‘DAHA GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ’

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, önümüzdeki günlerde takvime bağlanması beklenen çözüm süreci ve Van’da yaşanan sorunlara dair değerlendirmelerde bulundu. Şehrivan’a konuşan Vali Doğan, son zamanlarda sıkça dile getirilen devletin ve s

VAN 11.09.2014 20:14:55 0
 ‘DAHA GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ’
Tarih: 01.01.0001 00:00

 

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, 2013 Newroz’unda verilen mesajla başlayan çözüm sürecini Gazeteniz Şehrivan’a değerlendirdi. Her şeyin yerli yerine oturduğu bir zaman dilimine doğru gidildiğini söyleyen Vali Doğan, birçok yeni yasal düzenleme çıktığını, bu yasal düzenlemelerle birlikte ciddi bir mesafe alınacağını belirtti. Vali Doğan, son zamanlarda sıkça dile getirilen devletin ve siyasetçilerin ilgisizliği ile ilgili iddialarla ilgili olarak ise; “Devlet elini Van’dan çekmiş değil. Aksine süreçle ilgili çok şey değişti, daha güzel günler göreceğiz.” Dedi.

2013 Newroz’unda Abdullah Öcalan’ın verdiği mesajla başlayan ve yeni hükümetin programında yer alarak nihayete ermesi beklenen çözüm süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Valisi Aydın Nezih Doğ an, Devletin bu süre içerisinde çok önemli demokratik adımlar attığını ifade ederek, sürecin daha çok hizmet etmenin ve daha çok birlikte olabilmenin bir aygıtı ve bir yönetimi olarak görüldüğünü anlattı. Bu noktada Van için söylenen söylemlerin ve iddiaların da doğru olmadığını belirten Doğan, Van için ciddi projelerle meşgul olduklarını ve hem süreç hem de bu çalışmalar neticesinde Van’ın istenilen seviyeye ulaşacağını kaydetti.

‘DAHA İYİ GÜNLER GÖRECEĞİZ’

Türkiye’nin gündeminin yoğun olduğu bir süreçte aynı anda çözüm sürecini yönetiyor olmasının zor bir durum olduğunu söyleyen Vali Doğan, Türkiye’nin uluslar arası takviminde Suriye, Irak ve Ukrayna bunalımı yaşandığını anlattı. Doğan, “Dünya krizinden çıkmış yeni bir dünya var ve toparlanmaya çalışıyor. Bir yandan Arap baharı diye bazı şeyler geçti. Bütün bu yapının içerisinde Türkiye, bir çözüm süreci de yönetiyor. Hiçbir gündem olmasa bile zorlu bir konu olan çözüm süreci konusunda Türkiye, hem Ülkenin hem de Dünyanın sıkışık bir gündeminde bu süreci yürütüyor. Sürecin başlangıcından bu yana bakarsak, 2012 Aralıktır sürecin başlangıç tarihi. Yaklaşık 2 yıllık bir zaman geçti. 2 yıllık süre içerisinde zaman zaman sinirlerin gerildiği zamanlar oldu. Ama bunların tuttuğu zaman veya saat miktarı o süreç içerisinde çok anlamsızlaşıyor. İnsanlar günlük yaşamlarını daha rahat bir ortama evrildiler. Bu günlerden daha iyi günler olacağı kanaatindeyim.” Dedi.

‘SÜREÇLE BİRLİKTE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ’

Her şeyin yerli yerine oturduğu bir zaman dilimine doğru gidildiğini ifade eden Vali Doğan, “Birçok yeni yasal düzenleme çıktı. Bu yasal düzenlemelerle birlikte ciddi bir mesafe alınacaktır. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı geçtiğimiz aylarda bir yayın yaptı. 2002’den 2013’e kadar hayatımızda ne değişti diye. O yayına baktığınızda inanılmaz bir durumla karşılaşırsınız. Uzun uzun anlatılan bir şey değil, tek başlıklar halinde bir kitap çıktı karşımıza. Yani baktığımızda 2014 yılında bile hayatımızda birçok şey değişti. Çok önemli demokratik adımlar atıldı. Türkiye’de devlet çok güçlü ve organize bir devlet. Bölgenin en iyi demokrasisine sahip. En güçlü ve geleneği oturmuş demokrasi Türkiye’dedir. Yinede en güçlü ekonomi Türkiye’dedir. Sağlam bir istikrarı var. Ciddi bir istikrar tutturulmuş durumda. Türkiye bölgedeki diğer ülkelerin sorunlarına da barışçıl çözüm bulma konusunda nelerdeyse vazgeçilmez bir aktör. Bölgedeki sorunların çözümü için bir masa kurulursa içerisine Türkiye’nin alınmaması söz konusu değil. Var olan pozisyon bu. Bu kadar güçlü bir devletin beklentisi çok basit. İnsanlar gelsinler her şey demokratik mekanizmalar içerisinde çözülmelidir diyor. Çözüm sürecini bir kelimeyle özetleyecek olursak budur. Bu durum Türkiye’ye ekonomik anlamda çok mesafe aldıracak bir gelişme olur.” Dedi.

‘SÜREÇLE BİRLİKTE EKONOMİK FAYDALARI DA GÖRECEĞİZ’

Çözüm sürecinin gerçekleşmesi durumunda günlük huzur ve yaşam biçiminin de çok faklılaşacağı gibi sosyal ve ekonomik faydalarının da görüleceğini söyleyen Vali Doğan, “Bu bölgenin bugün karşı karşıya geldiği ve biraz evvelde ekonominin arka planındaki sorunların da çok hızlı bir şekilde çözme fırsatımız olur. Devletin beklentisi de budur. Daha çok hizmet etmenin ve daha çok birlikte olabilmenin bir aygıtı ve yönetimi olarak görülüyor bu süreç. Devlet bu konuda çok samimi bir davranış içerisinde hareket ediyor. Tabii ki kendi doğası gereği zor bir süreç. Dünyada buna benzer birçok durum var. Ama hiçbirinde Türkiye’deki benzerlik yok. Türkiye’de bir benzerlik var. Türkiye alevin yandığı zaman çözüm sürecini başlattı. Diğer yerlerde aradan zaman geçtikten sonra başlatılmış süreçler. Türkiye’de bu alev yüksekken bu süreç başlatıldı ama çok aklı başında yürüyor. Benim beklentim çıkan yasalardan sonra hızlı bir şekilde Türkiye’nin gündeminde bu konu konuşulup çözüme kavuşacaktır.” Dedi.

‘DEVLET ELİNİ VAN’DAN ÇEKMEDİ’

Seçimlerin ardından devletin elini Van’dan çektiği söylemlerine de değinen Vali Doğan, “Van-Şırnak karayolunda çalışmalar devam ediyor. Güzeldere geçidindeki tünel çalışmaları da devam ediyor. Yol ve bağlantı çalışmaları da devam ediyor. Bir sorun yok. Çevre yolu ve Şırnak karayolu gibi çok hayati projeler var ve devam ediyor. 

Biz
 yeni hayati projeler eklemekle meşgulüz. Biz valilik olarak yeni projeler hazırlayıp hükümete takdim ediyoruz. Söylenenlerin hiçbir gerçekliliği yok. Devletin burada ne projeleri biter, ne eksilir ne de durur. Her zaman projeler artarak devam eder. Bu projeleri de zaten göreceksiniz. Bir örnek verecek olursak. Bu yıl biz 15 yeni İmam Hatip Okulu yapıyoruz. Bugün Türkiye’nin hiçbir ilinde 15 tane İmam Hatip Okulu yoktur. Türkiye’de 12 tane cazibe merkezi il var. Bunları bir kısmı aktif cazibe merkezi iller. Diğer bir kısmı ise gelecekte üzerine yatırım yapılacak cazibe merkezi illerdir. Aktif cazibe merkezi illerden bir tanesi Van’dır. İnanılmaz kamu projeleri yürütülüyor. Tekstil kent başlı başına önemli bir adımdır. Tekstil kentte yavaş yavaş sona geliyoruz. Bu alanlarla ilgili de tahsisler başlayacak.” Şeklinde konuştu.

Orhan AŞAN - ŞEHRİVAN