DBP'li Bidav: Birilerinden Haraç Alabiliyorlar!

Gazetemizin sorularını cevaplandıran, kente yönelik çeşitli değerlendirmelerde bulunan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bidav, “Yaptığımız hiçbir çalışma rant ve oy kaygısı ile yapılmıy

VAN 28.08.2014 11:37:26 0
DBP
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yeni belediye olmalarına rağmen ilçede başlattıkları çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav sorunları ve çözümleri ile ilgili çalışmaları gazetemize anlattı. 

İpekyolu ilçesini kadının rengiyle renklendireceklerini, bu amaçla ilk aşamada kadınlara özgü park yapımına başladıklarını ifade eden Bidav,  Van’ın kanayan yarasının uyuşturucu madde kullanımı olduğunu dile getirerek,  geçlerin mahallelerde spor ve sosyal aktivite yapacakları alan bulamadıklarını,  en önemli sorunlar arasında ise içme suyu, ulaşım, otopark, çarpık kentleşme, imar planı, kaçak yapılaşma,  görüntü kirliliği, otopark konularının yer aldığını söyledi.

Bidav sorularımıza cevaben şunları söyledi;

Seçimlerin üzerinden 5 ay geçti bu sürede neler yaptınız?

Seçimden bu yana belediyemizin yer sorunu vardı onu çözdük. Belediye binası kiralayarak 24 ‘e yakın birimimizle burada hizmete başladık. 35 km uzaklıkta olan köylerimiz mahalle statüsüne kavuştu. Bostaniçi ve Erçek beldesi belediyemize dâhil oldu. Artık ilçemize bağlı mahallelerin ulaşım, temizlik, su, kanalizasyon sorunları belediyemiz tarafından gideriliyor. Halkın sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz. . Halkın isteklerini büyükşehir belediyesine aktarmak aşamasında dayanışma ve birlikte çalışma yapıyoruz. Şuanda mahallelerde çalışmalar yürütülüyor.

 Kentte öncelikli sorunlar nelerdir?

 En önemli sorunlarından biri içme suyu sorununudur. Sorun maalesef devam etmektedir. Alt yapı sorunları var çözmeye çalışılıyoruz.  Kadın, genç, engelli vatandaşlarımız ve halkın sorunları var. Bütün bir kesime hizmet etme çabamız var. Bu anlamda stratejik palanlar hazırlıyoruz. Stratejik planları hazırlarken, sadece kendi birimimizle yâda kendi personelimiz, encümen ve meclis üyelerimiz ile değil mahalle meclisleri, muhtar, sivil toplum örgütü ve tüm halkı çalışmalara katarak onların öneri ve görüşlerini alarak 5 yıllık bir taslak oluşturduk. Çalışmalarımızı yürütürken mümkün mertebe birim personellerimizi eğitime gönderdikten sonra stratejik plan çalışmalarına başladık.  Önemli bir ilçenin belediye Eş Başkanlığını yaptığımızın farkındayız. İpekyolu ilçesi Van’ın kendisidir. Biz bunun farkındayız. İlçemizin kozmopolit bir yapısı var. Bütün insanların taleplerini yerine getirmek sorumluluk gerektiren bir görevdir. Bizde bu sorumluğu yerine getirmek için tüm ekibimiz ile birlikte hizmet edeceğiz. Van’ın deprem yaşamış bir kent olmasından kaynaklanan kendine özgü ciddi sıkıntıları vardır.  Kentimizin ekonomik, sosyal sıkıntıları var. En büyük sorunlardan bir de işsizlik problemidir. İnsanların çalışabileceği istihdam alanları yaratmak gerekir. Köylerin mahalle statüsüne kavuşmasından sonra, ana yolları büyükşehir belediyesi yapmak zorunda, mahalle aralarında ve mahalle (köy) meydanlarını ve diğer çalışmaları biz yürüteceğiz.

Kentin kanayan yarası nedir?

Van’ın kanayan yarası uyuşturucu madde kullanımıdır. Kentimizde uyuşturucu madde kullanımı almış başını gidiyor. Bu yönde halktan çok şikayetler alıyoruz, Van’ın temel sorunlarından biri budur. Bu sorunun gençliğe yeterli önemin verilmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Örneğin Van gölü yanı başımızda ama gençlerimizi gölle buluşturamıyoruz. Gençlerimiz spor ve sosyal aktivite yapacak saha, tesis bulamıyor. Sosyal boşluk gençleri bu tür zararlı alışkanlıklara sürüklemektedir. Mahallelerde spor alanları,  futbol sahaları yok. Gençler sosyal anlamda vakit geçirebilecekleri imkan bulamıyor. Gençlerde çağın hastalığı internet, 

facebook
 ve 
twitter
 bağımlılığı var. Gençlik okumayı sevmiyor. Gençlerimizi okuma evleri, kütüphanelere ve spor alanlarına, kültürel faaliyetlere yönlendirmek gerekiyor. Mahallelerde spor ve sosyal eksiklikleri gidermek üzere belediye olarak projeler hazırlıyoruz. Spor tesisleri kurmak ve spor etkinliklerini yürütmek üzere belediyemiz bünyesinde spor müdürlüğü kurduk. Spora ve soysal etkinliklere özel bir önem vererek bu alanda iyi bir yere geleceğiz.

Kadınlara özgü çalışmalarınız var mı?

Daha önce Bostaniçi beldesinde seramik atölyemiz olan genç kız ve kadınlarımıza yönelik çalışmaların olduğu Maya Kadın Yaşam Evi vardı. Bostaniçi’n de kültür merkezimiz var, Kültür merkezini Maya yaşam evini ve seramik atölyesini birleştirip İpekyolu Kültür Merkezi yaptık.  Çalışmamız sadece seramik üzerine olmayacak, kadına yönelik farklı çalışmalarımız olacak.  Bunu daha geliştirip geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyoruz.  Kadın’ı Van’ın rengi yapacağımızı söylemiştik. Şimdi kadınlara özel dinlenme parkları yapıyoruz. Mahallelerde siteler var ama sitelerin yakınlarında park yada yeşil alan yok. Van’ın park ve yeşil alan sorununu da gidermeye yönelik çalışmalar başlattık. Mevcut parklarla ilgili sıkıntıların olduğunu biliyoruz, bu parklarla ilgili çalışmalarımız da var. Parkların bakım ve onarım işlerini daha titiz şekilde yürüteceğiz.  Kadınlara yönelik kapalı semt pazarları oluşturmayı hedefliyoruz.

Engellilere yönelik neler planlıyorsunuz?

Biz belediye olarak ilk plaketimizi engellilerden aldık. Engellilere yönelik çalışmalar planlıyoruz. Belediye bünyesinde çalışan engelli personelimiz de var.  Engellilerin yaşam alanlarını onların kullanabilecekleri şekilde düzenlemeye yönelik çalışmalarımız olacak. Engelli öğrencilerimizin ulaşım yönünde ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili olarak büyükşehir belediyemizin bir projesi var. Biz aynı zamanda büyükşehir meclisinde de yer alıyoruz, engellilerle ilgili sorunlarını orda da gündeme getiriyoruz.  

Ses, görüntü ve çevre kirliliği giderilecek mi?

Bizim sadece iki zabıta personelimiz var ama tabi bu bir mazeret değildir. Kentin her tarafında reklam tabelaları, afişler var, sağında ve solunda hemen hemen her köşe başında bir afiş ile karşılaşabiliyor insanlar. Yapılan hem bir ağaç katliamıdır, hem de çevre kirliliğidir. Daha temiz, daha estetik, daha yaşanılır, nefes alınabilinir bir kent yarabilmemiz  için ses, çevre ve görüntü kirliliği ile ilgili çalışmalarımız olacak. Reklam tabelaları abartılı, kimi zamanda çok riskli yerlere asılıyor.  Kent estetiği ve insanların yaşam alanlarını kısıtlayan reklamlar bile var.  Reklam tabelaları bazen insanlarımızın hayatına mal olabiliyor. Ekiplerimiz bunlarla ilgili çalışmalarında direk müdahale ediyorlar. Eski Tekel binasına asılan reklam tabelasını büyükşehir belediyesi zabıta ekipleri ile birlikte söktük. Bunlarla ilgili yasal çalışmalarımız olacak. Reklam firmalarına çağrıda bulunmak istiyorum.  Reklam tabelası asılırken kentin görünümünü, insan sağlığını ve güzelliğini de düşünmek gerekiyor.   Kentte oluşan çirkinlik arz eden reklam karmaşasına son vereceğiz. Kentte yaşayan herkes bir şekilde ses,  görüntü ve çevre kirliliğine önem vermesi durumunda şehir kendiliğinden güzel bir görünüme kavuşacaktır.

Kaldırım işgalleriyle ilgili çalışmalar da sonuç alıyor musunuz?

Kaldırım işgallerine yönelik başlattığımız çalışmalardan dolayı esnaflarımız ve vatandaşlarımız bizlere teşekkür ediyor.   Çalışmayı Büyükşehir, Edremit, ipekyolu belediyeleri ve kadın personellerimiz ile birlikte yaptık.  Bu kadın çalışmasıydı. Kadınlar olarak buna öncülük ettik.  Kadınlar ile bu kenti daha güzelleştireceğiz.

Ulaşım ve otopark sorununu nasıl çözeceksiniz?

Kenttin otopark ile ilgili ciddi sıkıntıları var. Kent ulaşım yönünden de ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntıları çözmek ve trafiği rahatlatmak için alternatif yollar açmak gerekiyor. Bunun içinde yine vatandaşlarımızın gönüllü olarak bizlere destek vermesi gerekir. Açılması gereken yollarla ilgili vatandaşın yardımcı olması gerekir.  Büyükşehir belediyesinin alternatif yol açma ve mevcut yollarlı genişletme çalışmalarında sıkıntılar var,  vatandaşlar ile anlaşma sağlanamıyor.  Mesela bazı insanlar Cumhuriyet Caddesi kapatılsın diyor, Cumhuriyet Caddesini kapattığınızda bu sefer kent trafiği kilitleniyor. Geçmiş yıllarda cadde kapatma birkaç kez denenmiş ama sonuç alınamamış çünkü alternatif yol yok. Yol açma çalışmalarına halkın destek vermesi gerekir. Halk bazen yol için 1 metrelik arsa bile vermek istemiyor.  18. Maddeyi uygulayarak yolu vatandaşların evlerinin içinden geçirmişler. Diğer illerde böyle bir durumda vatandaşın mağduriyeti gideriliyor. Maalesef buralarda giderilmiyor ve sorun oluşuyor.

Çarpık kentleşmeden önlenecek mi?

Çarpık kentleşmenin temeli Ankara’da alınıp merkezi planlar ile bu kentte imar planlarının yerleşim alanlarına oturtturulmasından kaynaklanıyor.  Merkezi bir imar planına bir kere “son vermek lazım. Yerinde tespit, yerinde görme,  yerinde inşa etme gibi çalışmaların genişletilmesi gerekir. Yerelde doğru ama çarpık kentleşmenin sebepleri nelerdir, nasıl yapılır bunların araştırılması gerekiyor.  Van’ın şuan imar planında ciddi anlamda sorunu var, çarpık kentleşmede ciddi sorunları var.

İsteyen vatandaş ruhsat alabiliyor mu?

Depremden sonra ilk inşaat ruhsatı veren belediyelerden biriyiz. Şuan ruhsat alma konusunda hiçbir sıkıntı yok. Yeni binamıza taşınmadan önce Bostaniçi beldesinde konteynırda hizmet verdiğimizde hemen bir imar birimi oluşturduk. Büyükşehir belediyesinden aldığımız birkaç personel ile birlikte halkımızın ruhsat mağduriyetini gidermeye başladık. Mayıs ayından bu yana ruhsat işlerini aralıksız bir şekilde yürütüyoruz. Yapı Kontrol Müdürlüğümüz var, ruhsat almak isteyen bütün vatandaşlarımız rahat bir şekilde belediyemize gelebilir. Talepleri doğrultusunda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya da hazırız. Bizim yaptığımız hiçbir çalışma rant ve oy kaygısı ile yapılmıyor. İnşaat ve imar sektörü rantın paranın en çok döndüğü sektördür. Maalesef Türkiye’de böyle bir zihniyet oluşmuş, Bir müdür ile görüşmeye gidildiğinde bile birilerinden haraç alabiliyorlar. Bir başkana yönlendirme aşamasında bile para isteyebiliyorlar. Biz şuana kadar bu tür şeylere tanık olmadık, ama bunlar bilinen ve duyulan şeylerdir.

Kaçak yapılaşma için ne düşünüyorsunuz?

Şuanda kentin birçok yerinde kaçak yapılar yapılıyor.  Çok sayıda ruhsatsız yapı var.  Bazı insanlar belediyeden 1+1 ruhsat alıyor ama aldığı ruhsata karşılık dubleks ev yapıyor.  Etik olmayan bu durumla ilgili çalışma yürüteceğiz.  Kaçak yapılar ve ruhsatsız yerler için gereken neyse yapılacaktır. En azından kenti bu süreden sonra daha yaşanılır bir kent olabilmesi adına imar planı çerçevesinde inşa etmeye çalışacağız. Van’daki çarpık kentleşmeyi ve imar sorunlarını düzeltmek için ya bu kenti yıkıp yeniden inşa edeceksin yada kanunlar ne diyorsa onu uygulayacaksın.  Ancak bu işler sadece kanun ile de olmuyor,  vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı ve belediyelere yardımcı olmaları gerekiyor. Halkımızı da mağdur etmemek şartıyla kaçak yapıların ve çarpık kentleşmenin önüne mutlaka geçeceğiz.

 İlhan SİYAHTAŞ/Vansesi Özel