Dr. Yanmaz'dan 'Kalp' uyarısı!

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, 29 Eylül 'Dünya Kalp Günü' nedeni ile yaptığı açıklamada, kalp ve damar sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

VAN 29.09.2016 11:02:57 0
Dr. Yanmaz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konu ile ilgili bir açıklama yapan Dr. Yanmaz, kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunu belirtti. Dr. Yanmaz, açıklamasında, kalp ve damar sağlığı için dokuz koruyucu öneride bulunurken, "Dünyada bir numaralı ölüm sebebi olan kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmek mümkündür" dedi.

"HAREKETSİZLİK, ÖLÜMÜ TETİKLİYOR"
Gün nedeniyle açıklamalarda bulunan Dr. Yanmaz şunları söyledi; "Dünyada her yıl 700 bine yakın ölümü hareketsizliğin tetiklediği söyleniyor. Hareketsiz ve tembel yaşam kalp ve damar hastalığı gelişimini belirgin olarak arttırıyor. Haftada 5 gün, günlük 30 dakikalık orta tempo egzersiz ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Hızlı tempo yürüyüş, bisiklet ve yüzme ilk planda önerilen aktiviteler. Bahçe ya da ev işleri ile uğraşmak dahi egzersiz yerine geçiyor. Hiç spor yapamıyorsanız bile adım atmaya çabalayın. Önerilen günlük 10 bin adıma ulaşamazsanız bile 5000 adım altında kalmayın. Ayakta durmanın bile hareketsizlere oranla kalp sağlığında iyileşme olduğu saptanmıştır. Obezite ya da aşırı kilo da kalp ve damar hastalığı gelişimi için en temel faktörlerden birisini oluşturuyor. Fazla kilolar, insülin direncini arttırarak, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına meyili güçlendirir, kolesterol dengesini bozarak damar sağlığını tehdit eder. İdeal kiloya ulaşmak için kısa vadeli ölümcül diyet seçeneklerini bir kenara bırakmak gerekir. Hedef uzun sürede sürdürülebilir bir hayat tarzı ile kilo vermek olmalıdır. Aylık 2-3 kg. vermek ideal kiloya ulaşmada mantıklı bir hedeftir."

DUMANSIZ HAVA
Sigara kullanımının kalp ve damar hastalığının gelişmesi ve hastalığın hızlı seyrinde ciddi bir risk faktörü olduğunu da söyleyen Dr. Yanmaz; "Sigara içme süresi ve miktarı direkt damar hastalığı gelişimi ile ilişkili olup, pasif içicilerde dahi riski arttırıyor. Nargile dahil bütün tütün ürünlerinin kalp sağlığını tehdit ettiği unutulmamalıdır. Tiryakilerin profesyonel destek alması, dumansız havaya geçişi hızlandıracaktır." dedi.

"SIVI TÜKETİN"
Günlük en az 2 litre sıvı tüketilmesini öneren Dr. Yanmaz; "Hayat kaynağı suya önem verme zamanı geldi. Bütün gazlı ve katkı maddeli içecekleri rafa kaldırmayıp çöpe boşaltıyoruz ve su içiyoruz. Su kan basıncı, ritim ve damar sağlığını etkileyen temel içecektir. Su dışında taze siyah çay, bitki çayları, ev yapımı ayran ve meyve suyu tüketebiliriz. Aşırı alkol tüketiminin kalp ve damar sağlığını tehdit ettiği unutulmamalı." ifadelerini kullandı.

"SOFRADAN TUZU KALDIRIN"
Sofradan tuzun kaldırılması gerektiğini de belirten Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz; "Dünya üzerinde en çok tuz tüketen ülkelerden biri durumundayız. Günlük ihtiyaç duyulan 6 gram tuzun 3 katı kadar fazla tuz tüketiyoruz. Fazla tuz yüksek tansiyon ve kalp yetersizliğinin temel tetikçilerinden biridir. Günlük alınan gıdalar içerisinde de tuz olduğu düşünülürse, sofraya tuz koymamak sağlıklı tercih olacaktır. Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine kalp dostu baharatlar tercih edilmelidir." diye konuştu.

"STRESLE MÜCADELE"
Dr. Yanmaz, stresle mücadele edilmesi gerektiğini de şu sözlerle anlattı;"Stres; kalp ve damar sağlığını tehtit eden, kalp krizini tetikleyen temel etkenlerden bir tanesi. İster işyeri stresi olsun, isterse aile, sınav, duygusal stresler olsun, yoğun stres kalp krizi riskini arttırmaktadır. Stresle mücadele etmek zor geliyorsa, stresten kaçmak da fayda getirecektir. Şehir stresinden uzaklaşmak, yakın dinlendirici seyahatler kalp sağlığınıza iyi gelecektir. Ayrıca kaliteli uyuyan kişilerde kalp ve damar hastalıklarında azalma izlenmiştir. Düzensiz uyku, vücudun dinlenmesine izin vermeyerek, kan basıncında artış, ritimde dalgalanmalara yol açar. Stres hormonlarının seviyesinin artmasıyla damar sağlığında bozulma izlenir. Günde 7 saat derin ve kaliteli uyku ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Evhamlı, tezcanlı ve stresli kişiliklerin kalp hastalığına yakalanma riski de daha yüksektir. Depresyon, sosyal izolasyon ve yalnız yaşam, sağlıklı yaşam süresini kısaltan faktörlerdendir. Hayata gülümsemek, hayatla barışık olmak, sosyal ortamlara karışmak kalp sağlığınızı olumlu etkileyecektir."

"CHECK-UP YAPTIRIN"
Dr. Yanmaz açıklamalarını şu şekilde tamamladı; "Kalp hastalıklarının üçte biri sessiz seyreder ve ani kalp krizi ya da kayıp ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle hasta olmadan doktora gitmek, genel kontrol yaptırmak gizli-saklı kalmış kalp hastalığını ortaya çıkartarak, gerekli tedaviye olanak sağlar. 40 yaşına gelmiş ve kalbimize hiç bakmamışsak; dünya kalp günü, check-up için iyi bir fırsat olabilir. Ailesinde yoğun genetik geçişli kalp hastalığı olanlar, 40'ı beklemeden genel kontrolden geçmelidir."