Edremit TOKİ sorunları raporlaştırıldı

Van'ın Edremit İlçesi'nde deprem sonrası yapılan TOKİ konutları ile ilgili sorunlar, Erenkent Mahalle Muhtarı Salih Bayram tarafından raporlaştırılarak, başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere ilgili bakanlıklara postalandı. Gazetem

VAN 29.01.2015 09:11:41 0
Edremit TOKİ sorunları raporlaştırıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
           Edremit'te deprem sonrası yapılan konutlarla yeni bir mahalle olan Erenkent Mahallesi, yerel seçimlerde de yeni muhtarını belirledi. Oyların %86'sını alarak muhtar olan Salih Bayram, özellikle TOKİ'lerdeki sorunların çözümü için büyük çaba gösteriyor. Muhtar Bayram, yakıt sorunundan, su sorununa, kapıcı ve aidat paralarından kanalizasyon sorununa kadar, TOKİ'lerdeki irili-ufaklı tüm sıkıntıların giderilmesi için çalmadık kapı bırakmıyor. 

          Muhtar Bayram, son olarak yaşanan sorunları maddeler halinde raporlaştırarak, başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD Genel Müdürlüğü, TOKİ Başkanlığı ve Valilik makamlarına postaladı.

        "TOKİ SAKİNLERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR"
           Raporlaştırdıkları sorunlarla ilgili beraberinde Yusuf Alter ile birlikte gazetemizi ziyaret eden Erenkent Mahalle Muhtarı Salih Bayram, konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Bayram, "Bildiğiniz üzere Van ilinde meydana gelen ve depremde evleri yıkılan vatandaşlarımız için, devletimiz tarafından Edremit Bölgesi'ne çok sayıda konut yapıldı. Devletimiz ve devlet büyüklerimizden Allah sonsuza kadar razı olsun. Ancak TOKİ Genel Müdürlüğünün Boğaziçi Yönetim A.Ş. ile yaptığı anlaşmaya bağlı olan yönetimce işlerin yürütülmesinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle şirket yönetimi, konutlardaki birçok gideri resmi belgeler karşılığı değil, gayri resmi olarak bildikleri ve haksız bir şekilde tahsil ediyor. Bu giderlerin kalem kalem araştırılmasını istiyoruz" dedi. 

            Birçok giderin kapılara ve panolara asılmadığını söyleyen Bayram, "Her blok ortak elektrik gideri aylık için blokta mevcut panoya asılmayan ortak gider bilgileri site sakinlerine bilgilendirmeden elektrik sayacının elektrik bedelinin ne kadar olduğu belirtilmeden, belirsiz bir şekilde tahsil edilmektedir. Yapımcı firmalar ile TOKİ sözleşmesinde her blokta bir jeneratörün bulunması gerekmekte iken, birçok blokta jeneratör bulunmuyor. İçme sularında kullanılmakta olan Hidrofor pompaları sanki her ay bakım varmış gibi gösterilmekte ve aidata gider olarak eklenmektedir. AFAD ile Boğaziçi Yönetim Şirketi arasındaki sözleşme gereği her blok için bir kapıcı görevlendirilmesi gerekirken, yönetimce bir kapıcının 3 ve 4 blokta çalıştığı görülmektedir. Az elemanla çok para kazanma felsefesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bloklardaki temizlik, kalorifer gibi önemli hizmetler de aksamaktadır. Bloklarda hizmet işlerinde çalışmakta olan kapıcıların maaşları ise asgari ücret olup (Yönetimde görev alan Diğer personellerin gider ve maaşları ise belli olmamak şartıyla.) hak sahiplerinden tahsil edilmektedir" dedi. 

          "SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞILMIYOR"
          Sorunları bir bir raporlaştırdıklarını anlatan Muhtar Bayram, "Bu sorunların çözümü için şirket çalışmıyor. İlan tahtasında asılı gider tutanağında aylık peyzaj ortak gideri alındığı yazılı ise de binaların yapım esnasında yapıcı İnşaat firmalarının projesine ve tekniğine göre uygun yapmadığından bazı bodrumlara su sızmaktadır. Mevcut peyzajdan başka bir peyzaj işlemi de yapılmadığı, yapılan peyzajların da öbek öbek halinde zirai tekniğe uygun olmadığı görülüyor" dedi. 

              Ağaçların bakımsızlıktan dolayı kuruduğunu anlatan Bayram, "İlk dikilen ağaçlardan başka ağaç dikimi de yapılmamış olup, dikilen bu ağaçların % 70'i de susuz, bakımsız ve ilgisizlikten dolayı kurumuş vaziyettedir.  Yine çevrede oturan sakinlerin sağlığını etkileme durumu nedeniyle ve bahçelerin ilaçlandığı yazılı ise de yerleşimden sonra kesinlikle ilaçlama işlemlerin yapıldığına ilişkin hiçbir faaliyet bulunulmamıştır. Teknik işlemler konusunda ise evlerin içindeki soğuk su ve kalorifer hatlarının uygunsuz malzemede kullanılmış olması sebebiyle meydana gelen teknik işlemlere şirket görevlileri müdahale etmedikleri gibi, oturan sakinler son derece mağdur edilmektedir. Blok genel kullanımlarda ise koridorlarda asılı bulunan şarj h lambaların asılı olmadığı ve elektrik kesilmesi halinde koridorlar karanlıkta kalmaktadır. Ayrıca alan otomatik sistemleri ile kapı kitleme sistemi çalışmamaktadır. Demirbaş ille araç kiralama giderleri ve yakıt giderleri için alınan aidatların ise amacı anlaşılmamaktadır. Asansörlerin 2 yıllık garantisi olduğu halde asansör bakım, parça ücreti adı altında daire sakinlerinden (toplam bu işlem için 180 TL) tahsil edildi. Asansör yapım şirketleri tarafından yıllık periyodik bakım ve parça giderleri yapıldığı halde yine yönetimce vatandaşlardan aylık asansör bakım gideri alınmaktadır. Sirkülasyon pompaları için alınan gider ise yazın sirkülasyon pompaları çalışmadığı halde para tahsil edilmektedir" ifadelerini kullandı. 

         "AİLE BAŞI BÜTÇE YEDEĞİ PARASI ALINIYOR"
           Bayram, her aile başı yaklaşık 43 TL bütçe yedeği giderinin kesildiğini anlatarak, "Aile başı aylık 42.95 TL bütçe yedeği gideri alınmaktadır. Yine çiftli olan asansörlerden biri hiç çalıştırılmamaktadır. Periyodik bakım olarak her iki asansör için aidat alınmakta olup, ayrıca her ay teknik bakımı yapılıyor şeklinde gösterilerek yazılmış ise de, bu gerçeğe aykırıdır. 3-4 ayda bir yapılmaktadır. Dış kapıların otomatik sistemleri bozuk olup, tamirleri yapılmamaktadır. Temizlik ve hijyen konusunda ise görevli kapıcının üç bloğa baktığından istenilen düzeyde hizmet alınamamaktadır" diye konuştu. 

            Bayram, yakıt konusuna da değinerek, "Yakıt olarak alınan kömürlerin ihale ve analiz işlemleri alenen yapılmamıştır. Analizin Van ilinde görevlilerce yapılmasını istemekteyiz. Yine kalitesiz olması sebebiyle hava kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıyeten kömür yakıtının kazanlarda yakılacak yakıt boyutunun olmadığı ve %30 ile 50 değeri bulunmayan ısı değeri olmayan kömür tipleri kömürün içinde bulunmakta olduğu, en az 125 ila 130 mm boyutunda kömür boyutu olmalı veya 7200 -7800 Kaloride olması gerekirken, maalesef bu kaloride bulunmamakta. Maalesef bu boyutlarda kömürün alınmadığı ancak belge üzerinde alınmış gibi gösterilmektedir" dedi.

        "HİÇBİR SOSYAL FAALİYET ALANI YOK"
         Yaklaşık 26 bin kişinin yaşadığı Edremit TOKİ bölgesinde insanların hayatını idame edecek hiçbir sosyal faaliyetlerin yapılmadığını anlatan Muhtar Bayram, "İş merkezi, sağlık ve ulaşım konularında da her hangi gelişme olmadı. İlgililerce de bu konuda gereği yapılmamaktadır. Yapım projelerinin uygulanması engellenmektedir. Yapılan tüm harcamaların ise yine okunaklı faturalar ile tüm sakinlere yapılmasını istiyoruz. Bizler afat görmüş evleri yıkılmış insanların çoğu asgari ücret, memur maaşı, kısmen emekli, hatta günlük iş bulup geçimini sağlayan kişilerden oluşmaktadır. Çoğu kısıtlı bu gelirlerde öğrenci okutmaktadır. İnternet ortamında yayınlanan fiyat listelerinin incelemesinde katlar arasındaki fiyat farkları, ayrıca evler ve diğer yol, cami, okul çevre aydınlatma giderleri dahil, seri yapılar olup maliyetlerde düşük olduğu dikkate alınarak, belirlenen bu fiyatların en düşük seviyeye çekilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 
Aidat konusunda da sıkıntıları dile getiren Muhtar Salih Bayram, "Bakın ilk etapta aidat adı altında bizden ilk etapta 38 TL den başlayıp, daha sonra 40 TL, ardından 55 TL ve bir yıl içerisinde gerekçe olmaksızın 60 TL alınmıştır. 3 blok'a tek kapıcı bakmaktadır. Üç bloğun aidat toplamı toplamda 4 bin 680 TL eder. Sadece Edremit TOKİ evleri toplam 5 bin 684 daire olup, toplanan aidatların yüklü bir para olduğu görülmektedir. Bu paraların akıbetini öğrenmek istiyoruz" dedi. 

             TOKİ'deki alt yapı sistemlerinin projelerine uygun yapılmadığı için elektrik, kanalizasyon ve su sıkıntılarının yaşandığına dikkat çeken Muhtar Bayram, "Ülkemizdeki tüm insanların doğalgaz sisteminden yararlanması sebebiyle 26 bin insanın yaşadığı TOKİ'de doğalgaza geçmesi hususunda ilgili kurumlarla anlaşmalar yapılması, sokak lambaları da dahil olmak üzere konjektörleri orijinal olmaması sebebiyle sürekli sıkıntılar yaşanıyor. Yine bloklar altında bulunan kapıcı evlerinin çoğu boş olduğu halde sözde bunların yıllık onarım ve temizliği için sakinlerden para tahsil edilmektedir. İşte biz tüm bu sorunları raporlaştırdık ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklara dilekçemizi gönderdik" şeklinde konuştu.

 Bölge: Bişar Ulutaş