Doğalgaz panosu başını yardı

Van Altı Nokta Körler Derneği (VANOK-Der) Başkanı Şahabettin Kayhan, binalarının ön duvarına asılan doğal gaz panosuna başını çarparak yaraladığını, görme engelliler için birçok alanda adeta engeller çıkarıldığını söyledi.

VAN 27.11.2015 10:02:16 0
Doğalgaz panosu başını yardı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'da bedensel ve görme engelliler için kaldırımlarda, trafik ışıklarında, binalarda bir takım düzenlemeler yapılırken, bilinçli ya da bilinçsiz yapılan birçok şey de engelliler için adeta ikinci bir engeli oluşturuyor.
Bunlardan biri de binaların dış duvarlarına, kapı girişlerine yakın asılan doğalgaz panoları. Panolar normal insan boyundan daha aşağı bir mesafeye asılınca, özellikle görme engelliler, hatta gören vatandaşlar bile zaman zaman başını çarpıyor ve bu durum yaralanmalara yol açıyor.

GÖRME ENGELLİ BAŞKANININ KAFASI KIRILDI
Gazetemize konuşan VANOK-Der Başkanı Şahabettin Kayhan, önceki gün derneğe gitmek isterken kafasını panoya çarptığını ve meydana gelen kırık yüzünden hastaneye gitmek zorunda kaldığını söyledi.
Kafasının halen çok ağrıdığını belirten Kayhan, şunları anlattı:
"Sabah derneğe gelirken, yanımda gören bir arkadaşım da vardı, hatta o kolumdan tutup beni derneğe getiriyordu. Binanın önünde bir anda başımı burada asılı duran panonun sivri olan köşesine çarptım. Başım kan revan içinde kaldı. Hemen gidip pansuman yaptırdık. Geçen gün de yine başımı çarptım. Hatta İpekyolu Kaymakamlık binasının orada da aynı bu şekilde astıkları bir tane var, ona da başımı çarptım."

"ENGELLİYE ENGEL ÇIKARILIYOR"
Panonun daha yukarı bir mesafede asılması mümkünken aşağıda asılmasına anlam veremediğini de belirten Kayhan, "Şimdi 10-15 santim daha yukarıya asılsa sorun olmaz. Bu kadar aşağıda asılmasına bir anlam vermiş değilim. Ayrıca bırakın görmeyeni görenler de kafa göz çarpıyor. İnsanların dalgın haline geliyor çarpıyor. Bunlar adeta engelliye engel çıkarıyor. Biz dernek olarak bu gibi ayrıntılara biraz daha dikkat edilmesini istiyoruz." diye konuştu.

KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA
VANOK-Der Spor Kulübü Başkanı Mail Tam da, kaldırımlarda görme engelliler için yapılan yolun sürekli işgal edilmesinden yakındı.
Kaldırım rampalarının park edilen araçlarla işlevsiz hale getirildiğini, yolun da görenlerin işgaline uğradığını belirten Tam, şunları söyledi:
"Geçen gün kaldırımda yürürken üç tane aracı yumruklayarak ikaz etmek zorunda kaldım. Üstelik adam çıkıp bana ters hareketler yapıyor, bana 'ne yapıyorsun kardeşim' diyor. Ben de ona 'yolumuzu işgal etmişsin, arabayı rampanın önüne çekmişsin ben de gelip çarpıyorum, ben bir görme engelliyim' diyorum. Adam gülüp geçiyor. Biraz daha yürüyorum, bu kez engelli yolunda görenlere çarpıyorum, adamlar yol vermiyor. Geçenlerde biri bana 'senin tapulu malın mı?' demişti. Böyle tuhaf şeylerle karşılaşıyoruz."

BİNANIN ÖNÜNDEKİ TEHLİKE
Tam, kaldıkları Büyükşehir İş Merkezi'nin önünün de kendileri için çok problemli olduğunu söyledi. 
Kendileri dışında bedensel engellilerin de bu iş merkezinde kaldığını belirten Tam, şunları anlattı:
"Bir kere binanın hemen önü uçurumdur. Yüksek ve bozuk basamaklardan inmek zorunda kalıyoruz. Zaman zaman tökezleyip düşüyoruz. Buradaki esnaf bize yardımcı oluyor. İş merkezinin hemen önünden geçen ana cadde ise tek şeritlidir, ama trafik çift yönlü işliyor. Bu trafik karmaşası zaten baş belamızdır. Karşıya geçene kadar uzun süre beklemek zorunda kalıyoruz. Karşıya geçmek için de yine birileri kolumuzdan tutup yardımcı oluyor. Ayrıca yakınımızda engelli araç parkı yok. Bedensel engelliler araçlarını bırakacak yer bulamıyor. İş merkezinin yakınına böyle bir park yapılmasını istiyoruz."Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı