Edremit’te Şamran Kanalı projesi…

Edremit Belediyesi, ilgisizlikten dolayı tahrip edilen 3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı’nı hazırladığı ‘Tarihi bugünle buluşturma, mirası geleceğe taşıma’ projesiyle Van halkına yeniden kazandırıyor.

VAN 23.08.2016 18:29:31 0
Edremit’te Şamran Kanalı projesi…
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yol, su, kanalizazyon, yeşillendirme, park alanları benzeri birçok çalışmayı rutin bir şekilde yürüten Edremit Belediyesi, bazı ezberlerin ötesine geçerek tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik alanda da Van halkına birçok yeni hizmet kazandırmayı sürdürüyor.

   Yürütülen çalışmalar kapsamında ekolojik belediyecilik hassasiyeti çerçevesinde tarihi dokuya korumak için önceden tarihi yerlerin korunmasına ve turizme kazandırılmasına ilişkin çeşitli çalışmalar yürüten Edremit Belediyesi bu seferde Van deyince ilk akla gelen 3 bin yıllık Tarihi Şamran Kanalı’nı yaptığı projeyle Van’a yeniden kazandırmaya çalışıyor.

 

   Tarihi bugünle buluşturma, mirası geleceğe taşıma projesine başlandı

   Gürpınar ilçesinden başlayarak Van Kalesi’nin eteklerine kadar 52 kilometrelik güzergah boyunca sulama kanalı olarak bundan 3 bin yıl önce Urartular tarafından yapılan mühendislik harikası tarihi Şamran Kanalı, ilgisizlikten dolayı büyük bir tahribata maruz kalırken; Edremit Belediyesi hazırladığı ‘Tarihi bugünle buluşturma, mirası geleceğe taşıma’ projesine başlandı. 52 Kilometrelik tarihi Şamran Kanalının 41 kilometresi Edremit ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Edremit Belediyesi tarihi Şamran Kanalının yerleşim alanlarından geçtiği güzergahta çalışmalarına başladı.

    Şamran Kanalının geçtiği önemli güzergahlardan biri olan ve etrafı ağaçlarla kaplı olan güzergahta kanalın tarihi dokusuna zarar vermeden yol parkeleme çalışmaları, yürüyüş ve bisiklet yolu oluşturma çalışmalarına başlandı. Ayrıca Şamran Kanalı etrafında oluşturulan yürüyüş ve bisiklet yoluyla beraber ağaçların doğal kamelya görevi yaptığı kanal kenarına da banklar konularak hayata geçirilecek proje Van halkının hizmetine sunulacak...

 

    “Halkımızı tarihle ve doğayla yeniden buluşturacağız”

    Tarihi Şamran Kanalı’nın Van’a yeniden kazandırılmasına ilişkin görüş bildiren Edremit Belediye Başkan Vekili Nurhayat Çelik, Edremit Belediyesi olarak kısıtlı imkânlara ve dar bütçeye rağmen rutin belediyeciliğin ötesine geçerek tarihi, sosyal, kültürel, gençlik, ekonomik, kadın istihdamı gibi birçok konuda şartları zorlayarak halkın layık olduğu projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını belirtti. Bu projelerden en önemlilerden birinin de Tarihi Şamran Kanalı’nın Van halkına yeniden kazandırılması olduğunu belirten Çelik; tarihi kanal güzergahı boyunca ilk etapta yürüyüş ve bisiklet yolu yapılacağını bunun yanında yeşil bitki örtüsünün muhteşem bir görsellik oluşturduğu alanda  ağaçların doğal kamelya görevi gördüğü kanal kenarlarına da banklar konularak halkımızı hem tarihle hem doğayla yeniden buluşturacaklarını belirtti. Kent hayatının insanları psikolojik olarak yıprattığı ve doğadan tarihten kopardığına dikkat çeken Çelik, Şamran Kanalı projesiyle halkımız oksijenin bolca olduğu suyun sesi ve çeşitli endemik canlı türünün yaşadığı Edremit ilçesinin iç kısımlarında doğayla tarihle buluşarak stres atacağını ifade etti.

   Edremit Belediye Başkan Vekili Nurhayat Çelik ve meclis üyeleri Tarihi Şamran Kanalı projesi çalışmalarının yürütüldüğü alanda incelemelerde bulunarak teknik personelden bilgi aldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi