Demirtaş'tan Arınç'a 'Cehennem' yanıtı

DP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın PKK'lilerin geri çekilme sürecine ilişkin sarf ettiği sözlere karşılık olarak, 'Arınç Kandil'i görmemiş. Kandil yeryüzündeki cennetlerdendir. Dolayısı

VAN 10.05.2013 19:18:21 0
Demirtaş
Tarih: 01.01.0001 00:00
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın PKK'lilerin geri çekilme sürecine ilişkin sarf ettiği sözlere karşılık olarak, "Arınç Kandil'i görmemiş. Kandil yerüzündeki cennetlerdendir. Dolayısıyla gerillalar cennet gibi yeşilliğin, doğanın içine gidiyorlar. Yani cehennemin dibine gitmiyorlar" dedi.

Demokratik çözüm süreci için Botan gezisine çıkan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki BDP heyeti İdil'den sonra yüzlerce araçlık konvoyla Silopi'ye doğru yola çıktı. Silopi'ye 10 kilometre kala ilçeden gelen binlerce kişi BDP heyetini Nerduş'ta çoşkulu şekilde karşıladı. Burada yapılan karşılamanın ardından konvoy Silopi'ye doğru yoluna devam etti. Yol boyunca köylerden yüzlerce kişi caddeye çıkarak konvoyu alkış, zılgıt ve "Bijî serok Apo" sloganıyla selamladı. Uzun süre konvoyu durduran yurttaşlar Demirtaş'ın kendilerini selamlamasının ardından yolu açtı. BDP Silopi İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen binlerce kişi ise heyetin ilçeye gelmesine saatler kala davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Heyetin Silopi'ye gelmesiyle birlikte ilçe örgütü binasında bekleyen yurttaşlar heyeti karşılamak üzere İpek Yolu'na çıktı. Burada heyetle birlikte yine BDP Silopi İlçe Örgütü binası önüne gelen grup alkış, zılgıt ve "Bijî serok Apo" sloganıyla heyeti karşıladı. Mitingin yapılacağı alanda izdiham yaşanırken, çok sayıda yurttaş da mitingi çevrede bulunan evlerin dam ve balkonlarından izledi. Alanda gençler tarafından 20 metre uzunluğunda sarı, kırmızı ve yeşil flama uzun süre dolaştırılırken yine alan sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla süslendi. Alandaki binaların duvarlarına "Önder Apo'suz bir barış savaş gerekçemizdir" yazılı pankart ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı asılırken, alanda sık sık "Dîsa dîsa serhildan, serokê me Ocalan", "Şehîd namirin", "PKK halktır, halk burada" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları yükseldi. 

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Her şeyden önce bu süreci yaratan ve emeği çabası olan Sayın Öcalan başta olmak üzere katkı sunan bütün herkese teşekkür ediyoruz. İki haftadan bu yana bütün vekillerimizle birlikte halkımızla buluşmalar ve toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bütün bu olup biten siyasi çözüm arayışlarını sizlerle paylaşıyoruz. Hem de halkımızın görüş ve önerilerini bu toplantılarda dinliyoruz. Bu gezi ve toplantılar bizim için son derece önemlidir" dedi. 

'Kandil yeryüzündeki en güzel cennettir'

BDP olarak hem Öcalan hem de hükümetle temaslarının olduğunu ve yine Kandil'de "KCK" yöneticileriyle görüştüklerini kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti: "Kürt sorunu denilen mesele geçmişi Osmanlı dönemine dayanan bir sorundur. Bu sorunun büyük bir bölümü de Cumhuriyet döneminde yaşanmıştır. Bu sorunun nedeni Kürt halkının dilinin, kültürünün kimliğinin yok sayılmasıdır. Kürt halkı bu inkar ve imha politikalarına karşı defalarca isyan etmiş ve bu isyanların sonuncusu da PKK hareketinin isyanı olmuştur." Öcalan'ın kendilerine silaha aşık ve sevdalı olmadıklarını, mecbur bırakıldıkları için silah alıp dağa çıktıklarını söylediğini aktaran Demirtaş, "Sayın Öcalan şimdi; 'Demokratik siyaset temelinde sorunlarımızı çözmek istiyoruz. 14 yıldır İmralı'da bu hücrede bunu yaratmaya çalışıyorum. 14 yıldır boş yere kan aktı. Sorunlarımızı demokratik bir şekilde çözmek için yol açılsa silahları bırakmaya da hazırız' diyor. Sayın Öcalan'ın söylemleri bu kadar güçlü ve iradelidir" diye ifade etti. 

