Ebced hesabı ile ayeti referanduma alet etmek!

Ebced hesabı Kur'an'da var mıdır? Ebced ile tarihi literatürde ne tür sapkınlıklar ortaya çıktı? Ebcedin günümüzdeki kullanımları neler? Ebced ile referandum tahmini yaparak nasıl bir aşırılığa imza atıldı? Hepsinin cevabı haberi

VAN 3.04.2017 23:06:10 0
Ebced hesabı ile ayeti referanduma alet etmek!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Referanduma yaklaştıkça söylemlerdeki aşırılıklar da kendini daha net göstermeye başladı... Önce evet ya da hayır diyenler inkarcılıkla, hainlikle suçlandı. Ardından referamdum hadisi uyduruldu. Peygamber ve sahabeler oy için kullanıldı. Şimdi ise tarihi bir İsrailiyyat olan ebced hesabı ile referandum yorumu yapıldı. 

İlahiyatçı Ahmet Akgündüz twitterdan yaptığı paylaşımloa ayetlerin siyasete nasıl alet edildiğine bir örnek daha vermiş oldu. Akgündüz "İbret alalım" diyerek yaptığı paylaşımda Nisa Suresi 16. ayeti ebced hesabı ile tahrif eden ismini bilmediği birine dolaylı olarak destek verdi. 

İşte o paylaşım:




PEKİ EBCED HESABI NEDİR?

Ebced hesabı Arapça harflerin her birinin belirli bir sayısal değer üzerine bina edilmiş olması fikrine dayanır. Bu hesaba göre her harf ve kelime belli bir sayıya tekabül eder. Bu hesap sistemi Tevrat'ın tahrif sürecinde sık sık kullanılmıştır. Bu hesap sistemi İslam tarihinde de mezhepler ve çeşitli ekoller tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 


EBCED İSRAİLİYYATTIR


Şairlerin şiirlerinde de sık sık rastlanan bu hesap sisteminin Kur'an'da veya Peygamber Efendimiz'in hayatında herhangi bir yeri yoktur. Bu hesap sistemi başlı başına İsrailiyyat'tır. 

Bu hesap sistemini kullanan isimler arasında İbn-i Arabi ve Said Nursi gibi isimler de vardır. Hurufilik olarak bir mezhebin de ortaya çıkmasına neden olan bu sistem, günümüzde de bazı uç ekoller tarafından kullanılmaktadır. 

Ayrıca FETÖ gibi Mehdilik üzerinden din tüccarlığı yapan çeşitli isimler de ebced hasabı ile kıyamet vakti hesabı, gelmeyecek olan Mehdi'nin geleceği tarih gibi sapkın tahminlerde bulunuyor...

Konuya ilişkin bir soruya cevap veren Mustafa İslamoğlu, şu şekilde bir açıklama yapmıştır:

"Ebced ile mesela ölümlere tarih düşürmek, binalara tarih düşürmek, bir şifre ve kısaltma olarak onu kullanmak da kimse beis görmez. Nihayetinde rakam değerli bir harf sistemidir. Rakamlar neyse o da odur. Sevap rakam günah rakam olmaz. Fakat asıl sorunlu olan ve İslam'ın reddettiği Ebced'i kehanetle, geleceği bilmekle, gaybı bilmekle, hakikati keşf etmekle alakalı kullanmaktır. Bu yanlıştır. Yanlışı doğru adamların yapması, yanlışı doğru yapmaz.

Efendimiz'in Ebced yaptığını ben bilmiyorum. Aksine Efendimiz zamanındaki Yahudiler'in yaptığını ve hatta İslam'ın ömrünü bu yolla hesaplamaya kalktıklarını, efendimizin de bunu komik bulup güldüğünü biliyorum.

Hz. Ali Kur'an'da kendi adını, hareketinin adını, devlet başkanlığının kendisinin hakkı olduğunu, kıyametin vaktini, Şia'nın geleceğini okuduğuna dair bir şey bilmiyorum."


Cuma Obuz / Hilalhaber