Davutoğlu: Paralel muhalefete sızıyor

Başbakan Davutoğlu, 'Adaylara dikkat edin: Bize sızamayacaklarını bildikleri için şimdi CHP, MHP ve HDP’ye sızıyorlar. Birileri her bir partiden aday göstermeye çalışıyor.' dedi.

VAN 26.02.2015 11:38:16 0
Davutoğlu: Paralel muhalefete sızıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat operasyonuna dünyadan sadece Suriye ve İran’ın, Türkiye’de ise CHP ve MHP’nin tepki gösterdiğine işaret ederek, “Bu utanç, bu zillet onlara yeter” dedi. Davutoğlu, Macaristan seyahatinde kendisini izleyen gazetecilere gündemle ilgili önemli açıklamalar yaptı:

-CHP ve MHP Suriye, İran çizgisinde: Şah Fırat Operasyonu ile ilgili dünyada Suriye ve İran dışında Türkiye’yi eleştiren yok. Kimse uluslararası hukuka aykırı olduğu, Türkiye’nin Suriye’ye saldırdığını söylemiyor. Aksine operasyonun başarısı konuşuluyor. Türkiye’de ise CHP ve MHP öyle argümanlarla eleştirdiler ki, vatanperverlikle de diplomasi bilmekle de bunu izah etmek mümkün değil. CHP’li Faruk Loğoğlu “Türkiye, Suriye’ye gerekçesiz şekilde saldırdı” dedi. Bunu Suriyeli söyleyebilir ama Türkiye’de Anamuhalefet Partisi’ni temsilen eski bir diplomat söylüyorsa, ilişkiye dikkat çekmek lazım.

-CHP döneminde 2 kez taşındı: ‘Vatan toprakları terkedildi’ diyorlar. Hiç bir karşılığı yok. Daha önce de iki kere yer değiştirmiş. 1939’da CHP iktidardaydı. 1973’de karar alınıp 1975 taşındı. Arada yine CHP iktidarı var.

-Orası artık Türk toprağı: O toprak Süleyman Şah’ın mezarı orada olduğu için bize aitti. Dolayısıyla Süleyman Şah’ın mezarı neredeyse bizim toprağımız orasıdır.

-Suriye ajansına manşet oldu: Kılıçdaroğlu Türkiye’de, dünyada hiçbir yerde manşet olmuyor, Suriye rejimi ajansı SANA’da manşet oldu! Bu ayıp, bu utanç, bu zillet Kılıçdaroğlu’na yeter. Esad adına birisi konuşsaydı, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’den daha iyi konuşamazdı. Birisi TSK’ya, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne zarar vermek isteseydi Devlet Bahçeli’den daha fazla zarar veremezdi. AK Parti düşmanlığı artık vatan, millet, devlet düşmanlığına dönüştü.

1975’te Türkeş iktidardaydı

Davutoğlu, Macaristan gezisi nedeniyle dün yaptığı grup toplantısında Genelkurmay Başkanı Özel’i hedef alarak, “Özel Paşa, senin için vatan nedir?” diye soran MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye karşılık verdi. Davutoğlu, 1939’daki nakil sırasında CHP’nin iktidarda olduğunu hatırlattı. 1973’te tekrar nakil kararı verilip, naklin gerçekleştirildiği 1975 yıllarında da MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş ve dönemin CHP lideri Bülent Ecevit’in de iktidarda olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Genelkurmay başkanları eskiden mahzurlu gördükleri kararlar hakkında siyasi liderlere karşı koyacak yürekliliği gösterirlerdi” açıklamasına da sert tepki göstererek, “Bu darbe çağrısıdır . Bu eski Türkiye alışkanlığıdır. Geçti o dönem” dedi.

Paralel muhalefete sızıyor

-Adaylara dikkat edin: Bize sızamayacaklarını bildikleri için şimdi CHP, MHP ve HDP’ye sızıyorlar. Birileri her bir partiden aday göstermeye çalışıyor. Soruşturmalarla ilgili bir Emniyet görevlisinin (Paralel yapı’dan tutuklanan Yurt Atayün) MHP’den aday olması... AK Parti’yi aşağı çekebilmek için paralel yapının HDP’yi desteklemesi hiç şaşırtıcı olmaz. Kaldı ki, aralarındaki temasları biliyoruz...

-Ne gerekiyorsa yapılacak: (Fethullah Gülen ve Emre Uslu’ya yakalama kararı çıkması) Tablo açık bir şekilde ortada. Yaptıkları illegal hususlar ortaya çıkıyor birer birer. Bunlar hukuki süreçler, ne gerekiyorsa yapılacak.

-Üniversiteler için özel çalışma: (Fırat Çakıroğlu’nun öldürülmesi) İçişleri, Gençlik Spor ve Milli Eğitim bakanlarımız YÖK Başkanımızla birlikte çalışacaklar, ne tedbir alınması gerekiyorsa alacağız. Bunların çoğu belli bir tahrik unsuru, tesadüf değil.

Paralel koalisyon oldular

-Yasaya 4 ay ses etmediler: Bu yasanın çerçevesini 21 Ekim’de AK Parti grubunda anlattım. Ses çıkmadı... Tasarı Komisyon’dan 3 günde geçti, hiçbir şey söylemediler. Genel Kurul’a geldi yeri göğü inletiyorlar. Niye şimdiye kadar sustunuz da, bir anda hep beraber harekete geçtiniz? Çünkü seçim yaklaşıyor. Çünkü paralel yapı düğmeye bastı.

59 jet hazır bekliyordu

Başbakan Davutoğlu, Şah-Fırat operasyonunda harekat emrini Genelkurmay Başkanı’na 1 ay verdiğini belirterek operasyonla ilgili şu ayrıntıları anlattı: “Genelkurmay’ın askeri zaruretler gereği bunu talep etmesi üzerine riskleri analiz ettik, Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Son taktik ve zamanlamayı bir önceki güvenlik toplantısında yaptık. Perşembe Cumhurbaşkanımızla istişarede bulunduk, cumartesi düğmeye basıldı. Suriye içinde Eşme’nin seçimi çok önceden yapıldı.Güvenlik koridorları oluşturmak üzere kuzey ve güney hattından iki kanat halinde geniş bir hilal şeklinde Süleyman Şah Türbesi ve karakolu emniyete aldı. Olası bir saldırıya karşı uzun menzilli toplar belirlenen noktalara kilitlendi. 12’si havada, 59 uçak 3 dakika içinde müdahale için hazırdı. Konvoyun bir ucu ile diğer ucu arasında 12-13 km var. Bu araçlar Murat 124 değil!..

Gördüğüm düşmandan korkmam

Bu riskidaha büyük bir risk olduğunu gördüğümüz için aldık. DEAŞ’ın da, Türkiye’yi savaşa çekmek isteyen başka unsurların da, gizli istihbaratların faaliyeti olabilir. Gördüğüm düşmandan korkmam. Ama bu tür ‘proxy war’ denilen terör savaşlarında düşmanı görmeniz mümkün değil. Belki DEAŞ, belki o görüntü altında bir başkası, belki rejimin DEAŞ veya PYD içine soktuğu unsurlar... Elbette bu yönde istihbaratımız da var. Orada yapılan görüşmeler, kendi aralarındaki görüşmeler, birçok unsurla... Müdahale saatini kimse bilmiyordu. Başladığı anda da sivil kayıp olmasın diye taraflara bildirildi.

Kimseye adaylık sözü vermedik

Adaylık kriteri liyakat, ehliyet: Benim için tek tercih sebebi var; ehliyet, liyakat. Sadece devlet tecrübesi anlamında değil, teşkilat tecrübesi anlamında da ehliyet ve liyakat.

Süreklilik ve değişim: Sürekliliği temsil edecek isimler de olacak, teşkilatta yenilenmeyi yansıtanlar da. AK Parti’nin teşkilatları hemen hemen tümüyle yenilendi. 1700 kongre yapıldı. TBMM’de üç dönem kalan 78 milletvekili var... Bir de CHP’yi düşünün, aynı isimler...

Teşkilat öncelikli: Teşkilat bizim için birinci önceliklidir. Milletvekilliği listesine de bu yansıyacak. İnşallah kırgınlıklara sebebiyet verilmez ama kimseye verilmiş bir sözümüz bu anlamda yok. Müracaat ettim diyene ‘Hayırlı olsun.’ diyoruz. Nihayetinde önümüze bütün tablo gelecek, ona göre bakacağız.

Daha fazla kadın aday: Daha fazla kadın temsili düşünüyorum. Biraz da gelecek adaylar önem taşıyacak. (Başörtülü başörtüsüz) Öyle bir ayrım yok.

Beştepe’de 2. Bakanlar Kurulu: Sayın Cumhurbaşkanımız arkadaşlarımla istişare edeyim dediğinde oturur istişare eder.