Eğitimlerini tamamlayan kadınlar ana arı üretecek

Van Büyükşehir Belediyesi Mavi-Kent A.Ş ile Hisar Anadolu Destek Derneği'nin bir süre önce başlattıkları 'Ana arı üretim projesi' eğitimlerini tamamlayan 10 kadına sertifikaları verildi.

VAN 27.05.2016 10:45:37 0
Eğitimlerini tamamlayan kadınlar ana arı üretecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi Mavi-Kent A.Ş ile Hisar Anadolu Destek Derneği'nin bir süre önce başlattıkları "Ana arı üretim projesi" kapsamında eğitimlerini tamamlayan 10 kadına sertifikaları verildi.

     Ana arı üretim projesi kapsamında eğitim alan kadınlar, Van ve çevre illerin ihtiyacını giderecek kadar ana arı üretebilecek bir aşamaya gelirken, kadınlar bal konusunda marka olmaya yolunda emin adımlarla yürüyor.

Daha önce TuşBal markası ile adlarını duyuran ve bal kalitesi açısından çok önemli bir adım atan kadınlar, ana arı üretimi ile de bu markalarına önemli bir değer daha kattı. 3'er haftalık periyotlarla uygulamalı eğitim alan ve eğitimlerini tamamlayan kadınlar sertifikalarını alarak resmi ana arı üreticileri oldu.

     Eşbaşkan Çoban: En büyük yatırım kadına yapılan yatırımdır

     Sertifika törenine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, Hisar Anadolu Destek Derneği Başkanı Servet Harunoğlu, Düzce Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Mavi Kent Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Köylüoğlu, Mavi Kent Eğitmeni Enver Özkahraman ile sertifika alan kadınlar katıldı. Törende kısa bir açıklama yapan Eşbaşkan Çoban, kursiyerlere ve eğitimlere teşekkür etti. Bu çalışmanın eğitime katılan Kadınların hayatına önemli bir dokunuş olduğunu belirten Çoban, "Bu çalışma ile yatırımın en değerlisi olanı yapıyorsunuz. Kadının çalışma yaşamına yaptığınız yatırım en önemli yatırımdır. Kadınlar bu vesile ile evden çıkıp hayatlarında böylesi önemli kararlar alıyorlar. Kültürel olarak ailelerimizde zayıflık varsa zaten kadın kendini geri çekiyor ve tamamen eve kapatıyor. Ama yoksa kadınlar zaten üretime yöneliyor ve önemli işler başarıyorlar. Bu konuda ön açıcı olan bu projeyi hayata geçiren herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

 

    Kekeçoğlu: Van, ana arı üretimi için çok önemli bir yere sahip

     Çoban'ın ardından konuşan Hisar Anadolu Destek Derneği Başkanı Servet Harunoğlu, önemli bir projeyi başarıyla tamamladıkları için mutlu olduklarını belirterek, destek sunan herkese teşekkür etti.

     Tüm bölgeye ana arı verebilecek bir kapasiteye sahip olduklarını belirten Harunoğlu, çalışmanın önemine değindi. Son olarak konuşan Düzce Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Türkiye'nin arı gen kaynaklarının çok önemli olduğunu belirterek, ama tek elden ana arı alınmasından dolayı gen kaynaklarının bozulduğunu söyledi. Van'ın ana arı üretimi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kekeçoğlu, Van'da yerel ana arı kullanılmasını sağlamanın çok anlamlı olduğunu söyledi. Bakanlık onaylı ana arı sertifikası olmayanların ana arı üretemeyeceklerini belirten Kekeçoğlu, bu açıdan alınan sertifikaların çok önemli olduğunu söyledi.

    Konuşmaların ardından kadınlara sertifikaları verilirken, programın sonunda Eşbaşkan Çoban kadınlarla toplu fotoğraf çekindi. Çoban, ardından bal üretiminin yapıldığı sahayı gezerek bilgi aldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi