TOKİ Konutların Yeri Değişti

Yeni Fay Tespit Edilince TOKİ Konutların Yerini Değiştirdi

EDREMİT 18.07.2012 14:46:51 0
TOKİ Konutların Yeri Değişti
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da meydana gelen depremler sonrası TOKİ tarafından depremzedeler için 5 bin 664 konutun yaptırıldığı Edremit İlçesi'nde yeni bir fay tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Jeolojik haritaların hazınlanması için yapılan sondajlama sırasında ortaya çıkan fay nedeniyle, TOKİ o bölgeye yapılacak bin konutun yerini değiştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, fayın her iki tarafına 200 metrelik tamponlama yaptıklarını ve burayı yerleşime kapattıklarını söyledi. Ayrıca Van'ın yerleşim uygunluk haritasının tamamlandığını belirten Kahraman, Toprakkale bölgesinde de bazı bölgelerin kaya düşmesi nedeniyle yerleşime uygun olmadığının belirlendiğini söyledi.

Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki iki depremden sonra yapılaşmaya izin verilmedi. Aylardır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan çalışmalar sonrası, Van ilinin yerleşime uygunluk haritası tamamlandı. Van'ın imar planı niteliğindeki haritayı hazırlayan Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, hazırladıkları haritayı Van Belediye Başkanı Sabri Abi'ye verdi. Haritada yerleşime uygun ve uygun olmayan bölgeler çeşitli şekillerle gösterildi. Yapılan çalışmaların taslağını tamamlandığını belirten Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, deprem konutlarının yoğunlukta yapıldığı Edremit İlçesi'nde yeni bir fay tespit ettiklerini belirtti.

TOKİ UYARILDI

Yeni fayın, çimento fabrikasının doğu bölgesinde saptandığını belirten Genel Müdür Kahraman şöyle dedi:

"Bu nedenle fay hattının geçtiği alanın yapılaşmaya uygun olmadığını belirttik. Fay güney-batı yönünde uzanan bir fay. Bizim yaptığımız tespit sonrası TOKİ buraya yapacağı bin konutun yerini değiştirdi. Fayın her iki tarafına 200 metre tampon bırakıldı. Bu bölgeler yerleşime kapatıldı. Ayrıca Toprakkale civarında da kaya düşmeleri yerleşimi olumsuz yönde etkileyebileceğinden, bu alanların da yerleşime açmadık."

TESLİMAT AĞUSTOS SONUNDA

TOKİ Müşavir firma yetkilisi Hüseyin Canpolat da, fayın belirlenmesinin ardından çalışmalara başlayıp güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi. Planlamalarda bu bölgede olan binaların yerinin değiştirildiğini ve sağlam zeminlerde inşaatların sürdüğünü söyledi. Canpolat, fayın binalara herhangi bir zarar vermeyeceğinin de altını çizdi. Bu arada, depremzedeler için yaptırılan konutların teslimatının Ağustos 2012 sonunda yapılacağı kaydedildi.