DTK'dan ekoloji toplantısı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve çevre bileşenleri tarafından Dünya Su Günü ve Ağaç Haftası nedeniyle kapsamlı bir toplantı düzenlendi.

VAN 26.02.2015 10:50:54 0
DTK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya DTK Ekoloji Komisyonu üyelerinin yanı sıra, TMMOB bileşenleri, TEMA Vakfı, Çev-Der ve çevre mühendisleri katıldı. 
Toplantıda Van'da ağaçlandırma, suyun durumu ve sonuçları hakkında bilgilendirme yapıldı.

GIRTLAK KANSERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Toplantı ile ilgili genel bilgilendirmede bulunan DTK Ekoloji sözcüsü Fatih Şahin, daha sonra da konunun ana başlıklarına ilişkin özet bilgiler verdi.
Van'da en çok gölün kirlendiğini belirten Şahin, ağaçlandırma ve su konusunda da sıkıntıların olduğuna dikkat çekti. 
Barajların sadece insan yaşamını ve kültürü değil, aynı zamanda hayvanları ve endemik bitkileri de olumsuz etkilediğini anlatan Şahin, "Bu barajlar nedeniyle ekosistemin sonu geliyor" dedi. 
Şamran kanalından çöp ve kirliliğin aktığını da söyleyen Şahin, ekosistemin bozulmasından dolayı en fazla gırtlak kanserinin yaşandığı ilin şu anda Van olduğunu kaydetti. 
Köy boşaltmalarının da olumsuz etkilerini anlatan Şahin, tek çatı altıda buluşarak bilgilerin ve çözümlerin ortaklaştırılmasının önemine dikkat çekti.

AĞACIN ÖNEMİ
Çev-Der Başkanı Ali Kalçık ise, ağacın önemine değindi. Temiz havanın oluşmasında ormanların büyük bir öneminin olduğunu anlatan Kalçık, ağaç dikimi ile ilgili yapılacak etkinliklere ilişkin de bilgi verdi.
Kalçık, 1 Mart-4 Nisan arasında ağaç dikimi ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirterek, "vatandaşlara fidan dağıtımı sağlanmalıdır" dedi. 
Edremit bölgesinin yeşillendirilmesi ve İpekyolu'nun ağaçlandırılması gerektiğini söyleyen Kalçık, belediyelerin kişi başına ağaç dikimi sağlaması gerektiğini de ifade etti. Kalçık, toplantıda elde edilecek verilerin değerlendirilip karara bağlanacağını sözlerine ekledi.

SOMUT ÇÖZÜM YOK
Ekogenç aktivisti Yasemin Özdemir de, Dünya Su Günü'nün tarihçesine ilişkin bilgiler verdi. Özdemir, su konusunun dünya genelinde giderek tartışma konusu edildiğini, Türkiye'de de bu tartışmanın yapıldığını ifade etti.
Van havzasındaki suların büyük bir kısmının Van gölüne aktığını ancak arıtma yapılmayarak geçici önlemler alındığını anlatan Özdemir, "Durum tespiti yapılıyor, ama ortada somut çözümler yok" diye konuştu. Toplantı katılımcıların görüş ve çözüm önerileri ile son buldu.