Edremit'in ekonomisi tartışıldı

Edremit Belediyesi ve DTK Ekonomi Komisyonu iş birliğiyle 'Edremit Ekonomi Stratejisi Geliştirme' adı altında kentin tüm dinamiklerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Kentte bulunan çok sayıda meslek odası yöneticilerinin ve akademisye

VAN 31.01.2015 14:11:27 0
Edremit
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Edremit Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekonomi Komisyonu üyeleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kent Araştırmaları Merkezi Başkanı A. Menaf Turan, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası yöneticileri, İnşaat Mühendisleri Odası yöneticileri, Van Büyükşehir Belediyesi ilgili daire teknik personelleri, Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Halk Meclisi üyeleri ve Edremit Belediye meclis üyeleri katıldı.

"HALK TÜKETİMDEN ÜRETİME GEÇECEK"
Toplantının açılış konuşmasına yapan Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, DBP'li belediyeler olarak demokratik, katılımcı, kadın özgürlükçü ve ekolojik belediyecilik paradigma gereği kentin tüm dinamiklerini esas alan bir temelde Edremit Belediyesi olarak hizmet ürettiklerini belirtti. Edremit Belediyesi olarak kentin tüm sorunlarına müdahil olmaya çalıştıkları gibi çözüm kalıcı bir şekilde cevap olabilmek adına çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Çetin, ülkenin özelde de bölgenin en büyük sorunu olan ekonomik istihdam alanlarının yoksunluğunun Edremit'te de büyük oranda hissedildiğini belirtti. Tüm sorunların başlangıç noktası olan, halkı üretici olmaktan çıkarıp her şekliyle tüketici bir kültüre kavuşturan; ekonomik istihdam alanlarının yoksunluğuna ilişkin sunulacak öneri ve projelerde ortaklaşmak adına böylesi bir ekonomi toplantısını düzenlediklerini belirten Çetin, Edremit Belediyesi olarak kentin tüm dinamikleriyle ortaklaşarak tüm sorunların üstesinden geleceklerine inandıklarını ifade etti. Edremit Belediyesi ekonomi toplantısına katılanlara teşekkür eden Çetin, kentin tüm dinamiklerinin bu denli bir yoğun katılımla Edremit'e dair öneri ve projelerde ortaklaşmalarının kendilerine büyük bir heyecan verdiğini söyledi.

"YANLIŞ POLİTİKALARIN CEREMESİNİ BÖLGE HALKI ÇEKİYOR"
Çetin'in ardından konuşan DTK Ekonomi Komisyonu üyesi Mehmet Cengiz de Türkiye'deki yanlış ekonomi politikalarından kaynaklı ülke genelinde yoksulluğun önüne geçilmez büyük bir handikaba dönüştüğüne dikkat çekerek; mevcut yanlış ekonomi politikalarının tüm ceremesini bölge halkının çektiğini söyledi. Cengiz, 1929'lü yıllarda dünyadaki mevcut ekonomik buhranla beraber neoliberal ekonomi anlayışının birden hortladığını ve ekonominin neoliberal sistemde adeta bir din olgusuna dönüştüğünü belirtti. Piyasayı serbest ekonominin, daha da ötesi özel teşebbüs ekonomisinin yönetmesi gerektiğini savunan neoliberal ekonomi anlayışının, mevcut durumu küreselleşmenin bir uzantısı olarak bu öğretinin illaki desteklenmesini gerekliliğini ' yeni özgürlükçülük ' gibi bir kılıfa büründüründürerek; halkta yarattığı bu algı yanılsamasıyla klasik kapitalist düşünceyi makyajlayarak halka tekrardan sunduğunu belirtti.

"HALK ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİ"
Tüm bu olumsuzluklar karşısında üretimden koparılarak tüketici bir kültüre sevk edilen halk kitlelerinin tekrardan üretime geçirilerek kendi kendine yetebilen, kendi ekonomik istihdam alanlarını yaratan bir duruma kavuşturmak için DTK ekonomi komisyonu olarak çalışmalar yürüttüklerini bilgisini veren Cengiz, bu temelde Van ili özelinde çeşitli toplantılar yaptıklarını, bununla beraber öncelikli sorun tespitleriyle beraber; sağlıklı teşhis yapıldıktan sonra kalıcı çözümler geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Edremit Belediyesi'nin ilçenin ekonomisini kentin tüm dinamiklerini esas alarak tartışmaya açmasını önemsediklerini ve DTK Ekonomi Komisyonu olarak yapılacak her türlü çalışmada kendilerinin destekçisi olacaklarını aktardı. 
Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ilçe ekonomisine dönük mevcut durum analizi üzerinden değerlendirmeler yaparak, başta turizm, tarım ve hayvancılık, ekoloji, yerel gen kaynakları, ekosanayi, enerji, kentleşme gibi birçok konu başlığı tek tek ele alınarak tartışmalar yürütüldü.
Kentin çok sayıda dinamiklerinin katıldığı ekonomi toplantısında yürütülen tartışma ve değerlendirmelerle bir çok öneri ortaya çıkarken, bu önerilerin projelere dönüştürülerek hayata geçirilmesi konusunda ortaklaşmanın önemi vurgulandı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -