'Dinimiz kadına büyük değer verir'

Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Van'da yaptığı konuşmada İslam Dininin kadına büyük önem atfettiğini belirterek, 'Peygamber Efendimiz bundan bin 400 yıl önce 'Cennet Annelerin Ayakları Altındadır' derken, o dönemlerde ba

VAN 12.03.2018 10:39:20 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölge: Bişar Ulutaş

   Van'da düzenlenen Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın konulu programın konuşmacısı Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak'tı.

    ALBAYRAK, FARKLI COĞRAFYALARDA YAŞANAN KADIN DRAMLARINA DİKKAT ÇEKTİ
   İmam Hatip Lisesi konferans salonunda gerçekleşen ve Kaval Camii İmamı Hamza Toprakoğlu'nun sunumunu yaptığı programda konuşan Albayrak, Irak, Suriye ve Bosna Hersek'te yaşanan kadın dramlarına dikkat çekerek,  "Bugün kadın hakları diye konuşanlar Irak'ta Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre işgalci askerler 15 bin kadının namusunu kirletmiştir. Kadın Hakları savunucuları buyursun bunu konuşsun. 1993'te Bosna Hersek'te binlerce hanım kardeşimizin iffeti ayaklar altına alındı. Bu olaylar medeni denilen Avrupa'nın göbeğinde yaşandı. Demek ki batıda medeniyet yoksa Batı medeniyeti ifadesini kullanmayalım. Bugün ise Suriye'de kamplarda veya başka alanlarda binlerce bacımızın namusu kirlenmiştir. Bizler asla ve kat'a kadının varlığını ve değerini batı endeksli konuşmamalıyız. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) bin 400 yıl önce 'Cennet annelerin ayakları altındadır' ifadesini buyurmuştur. İslam medeniyeti dururken, öte yandan o dönemler Roma'da atını annesinden daha asil gören ve yine annesi ile aynı sofrada oturmayı zul sayan devlet adamları vardı. Biz annelerimizin elini öpüp dua alırken, onlar annesini yük gördüler. Bakın Darülaceze,  yani huzur evleri 1850'lerde İstanbul'da kuruldu. Bu tarihlerde medeni olacağız diye yönümüzü batıya çevirdiğimiz zamanlarda kuruldu bu huzur evleri"  dedi.

   GEÇMİŞ VE ŞİMDİKİ EVLİLİKLERDEN ÖRNEKLER VERDİ
   Eski nikahlardan örnekler veren Albayrak,  "Eskiden birileri evlendiği zaman, bir nikah kıyıldığında, anneler gelinlere kocasına saygı göstermeleri konusunda uyarılarda bulunarak, 'Kızım sen bir yuva kuruyorsun. Gelinliğinle duvağınla gidiyorsun, ancak kefeninle geri dönersin' derlerdi. Şimdi ne diyor bazı anneler, 'Kızım hele bir git, uyarsa devam edersin. Uymazsa çıkar gelirsin' diyor. Halbuki evlilik kutsal bir müessese" dedi.
   2016 yılındaki evlilik ve boşanma sayılarını veren Albayrak, 600 bin evliliğin gerçekleştiğini, ama 200 bin kişinin boşanmak için başvurduğunu belirtti.
   Albayrak, günümüz çocuklarının özellikle telefon oyunları ve televizyondan izledikleri kahramanları kendine idol olarak gördüklerini, oysa ecdadımızda nice kahramanların olduğunu, bunların çocuklara anlatılması gerektiğini söyleyerek, "Hollywood'ın bütün kahramanlarını toplasalar, 15 Temmuz'da tankın önüne yatan gençlerimiz ve hainlerin alnına mermiyi çakan Ömer Halisdemir gibi olamazlar. Varsa buyursun gelsinler görelim" dedi.
   Albayrak, geçmişte bu topraklarda yaşanan gerçek aşk ve gerçek sevgilerden de örnekler vererek, günümüzde cafe, pastane ve barlarda sahte sevgilerin yaşanmaya başladığını dile getirdi.