“Çözüm süreci samimiyet ve kamu düzenini korumakla başarıya ulaşır“

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi, ortaklaşa 'Çözüm Süreci' konulu bir kongre düzenledi.

VAN 18.12.2014 23:36:54 0
“Çözüm süreci samimiyet ve kamu düzenini korumakla başarıya ulaşır“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi, ortaklaşa 'Çözüm Süreci' konulu bir kongre düzenledi. Kongreye konuşmacı olarak katılan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Bütün İslam dünyası virane. Herkes birbirini vuruyor. 

Türkiye ve Kürdistan'dan başlayarak yeni bir barış, nizam oluşturabiliriz" dedi. YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'ndeki kongreye Van Valisi Aydın Nezih Doğan, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İstanbul Ticaret ve YYÜ'den bilim insanları ile öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını kongreye ev sahipliği yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal yaptı.

Türkiye'de çözüm sürecinin önemini algılayan ve ilk adımları atan yegane üniversite olduklarını belirten Rektör Battal, "Çözüm süreci herkes tarafından satın alınmıştır. Bu konuda YYÜ süreci doğru bir şekilde yüklendiği misyonla yürütüyor" dedi.

 

Daha sonra kürsüye çıkan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, üniversitelerin evrensel değerle olan sevgi, barış, kardeşlik, birlikte yaşamın üretildiği yerler olduğunu söyledi. Yapılan kongrenin de yeniden bu evrensel değerlerin hatırlanması olduğunu belirten Vali Doğan, çözüm sürecinde tarafların samimiyetinin önemli olduğuna dikkat çekti. İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hamdullah Şevli moderatörlüğünde Sosyo Ekonomik, Kültürel ve Siyasi Boyutlarıyla Çözüm Süreci Kongresi'nin ilk oturumu yapıldı. Kongreye konuşmacı olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı. Öğrenci ve bilim insanlarının büyük ilgi gösterdiği konferansta, Milletvekili Altan Tan'a konuşması öncesi öğrenciler "Kürdistan seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla destek verdi.

 

ÇÖZÜM SÜRECİ 90 YILDIR TÜRKİYE'NİN BAŞINA GELEN EN GÜZEL ŞEY

Kongrede konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, çözüm sürecinin 90 yıldan buyana Türkiye'ni başına gelen en güzel şey olduğuun söyledi. Çözüm sürecinden ümitli olduğunu anlatan Prof. Dr. Özipek, "Çözüm sürecine toplumsal bir destek var. Çözüm sürecinin tarafları kavga etselerde masayı devirmemek için çabaları var. Çözüm tarafları arasında iletişim sorunları olduğunu görüyoruz. Ancak şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve yol haritası üzerinden gittiğini bililiyorz. Ancak eleştirilecek yanlar da var. Yapılan çağrı üzerine özellikle Kobani olayları ve insanların ölmesi çözüm sürecine en büyük tahribatı vermiştir. Bunu ve HÜDAPAR'a yapılan saldırıları da eleştiriyorum. Çözüm sürecinde hükümet atacağı adımları hızlandırılmalı ve yeni anayasayı somutlaştırıp gündeme getirmeli. Diğer taraftan, PKK Kürt illerinde baskı kurmamalı ve kendi koyduğu hukuktan vazgeçmelidir" dedi.

 

'YENİ ORTADOĞU KURTSUZ KURULAMAYACAK'

Daha sonra kürsüye çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, konuşmasına selam verip Kürtçe başladı ve Türkçe olarak sürdürdü. Türkiye'de tekçi paradigmanın iflas etiğini belirten Milletvekili Tan, "Tek millet, tek dil, tek inanç iflas etmişir. Yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Bütün İslam dünyası virane. Herkes birbirini vuruyor. Karanlık bir bulut var. Tüm dünyayı değiştiremeyliz. Türkiye ve Kürdistan'dan başlayarak yeni bir barış, nizam oluşturabiliriz. Çözüm sürecinde aktörler arasında sürekli karşılıklı bir suçlamalar var. Kürtler ne istiyor bu süreçte. Anadilde eğitim. Yani Kürtçe'nin kamusal alanda kulanılması. Bölgesel yönetimler. Coğrafi bölgesel yönetimler. Ülkenin daha iyi yönetilmesi için. Kürtlere 'Acele etmeyin' diyor hükümet. Ama Rojava, Halep, Musul beklemiyor. Şu da bilinmelidir ki yeni Ortadoğu Kürtsüz kurulamayacak. Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik" dedi. - Van




Kaynak: haberler.com