Ekoloji Toplantısı Van'da yapıldı

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Ekoloji Toplantısı' toplantısı Van'da yapıldı.

VAN 29.03.2015 17:56:25 0
Ekoloji Toplantısı Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
             Nuda Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya DBP İl Eş Başkanı Miraz Çalli, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Erhan Aksoy, Van Baro Başkanı Av. Murat Timur, Belediye Eş Başkanları, STK temsilcileri, avukatlar ve mahalle meclisleri katıldı. 
Gün boyunca sürecek olan toplantıda "Su hakkı, HES'ler ve mücadele pratikleri", "Kıyı sahil şeridi ve sulak alanların korunması", "Van'ın mevcut çevre sorunları çerçevesinde ekoloji mücadelesi nasıl ortaklaştırılabilir?" konuları tartışılıyor. 

           Yaptıkları çalışmalarla ile ilgili bilgi veren Av. Deniz Gedik, 2009 yılında kurulan bir hareket olduklarını ve Türkiye'deki HES ve diğer davalarla ilgilendiklerini söyledi. 
Van'da toplantı yapma amaçlarının coğrafyanın büyük bir tehlike ile karşı karşıya olması olduğunu söyleyen Gedik, çok sayıda hidro elektrik santral ve ocaklar yapıldığını ve çevre katliamlarıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. 

       "VAN EKOLOJİK PİLOT KENT"
          Toplantının açılış konuşmasını DTK Van Ekoloji Komisyonu Üyesi Fatih Şahin yaptı. Şahin, Diyarbakır'da düzenlenen toplantılarda Van'ın ekolojik pilot kent olarak kabul edildiğini söyleyerek, yaptıkları bu toplantıyla kent ve çevre talanının önüne geçmek istediklerini belirtti.  
             Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir paradigmayla, iktidarın, neo liberal politikalarla Türkiye'nin her yerinin HES, baraj, devasa havaalanları ve köprülerle talan ettiğini söyleyen Şahin, devrimcilerin, solcuların, demokratların buna karşı ortak bir mücadele ortaya koyması gerektiğini belirtti. 

             İlk panele İstanbul Barosu'ndan Av. Deniz Gedik, Av. Olguner Olgun, Av. Alptekin Ocak ve Ankara Barosu'ndan Av. Emre Baturay Altınok katılarak "Su hakkı, HES'ler ve mücadele pratikleri" konusunda sunum yaptı. 
Panelin ilk konuşmasını yapan Av. Olguner Olgun, su hakkının temel bir insan hakkı olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini söyleyerek, ancak bu sistemin böyle yürümediğini belirtti.
Suya erişim herkesin temel hakkı olduğunu belirten Olgun, yönetimlerin de bunu sağlamak zorunda olduklarını ifade etti. 

              Tüm inanç ve hukuk sistemlerinde suyun kutsal olarak kabul edildiğinin altını çizen Olgun, suyun anayasal hak niteliği taşımasının önemli olduğunu çünkü buna ilişkin bir dava sürecinin gelişebileceğini söyledi.

              Ankara Barosu'ndan Av. Emre Baturay Altınok ise, toplantının bir deneyim aktarma toplantısı olduğunu söyledi. Altınok, "Çözüm süreci bir nihayete erdiğinde, barış geldiğinde savaş hukuku sonlanacak ve bu savaş hukuku normalleşecek. Savaş bittikten sonra burası artık sermaye için makul bir hal alacak. Tüm yaşam burada değişecek. Sermayenin eliyle doğanız, yaşamınız, ürünleriniz, beslenme biçimleriniz değişecek. Buna karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor." dedi.
Bundan sonraki yıkımlara karşı herkesin hazır olması gerektiğinin altını çizen Altınok, doğa talanına karşı nasıl bir hukuk mücadelesi verilmesi ile ilgili bilgiler verdi.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi