Deprem Olmazsa Kastamonu'da Kuraklık Yaşanacak

Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Kastamonu'nun çehresinde deprem meydana gelmemesi durumunda kuraklığın devam edeceğini söyledi.

VAN 25.10.2013 13:31:45 0
Deprem Olmazsa Kastamonu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Kastamonu'nun çehresinde deprem meydana gelmemesi durumunda kuraklığın devam edeceğini söyledi.

2008 yılından beri Kastamonu'yu gözlemlediğini belirten Sütçü, kış mevsiminde kar yağması için depremin olması gerektiğini savundu.

Karaçomak Barajında tarihin en düşük su seviyesinin yaşanması ve barajı besleyen derelerle çayın kurumasını değerlendiren Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Kastamonu semasını bulutlandırıp yağışa çevirecek fayların aktif hale gelmemesi durumunda Bolu-Ankara-Çorum gibi illeri kapsayan bölgede lokal olarak küresel ısınmanın görüldüğünü belirtti.

Kastamonu'da Karaçomak Barajında suların çekilmesini yorumlayan Sütçü, "Kış mevsiminde kar yağması için deprem olması lazım. Kastamonu semasını bulutlandırıp yağışa çevirebilecek depremler olmazsa kar yağmaz" dedi.

DEPREM OLDUĞU ZAMAN KURAKLIK GEÇECEK

Dünyada Türkiye'nin jeolojik, sismolojik ve meteorolojik konumunun farklı olduğunu belirten Deprem Uzmanı Sütçü, şunları söyledi: "Daha önce AnkaraBala'da bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından artçı depremler oldu. Bu artçı depremlerin yağışla bir bağlantısı var. Bu yüzden Kastamonu'nun çehresinde küçük depremler olmazsa lokal olarak ısınma meydana gelir. Bunun sonucunda kuraklık oluşur. Ne zaman Kastamonu'da veya çehresinde deprem olursa ve bunun artçıları devam ederse o zaman kuraklık geçecektir."

Konuyu bir örnekle açıklayan Sütçü, Akdeniz'de bir depremin olduğunu varsayarak şöyle konuştu: "Deprem olduğunda hava sıcaklığı +8 derece. Bu depremin ardından rüzgarın yönü Kastamonu'ya doğru ise bu +8 derecedeki sıcaklık Kastamonu'ya kar yağdırır. Ancak, Kastamonu, kış mevsiminde kuraklığı etkileyecek depremler olursa kar yağar ve kuraklık ortadan kalkar. Ama böyle bir durum söz konusu olmazsa kuraklık devam edecektir."

YAĞIŞLARI TETİKLEYECEK DEPREMLERİN OLMASI GEREKİYOR

Karaçomak Barajı çevresinde bulunan derelerin veya çaydaki suyun kesilmesinin Kastamonu'nun çehresinde oluşan artçı depremlerin artık sona ermesinden kaynaklandığını anlatan Kadir Sütçü, şunları kaydetti: "Bu depremler bittiği için Kastamonu'da şu an hava yağışını destekleyen bir durum yok. Kastamonu'da oluşan oksijen ile dağlarda oluşan buhar veya su damlası Kastamonu'nun ihtiyacına artık yeterli gelmiyor. Bu yüzden buradaki yağışları tetikleyecek depremlerin ardından çıkacak partiküller gerekiyor. Bu olmayınca mevcut yağışı daha aşağıya çekiyor. Bunun sonucunda da kuraklık meydana geliyor."

BEŞ YILDIR Kastamonu'YU GÖZLEMLİYOR

Kastamonu'da nasıl yağış meydana gelir sorununa cevap bulabilmek için 2008 yılından beri Kastamonu'da araştırma yaptığını açıklayan Sütçü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda Kastamonu'yu 5 yıldır gözlemliyorum. Yaz ve kış ayları Kastamonu'da farklı oluyor. Kışları +8 derecede çok küçük deprem olduğu zaman Kastamonu'nun üzerinde de bulutlar bulunuyorsa bu deprem Kastamonu'ya aniden yağış getirir. Kastamonu'nun çehresinde bu gibi depremler olmadığı sürece şehirde lokal küresel ısınma meydana geliyor. İki yıl önce Van'da deprem oldu. Bu depremin artçıları Doğu Anadolu'da kış mevsimini sert geçirtti. Kastamonu'da da yağışlar bu deprem sonrası artmıştı."

Kastamonu'yu, 2007 yılında Ankara'nın Bala ilçesinde meydana gelen 5.7 şiddetindeki depremin etkilediğini anlatan Kadir Sütçü, sözlerine şöyle devam etti: "Bu depremin yanı sıra 43 artçı deprem oluştu. Bu artçı depremler nedeniyle Kastamonu çok fazla yağış aldı. Fakat Ankara'daki depremlerin seyri durdu. Küçük depremlerde meydana gelmez oldu. Bu yüzden Kastamonu'da veya çehresinde küçük depremler meydana gelmediği sürece kuraklık devam edecek."

KASTAMONU YAKIN BİR ZAMANDA SUSUZ KALACAK

Örnek veren Sütçü, şunları söyledi: "Marmara veya Ege'de bir deprem oldu. Ege'de meydana gelen depremde rüzgarın yönü Kastamonu'ya doğruysa peş peşe olan iki tane 15'er dakikalık 4.5'lik deprem Kastamonu'ya yağış getirir. Bunun dışında Kastamonu'da yağışın gelmesini beklemeyin bu mümkün değildir. Yani depremler buradaki partikülleri etkiliyor yağışı tetikliyor. Bunun gözlemini 2008 yılından beri Kastamonu'da yapıyoruz. Kastamonu'da veya çehresinde yakın bir zamanda deprem meydana gelmezse barajdan sular çekilecek ve Kastamonu yakın bir zamanda susuz kalacak."

Kastamonu'nun yakın bir zamanda yağış almaması durumunda her ne kadar barajdan su alınırsa alınsın bu sefer bitki örtüsünde değişikliklerin yaşanacağını vurgulayan Sütçü, sözlerini şöyle tamamladı: "Yazları vatandaşlar bahçe yapamayacak, çünkü su yetmeyecek. Tarlalarda kuraklık meydana gelecek. Bitki örtüsü değişecek, bu tarımı etkileyecek derken küresel ısınma birçok problemleri beraberinde getirecektir. Bu yüzden Kastamonu'nun çehresinde deprem meydana gelmezse bu kış kar beklemek yanlış olur." - Kastamonu