Depremzedeler Ankara'ya yürüyecek

Van'da 2011 yılında yaşanan depremden bu yana konteynerlerde yaşayan 40 aile sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Ankara'ya yürüyecek.

VAN 28.04.2014 10:09:58 0
Depremzedeler Ankara
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Adil HARMANCI

2011 yılı Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen iki büyük depremin ardından kentte büyük bir göç yaşanırken, birçok aile de önce çadırlara sonra da kurulan Konteynerkent'lere yerleştirildi.
TOKİ konutlarının yapımı ardından konteynerlerde kalan depremzedeler barınma imkânı bulurken, özellikle kiracı konumunda olan ve TOKİ'lerde yer verilmeyen birçok aile ise imkânları olmadığını ileri sürerek kiraya çıkmadı ve konteynerlerde kalmaya devam etti.
Valiliğin ikazına rağmen konteynerleri terk etmekte direnen Anadolu Konteynerkent'te kalan depremzedelerin bu kez de elektrikleri kesildi. Kamuoyu baskısı üzerine yerel seçimlerden önce VEDAŞ tarafından geçici olarak elektrikler verilirken, Valilik de kiralarının karşılanacağı sözünü verdi.

SORUN SÜRÜYOR
Ancak Valiliğin 'ev kiralarının ödeneceği' sözüne rağmen depremzedeler konteynerleri terk etmezken, elektrik kesintisi tartışması da yeniden gündeme geldi. Konteynerkent sakinleri VEDAŞ görevlilerinin son günlerde sık sık gelip elektrikleri kesmek istediğini, ancak buna direndiklerini söyledi.

ANKARA'YA YÜRÜYECEKLER
Anadolu Konteynerkent'te kalan depremzedelerin sözcüsü Ali Ahi, taleplerinin kalıcı bir barınma ortamı yaratılması olduğunu, ancak buna dönük bir çalışma olmadığını söyledi.
Seslerini daha iyi duyurabilmek için Ankara'ya yürüyeceklerini belirten Ahi, şunları söyledi:
"Biz 40 aile yani 160 kişi topluca Ankara'ya yürüyeceğiz. Arabayla gitmeyeceğiz, yürüyeceğiz. Artık Ankara'ya ne zaman vardıysak ve sesimiz ne zaman duyulduysa? Ama yürüyüşümüze devam edeceğiz. Çünkü biz burada çok mağdur durumdayız. Hiçbir şey yapamıyoruz, çocuklarımız hasta, kir pas içindeyiz, işimiz yok, gelirimiz yok, hapiste gibiyiz. Mesele elektriklerin kesilmesi de değil, üzerimizde hayatın kendisi kesilmiş, elektrik kesilse ne olacak? Eğer bu ülke 40-43 ailenin sorununa çözüm getiremiyorsa, derdine derman olamıyorsa, artık ne diyelim. Biz gidip Ankara'da bunu onlara soracağız. Bize kalacağımız, çocuklarımızı büyüteceğimiz bir yer göstersinler."

DUYARLILIK BEKLİYORUZ
Ankara ve İstanbul'da aynı gün kendilerine destek etkinliklerinin de başlatılacağını belirten Mehmet Demir isimli depremzede de, Van'da da halka ve sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunarak, yapacakları yürüyüşte kendilerine destek sağlamalarını istedi.

YÜRÜYÜŞ 29 NİSAN'DA
Anadolu konteynerkent sakinlerinin Ankara yürüyüşü 29 Nisan Salı günü saat 09.00'da başlayacak. Ailelerin kaldıkları konteynerleri kilitleyerek, çocuklarıyla birlikte toplu halde konteynerkent önünden Tatvan yönüne doğru yürüyüşe geçecekleri öğrenildi.
Depremzedeler yerel seçimlerden önce de Ankara'ya yürüyüş kararı almış, ancak sorunun hal yoluna gidileceği düşüncesiyle bazı sivil toplum örgütlerinin devreye girmesiyle ertelenmişti.










Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı