“DEYR EZ ZOR SALDIRISI YANLIŞLIK MI, PENTAGON’UN OYUNU MU, BÖLGEDEKİ AKTÖRLERE MESAJ MI?”

‘SALDIRI, ANLAŞMAYA KARŞI PENTAGON’UN GİRİŞİMİ Mİ?’

VAN 20.09.2016 11:44:38 0
“DEYR EZ ZOR SALDIRISI YANLIŞLIK MI, PENTAGON’UN OYUNU MU, BÖLGEDEKİ AKTÖRLERE MESAJ MI?”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Eski Musul Başkonsolosu Aydın Selcen’e göre, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Suriye’nin Deyr ez Zor kentine yaptığı saldırıyla ilgili üç olasılık var: “Gerçekten yanlışlıkla olabilir; Rusya ile anlaşma istemeyen Pentagon kısa yoldan anlaşmayı bitirmiş olabilir; ABD arazideki aktörlere, (Türkiye dahil) ‘ayağınızı denk alın’ demiş olabilir.”
Sputnik
RS FM’de Yavuz Oğhan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Bidebunudinle’ programında konuşan eski Musul Başkonsolosu Aydın Selcen, Suriye’de büyük karmaşaya neden olan ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırısını değerlendirirken önce ajanslara yansıyan bilgileri özetledi.
Selcen, “Elimizdeki bilgilere göre bu hava saldırısının 50 dakika sürdüğünü biliyoruz. Operasyona hem ABD hem Avustralya hava kuvvetleri koalisyon kapsamında katılmış. Saldırı üç dalga halinde gerçekleşmiş, üzerine bir de ambulanslar da hedef alınmış” diye konuştu.
Saldırının pratik sonucunu da ortaya koyan Selçen şöyle devam etti: “Saldırı ile Deyr ez Zor’u savunan hükümet güçleri ortadan kaldırılıyor. Deyr ez Zor, IŞİD’in eline geçmek üzereyken son dakikada Rus hava kuvvetlerinin karşı bombardımanıyla bu muhasara püskürtülüyor ama artık havaalanının da kullanılamaz hale geldiği anlaşılıyor. Özetle benim anlayabildiğim, Deyr ez Zor’dan Suriye silahlı kuvvetleri mevcudiyeti bir bakıma kaldırılmış.”
‘SALDIRI, ANLAŞMAYA KARŞI PENTAGON’UN GİRİŞİMİ Mİ?’
Aydın Selcen’e göre ABD’nin ‘Yanlışlıkla bombaladık’ açıklaması akla yatkın değil. Bu durumuda ‘Neden?’ sorusu orta yerde duruyor diyen Selcen, verilebilecek cevaba ilişkin olasılıkları şöyle sıraladı:
“Rusya, ABD’yi Beyaz Saray mı yönetiyor (kast edilen başkan yani sivil yönetim) yoksa Pentagon mu, konusuna dikkat çekiyor. Neden? Çünkü Pentagon’un Rusya ile varılan işbirliği anlaşmasına karşı olduğunu biliyoruz, zaten Savunma Bakanı’nın da demeci var hatta bu kanun dışı olur demişti. Sanki ABD’nin demokratik bir ülke olduğunu bilmesek diyeceğiz ki, bu bir kalkışmadır! Pentagon bunu doğrudan sabote edecek bir oldu bittiye getirdi ve bu işbirliğini başlamadan bitirmek istedi.”
Selçen, bu açıklamalara karşın Rusya’nın anlaşma bitti şeklinde bir açıklama yapmadığına da dikkat çekti.
‘FIRAT KALKANI HAREKATININ HEDEFİ FLU’
Aydın Selcen Türkiye’nin Suriye’de başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunu yorumlarken ‘Amaç ne?’ sorusunun şu ana kadar net bir biçimde yanıtlanmadığını söyledi.
Selcen, “Türkiye’nin girdiği bu harekatta amaç nedir bilmiyoruz. El Bab’dan önce arada Dabık var. Dabık’ın savunması topoğrafik koşulları nedeniyle zor. Dümdüz ve küçük bir yer. IŞİD için önemli ama fiziksel olarak orayı elinde tutması zor. El Bab ise bambaşka bir şey. Oranın savunması değil alınması zor. Eğer El Bab hedefse bunun sonuçlarını öngörmek kolay değil. Bugün bile El Bab’ın TSK tarafından alınması gibi bir hedefi telafuz etmekte erken olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Fırat Kalkanı operasyonundan sözü ABD’nin ‘yanlışlıkla oldu’ dediği bombardımana getiren Selcen, “ABD’nin bu yaptığı yanlışlık, diğer aktörlere; ‘benim elim ağırdır, bu tür hatalar yapabilirim, herkes söylediğine dikkat etsin mesajı da olabilir” dedi.