Depremzedeler TV’de vaat edilen 100 milyon liralık yardımı bekliyor

Van’da iki yıl önce meydana gelen ve toplam 644 kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden iki yıl geçti. Verilen sözler unutuldu

VAN 23.10.2013 23:46:36 0
Depremzedeler TV’de vaat edilen 100 milyon liralık yardımı bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da iki yıl önce meydana gelen ve toplam 644 kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte, devlet depremzedelerin yaralarını sarmak için iki yılda toplam 4.8 milyar liralık harcama yaptı. Bunun ise sadece 224 milyon liralık kısmının, yurtiçi ve yurtdışından gelen yardımlarla sağlanırken geri kalanı kamu kurumları ile devlet bütçesinden sağlandı. İşadamları söz verdikleri yaklaşık 100 milyonluk yardımı karşılamadı.

 

YARDIM LAFTA KALDI

4.8 milyar liralık harcamanın sadece 224 milyon liralık kısmının, deprem sonrası başlatılan kampanyalardan sağlanması, büyük bir hayal kırıklığına yol açtı. Özellikle deprem sonrası, tüm televizyonlarının katılımı ile düzenlenen yardım toplama kampanyalarındaki vaatlerin büyük kısmı tutulmadı. Bu da, deprem yardımı sözlerinin havada kalmasına yol açtı.

 

ÜÇ AYRI KAMPANYA

Van depreminin ardından, Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay tarafından ayrı ayrı kampanya düzenlendi. Bu kampanyalar sonucunda, Başbakanlık adına açılan hesaplarda yaklaşık 143 milyon liralık, Diyanet İşleri Başkanlığı hesaplarında 37.5 milyon lira, Kızılay hesaplarında ise 43.9 milyon lira yardım toplandı.

 

YARDIMLAR KRAL’DAN

Televizyon kampanyaları için Başbakanlık hesapları kullanıldı. Ve vatandaşlardan, yardımlarını Başbakanlık adına açılan hesaplara yatırmaları istendi. Ancak Başbakanlık adına Van için açılan yardım hesabına en büyük yardımı, Suudi Arabistan Kralı ile Mesut Barzani yaptı. Kral 50 milyon dolar, Barzani ise 1 milyon dolar yardımda bulundu. Böylece, hesapta biriken 143 milyon liralık yardımın yaklaşık 100 milyon liralık kısmı yurtdışından gelmiş oldu. Van depreminin ardından oluşturulan kampanyalardan elde edilen gelir ise çok düşük kaldı. Buna göre, televizyonlar tarafından, “Van için tek yürek”, “kardeşlik zamanı” olmak üzere iki ayrı yardım kampanyası düzenlendi.

 

100 MİLYON LAFTA KALDI

Tüm televizyonlar tarafından desteklenen kampanyalarda, 77 milyon lirası gayri nakit, 50 milyon lirası da nakit olmak üzere yaklaşık 123 milyon liralık bir yardım sözü verildi. 50 milyon liralık nakit taahhüdün 20 milyon liralık kısmı tahsil edilemedi. Konut ve okul taahhütleri ile birlikte, tahsil edilemeyen yardımların tutarı 100 milyon lirayı geçti.

 

‘Tek yürek’ TV’de kaldı

» Başbakanlık, Diyanet ve Kızılay olmak üzere üç ayrı kurum tarafından kampanya düzenlendi.

» Üç kurumun hesaplarında toplam 224 milyon liralık yardım elde edildi.

» Söz konusu 224 milyon liranın, yaklaşık 143 milyon lirası Başbakanlık, 43 milyon lirası Kızılay ve 37 milyon lirası da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hesaplarından sağlandı.

» Yardımların büyük kısmı yurt dışında geldi. Örneğin, Suudi Arabistan Kralı 50 milyon dolar, Mesut Barzani ise 1 milyon dolar yardımda bulundu.

» Televizyonlar tarafından, “Van için tek yürek” ve “Kardeşlik zamanı” isimleri altında iki ayrı kampanya düzenlendi. Kampanyaların birisinde 65 diğerinde ise 62 milyon liralık yardım toplandı.

» Ancak verilen sözlerin büyük kısmı tutulmadı. En az 100 milyon liralık ayni ve nakdi yardım sözü tutulmadı.

 

Unutanlar listesinde ünlü işadamları var

BAŞBAKANLIK, Van Valiliği ve kampanyalara destek veren televizyonların temsilcileri, taahhüt edilen yardımları toplamak için büyük çaba sarf etti. Bu kapsamda yardım programı tek tek izlenerek yardım taahhüdünde bulunan iş adamlarının listesi çıkarıldı. Ve iki yıllık dönemde, taahhütlerini yerine getirmeyen iş adamları birçok kez arandı. Ancak bu uyarılar işe yaramadı. Ve ayni ve nakdi olarak 100 milyon liralının üzerinde bir yardım taahhüt edildiği halde toplanamadı.

 

Televizyonların kamu kurumlarının düzenlediği yardım kampanyalarına katılarak, okul, konut ve nakit yardım sözü veren ve bu sözü yerine getirmeyen iş adamları arasında Türkiye’nin önde gelen gruplarının sahipleri de bulunuyor. Bazı iş adamları ise, yardım taahhütlerini bir çok kez uyarılmaları sonucunda yerine getirmesi dikkat çekti.

TOKİ 2.3 milyar harcadı

Gönderilen toplam acil yardım ödeneği 502.175
Başbakanlık 10.000
İnsani yardım hesaplarından yapılan harcamalar 224.030
Diğer bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları harcamaları 1.210.552
Kızılay 121.740
STK’lar (Bilgi alınabilen) 27.112
Valilikler 21.345
Özel sektör 13.880
Yurtdışından gelen malzemelerin toplam tutarı 76.849
Kalıcı konutlar için TOKİ’ye aktarılan tutar 2.362.000
EYY kapsamında aktarılan tutar 254.500
Toplam 4.824.185

Taraf