'Arınç özür dilesin'

PKK'nin geri çekilme sürecine değinen Demirtaş, bunun tarihi bir adım olduğunu dile getirerek, "İki gündür sınır dışına çıkmaya çalışan PKK gerillaları için de duacıyız. Yolunuz açık olsun, kazasız belasız olsun. İnşallah gidişiniz barışa vesile olur. Anaların göz yaşının dinmesi için bu kadar hayırlı bir adım atılıyorken, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç çıkıp 'Cehennemin dibine gitsinler' diyor. Arınç Kandil'i görmemiş. Kandil yeryüzündeki cennetlerdendir. Dolayısıyla gerillalar cennet gibi yeşilliğin, doğanın içine gidiyorlar. Yani cehennemin dibine gitmiyorlar. Barış için akan kanın durması için kim ki bir adım atıyorsa bu dünyada da öbür dünyada da mekanı cennet olsun inşallah. PKK gerillaları da barışa şans tanımak için sınıra yürüyen gençlere, 'Cehennemin dibine gitsin' diyen hükümet sözcüsünden özür bekliyoruz. Yapılan bir saygısızlıktır. Başka bir şey değildir" dedi.

CHP'ye seslendi

"Biz ne kadar barış istiyorsak, yüreğimizde ne kadar barış ve kardeşlik varsa Ankara'da oturan liderlerin yüreğinde kan ve savaş var" diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Bir Kürt Alevi başkan olarak Kılıçdaroğlu bu halkın sizden beklediği şey süreci neden desteklemediğiniz değildir. Bu süreçte elinizi taşın altına koymanız isteniyor. Yapılan yanlış politikalar sonucu bu sorunu yaratan da Cumhuriyet tarihinden bu yana Kürt halkının başına bu belayı saran da CHP ve politikasıdır. Kürtleri sürgünlere tabi tutan, Şeyh Sait'lerden Seyit Rızalara kadar Kürtleri idam eden, sürgün ettiren, dil, kimlik ve kültürünü yasaklayan sizlersiniz. Anayasadan Türk sözcüğünün çıkarılmasına izin vermeyeceğini söylüyor. Anayasada Türklüğü dayatırsan birileri çıkar Kürtlüğü de dayatır." 

'Bu süreç alnımızın teridir'

Bu süreçte AKP ve CHP'ye güvenerek barışın gelmeyeceğinin altını çizen Demirtaş, "Biz birbirimize güveneceğiz. Türkiye'nin dört bir yanında barış ve özgürlük isteyenler var. Amed, Hakkari, Şırnak, Zap zaten özgürlük kokuyor. Omuz omuza verirsek bu ülkeye demokrasi getirebiliriz. Demokrasi, başbakanın hediyesi olmayacak. Şimdi demokratik siyaset zamanıdır" dedi. Artık her alanda Kürt halkının örgütlenmesi ve demokrasiyi inşa etmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Bunu yapabilirsiniz. Açlığı, perişanlığı da el ele vererek yok edebiliriz. Yine iş adamları Kürt iş adamlarının kendi topraklarına çivi çakmasının zamanı gelmiş ve geçmiştir. Bu yatırımları bu bölgelere yapmaları gerekiyor. Kürt iş adamlarını Kürdistan'a yatırım yapmaya bekliyoruz. Üstünde oturduğumuz zenginlikte bu kadar fakirliği çekmek zorunda değiliz. Kendi ayaklarımızın üzerinde duracak kadar güçlü ve azimliyiz. Faşizme karşı dimdik ayakta dururken, tanka topa karşı nasıl durduysak artık siyasetimizi de aynı şekilde el ele omuz omuza yapacağız. Birbirimize güvenmemiz lazım. Yukarda Allah'ımız aşağıda da halkımız var. Sayın Öcalan'ın merkezinde olduğu bu süreci desteklemek boynumuzun borcudur. Bu süreç kendi malımız, kendi alnımızın teridir. Bu süreç AKP'nin bir hediyesi değildir" diye belirtti.

Demirtaş'ın konuşmasının ardından BDP heyeti Silopi Belediyesi Laleş Kültür ve Sanat Merkezi'nde sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.