Edremit'te Betonlaşmayı Durdurun Artık

VATANDAŞLAR SORUYOR

VAN 31.07.2014 11:14:15 0
Edremit
Tarih: 01.01.0001 00:00


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edremit TOKİ yaşam alanında park, yeşil alan olması istenilen parsele Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü için göl manzaralı hizmet binası yapıyor. Vatandaşlar Edremit'te kamu eliyle betonlaşma istemiyor.

 2011 Van depremleri sonrası kentin yeni imar planını şekillendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Planlama Genel Müdürlüğü Edremit ilçesinde uygulamaya koyduğu çevre, şehircilik ve planlama anlayışına tepki yağıyor. “Bu nasıl çevre ve şehircilik” anlayışıdır diyen vatandaşlar Edremit TOKİ yaşam alanında spor alanı, yeşil alan, park olmasını istedikleri parsele Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bazı kurumların göl manzaralı bina yapma, betonlaştırma girişiminin engellenmesini istiyor.   

“Edremit’te betonlaşmasına izin verilmemeli”

Van’ın turizm,  dinlenme ve yeşil beldesi Edremit’te TOKİ afet konutları içinde vatandaşların yeşil alan, spor alanı, gezi alanı olması istedikleri parsele göl manzaralı kamu binaları dikiliyor.  Kamu eliyle betonlaşmanın yaşam alanı dışında bulunan hazine arazilerine yapılmasını isteyen vatandaşların bugün Van’da halka hitap edecek olan Ak Parti Cumhurbaşkanı adayı Başbakan, Erdoğan’ın Edremit’e betonlaşmayı durdurmasını istediler.

“TOKİ konutlarında insani ihtiyaçlar yok”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan planlamada insana öncelik ve değer vermediğini dile getiren depremzede vatandaşlar şunları söylediler: “ TOKİ afet konutlarında on binlerce insanın yaşıyor. Ama TOKİ alanında insan yönelik hiçbir donatı yok. Bu nasıl planlama, bu nasıl şehircilik anlayışı? Konut alanlarında öncelikle insanlar için park yeşil alan, spor alanı olması gerekiyor. Biz depremzede vatandaşları olarak Edremit TOKİ alanı kapsamında bulunan parselin park, yeşil alan spor alanı,  dinlenme alanı, ilçe meydanı olarak değerlendirtmesi için geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu talebimizi içeren toplu imzaların yer aldığı mektuplar gönderdik. Bu arada Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü Bakanlığa Edremit TOKİ alanının yeni hizmet binası için uygun olamadığı yönünde yazılar yazdı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan İdris Güllüce Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’ye Edremit’in betonlaşmasına izin vermeyeceğini, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasının TOKİ yaşam alanına yapılmayacağını bildirdi. Ancak vatandaşla inatlaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlılığı verdiği karardan nasıl olduysa dönerek binanın yapılmasına, Edremit’in betonlaşmasına izin verdiği bildirildi.  Edremit’te betonlaşma durdurulsun, vatandaşın yaşam alanı işgal edilmesin” dediler.

              VATANDAŞLAR SORUYOR

  1. Edremit TOKİ konut alanında depremzede vatandaşların, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının park, yeşil alan, spor alanı, ilçe meydanı olarak değerlendirilmesini istedikleri parselin çevre ve şehre duyarlı olması gereken bir kurum eliyle beton yığını dikilerek betonlaşma gerçekleştirilmesi nasıl izah edilebilir?
  2. Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hizmet binasının Edremit’te yapılması durumunda vatandaşların ve personelin mağdur olacağı yönünde resmi yazı yazdı mı?
  3. Edremit TOKİ afet konut alanına ve söz konusu parsele 1,5 km mesafede fay hattı tespit edildi mi?
  4. Fay hattı bulunması nedeniyle 1000 konutluk 9 etap TOKİ konutunun yeri değiştirildi mi?
  5. TOKİ konutları içinde 9. etap konutların yeri neden değiştirildi?
  6. Fay hattına yakın olması nedeniyle konut yapımı uygun görülmediği ileri sürülen söz konusu parsele Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası yapılacak mı?  
  7. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce Edremit TOKİ afet konutları yaşam alanına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü göl manzaralı bina yapılmasını durdurma kararı aldı. Bakanlık daha sonra bu karından neden vazgeçti?
  8. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 40 adet personel lojmanı nereye yapılacak?
Edremit'te   göl manzaralı kamu  bina sayısı hızla artarken  hazine  arazileri üzerinde ruhsatsız  ev ve iş yeri saysı  da mantar  gibi  çoğalıyor.

 İlhan Siyahtaş/Vansesi Özel