Din Magazini…

Ramazan geliyor.

VAN 25.05.2016 11:24:51 0
Din Magazini…
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Su, iki hidrojen bir oksijenden ibarettir. İnsan vücudunun dörtte üçüdür. Yağmur döngüsüyle, okyanuslardan karalara iner; nehirler yoluyla da okyanuslara döner.

Niyetim size suyu anlatmak değil. Ne bu sütun ne benim mecalim suyun bilgisini anlatmaya yeter. Yine de suya dair bilgileri biraz daha çoğaltabilirim; meslek icabı aklımdafazla fazla var. Kanın en önemli bileşenidir su; hücre-içi reaksiyonların en verimli ortamıdır.

Bilmenizi isterim ki; suya dair bilgilerin artması susuzluğunuzu gidermeyi garantilemez. Suyun kendisine ihtiyacınız varsa, suyun bilgisi kâr etmez. Çatlamış dudağınıza, kurumuş gırtlağınıza su ansiklopedisiyle çare olamazsınız. Suyun adını çokça zikretmek de dili damağı serinletmez. Velhasıl, suyun bilgisi, suyun yerine geçmez. Suyun bilgisini çoğaltarak, ezberleterek, tekrarlatarak suyu temin edemezsiniz. Suyun fotoğrafını tezhiple süsleyerek, su testisi ve kâsesi koleksiyonu yaparak, suyun kendisine erişemezsiniz.

Aynı şekilde, dinin bilgisini din değildir. Kişi İslam’ın şartlarını ezbere saymakla ‘Allah’a teslim olma’ bilincine erişemez. İnsan, imanın şartlarını bilmekle, Allah’tan emin olma şuurunu, melekleri ‘görme’ bilincini, kaderince yaşama zevkini garanti edemez. Çocuklar, YaSin Suresi’ni tamamen hıfzedince, YaSin’in diriltici nefesini hissediyorlar denilemez. Fatiha’yı, mükemmel tecvidle okuyabilmek, Fatiha’yı dudağa yakıştıran minnet ve hayret duygusunu sağlamaz. 

Yine de, dinin bilgisi dinin kendisini tatmayı sağlar diye düşünenler olabilir. Bu kadarını iyi niyete havale edelim. Dinin bilgisini dinin kendisi yerine geçirmeye ne demeli? Suyun bilgisiyle boğuşurken, pınar sesini unutturmalara, su serinliğine körleşmelere, dudağın çatlağını inkâr ettirmelere iyi niyetle bakabilir misiniz?

Ramazan geliyor.

Secdenin anlamını anlatmak yerine seccade dedikodusuna hazırlanın. Orucun terbiyesine tâbi olmak yerine, oruç etrafındaki magazin sorularını bayrama kadar sakız gibi çiğnemeye hazırlanın. Ölümün gerçeğine dokunmak varken, kabir hayatını korku filmi gibi dehşet senaryolarına dönüştürmelere, kefen satmayı ve sarmayı eğlenceli reytinglere devşirmelere hazırlanın.