Din Mi Güncellenmeli Yoksa 'Din Dili' Mi?

Muhittin Kandırmaz

VAN 13.03.2018 10:01:54 0
Din Mi Güncellenmeli Yoksa
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bunları bilmem ama bildiğim birşey var, uygulaması olmayan birşey üzerinde tartışma yapılması ne kadar uygun? Yıllardan beri bu ülkenin yüzde doksandokuzu Müslüman denir. Peki yüzde doksandokuzu Müslüman olan bir ülkede İslam'ın kaç kuralı kanunlarla koruma altına alınmıştır? Kaç yasası uygulanmıştır? İsterseniz birkaç örnek verelim. Geçtiğimiz günlerde dünya kadınlar günü sözde kutlandı. Sözde diyorum çünkü genelde hep istismara dayalı kutlamalar yapıldı. Daha çok özgürlük olsun diye.. Peki özgürlük anlayışımız ne? Mesela sadece kocasına gönül rahatlığıyla hizmet etmek mi özgürlük; yoksa koca evde, çocuk evde, anne bilmem hangi havayolu şirketinde çalışıyor, akşam saat dokuz seferiyle uçacak, sabah saat dokuzda eve gelecek... Sizce hangisi özgür? Buradan kadınlar çalışmasın demiyorum. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Elbette ki isteyen calışmalı ama her işte değil.

 

Bir takım şeylere özgürlük istenirken neden diğerleri gündeme getirilmez? Mesela duyuyoruz; adam kızgınlıkla hanımına birşeyler demiş, hanımın şikayeti sonucu adam evden uzaklaştırma cezası almış. Yahu bu kadın ve evdeki çocuklar ne yiyecek? Ya da nafaka... Adam on gün evli kalmış ve ayrılmış. Bir ömür boyu nafaka ödemeye mahkum. Bu kimin adaletine sığar? Oysa bu gün adalet mekanizmamızda geçersiz olan ama gerçek adil olan Allah’ın kuralı mihirdir. Gelelim zina meselesine... Neymiş efendim zina? Ülkenin kanunlarıyla afedersiniz genelev, pavyon.. vesaire çalıştırılması için ruhsat verilecek ve siz zinadan bahsedeceksiniz. Buralarda çalıştırılan kadınlar hep bizim kadınlarımızdan. Geçin bunları.. Samimi bulmuyorum.

 

Diğer bir mevzu hırsızlık. Cezası Kur'an ile sabit. Herkes tartışıyor ama uygulamadan bahseden kimseyok. Ya faiz.. Bulaşmayanlara selam olsun. Ya yalan.. Sahi yalan söylemeyen kaç kişi tanıyorsunuz? Ya emanete ihanet.. Ya sözünde durmak.. Söz verip de sözünde duran kaç kişi var etrafımızda?

 

Neymiş efendim; yok kadın şeytanmış, yok asansörde halvet olurmuş, yok deve sidiği ilaçmış, yok sakalın boyu şu kadar olacak, yok bıyık böyle olacak... Yahu Allah’tan korkun. İman gitmiş, biz nelerden bahsediyoruz. Bakın etrafınıza hatta çok uzağa gitmeye gerek yok hane halkımıza bakalım. Hiç çocuğumuz bizi sabah namazına kaldırdı mı? Hayatımızda belki onlarca kitap okuduk ama Allah’ın kitabını anlamak için hiç okudun mu?

 

Şu an nerede İslam'ın kuralları uygulanıyor? Ben bilmiyorum. Şimdi diyeceksiniz ki Arap yarımadası. Orada kadıya ‘kaza oldu’ deyince Kadı; getir Afganlıyı, efendim Afganlı yok, öyleyse Pakistanlıyı getir... Maalesef böyle olaylar yaşandığını duyuyoruz. Peki devletin sistemi ne olmalı? Elbetteki ADALET. Yani herkes kendi inancı üzerinden cezalandırılmalı. Sen ne yapıyorsun? Adamı inanmadığı bir sistemle cezalandırıyorsun. Unutmayalım ki bir çok şey evrenseldir yani hırsızlık her toplumda kötüdür. Yalan, zina, insanlara rahatsızlık vermek gibi durumlar herkes için yanlıştır. Bilmem hangisini yazalım?

 

Selam, dua ve dua talebiyle.


HİLAL HABER