hem de küresel ekonomideki gelişmelere bağlı olarak atılması gereken adımlar için detaylı bir yol haritası sunma gibi bir özelliği bulunuyor.

100 günlük icraat programının ardından gözlerin şimdi de OVP’ye çevrildiğini söylemek gerek.