“Cumartesi Anneleri“ Van'dan seslendi: “Kayıplar bulunsun“!

Kaybolan yakınlarını bulabilmek için yıllardır eylem yapan Cumartesi Anneleri, bu kez 600'üncü hafta eyleminde Van'da bir araya geldi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda kayıpların ortaya çıkarılması istendi.

VAN 26.09.2016 14:29:51 0
“Cumartesi Anneleri“ Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'nin organizasyonu ile Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Feqiye Teyran Parkı'nda 90'lı yıllardan bu yana kayıp olanlar için bir etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, HDP Van Milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Lezgin Botan, Adem Geveri, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP Batman eski Milletvekili Ayla Akat Ata ve kayıp yakınları katıldı.

"BARIŞ İSTEYENLER KAYBEDİLDİ"
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı ve karanfil bırakıldığı etkinlikte ilk konuşmayı yapan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, özellikle ülkenin barışı ve demokrasisi için çaba gösterenlerin kaybedildiğini söyledi.
Melet, hükümetin kayıplar konusunda mutlaka söyleyecek bir sözünün olması gerektiğini ve ailelerin yakınlarının akıbetini öğrenmek istediklerine işaret etti.

"SESSİZLİK SÜRERSE…"
Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ bir konuşma yaptı.
Kayıplar konusundaki sessizliğe dikkat çeken Yüksekdağ, "Eğer anneler ellerinde mumlarla, karanfillerle adalet için kendi çocuklarının mezarına sarılmak için, her Cumartesi bir meydanda oturmak ve sessizliğin içinde ses olmak zorunda kalıyorsa, emin olun ki bir gün birileri adaletsizliğe uğradığında ses çıkaracak kimse kalmaz." ifadelerini kullandı.
90'lı yılar ile bugünkü gelişmeleri karşılaştıran Yüksekdağ, şunları söyledi:
"Bugün Türkiye çok büyük adaletsizlik sarmalı içerisinde. Herkes adaletten bahsediyor ve adalet istiyor. Ama uzun yıllar boyunca Cumartesi annelerinin adalet çağrısını duymayanlar bahsediyorsa adaletten emin olun ki o kavramın hiçbir değeri, hiçbir anlamı yoktur. 17 bin faili meçhulün, binlerce kayıbın, dökülen onca gözyaşının ve kanın bugün hala yaşandığını görüyorsak ve bu gerçeğin içinde biz direnme mücadelesi veriyorsak, emin olun bu bize bazı şeylerin değişmediğini gösterir."

"ARAYIŞIMIZ SÜRECEK"
Kayıplarla ilgili mücadelenin süreceğini belirten Yüksekdağ, "Aradan yıllar geçse de bizler bu meydanlarda adalet ve özgürlük taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Sessizliğimiz ses olacak. Bu sessiz meydanlardaki çığlığımız, seslenişimiz, adil ve özgür bir yaşam temeli ve mayası olacak. Bu alanlarda adaleti aramaktan ve adalet mücadelesini yürütmekten vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. 
Etkinliğe katılan kayıp yakınları da, hükümetin, yakınlarının akıbeti konusunda kendilerini bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.
Katılımcılar daha sonra parka karanfil bırakarak dağıldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı