Çocuklukta stres beyni küçültüyor

Yeni araştırmalar, ihmal edilen, kötü muameleye maruz kalan veya yetersiz şartlarda yetişen çocukların beynindeki belli bölgelerin küçülebileceğini ortaya koydu. Bu, ileri yaşlarda başarı oranını da önemli ölçüde etkileyebiliyor.

VAN 19.08.2014 11:53:39 0
Çocuklukta stres beyni küçültüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ABD'nin Wisconsin-Madison Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, erken yaşlarda ilgisizlik, kötü muameleye maruz kalan veya yeterli bakım görmeyen çocukların beyninde amigdala ve hipokampüs bögelerinin küçülebileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, olumsuz sebeplerden dolayı oluşan stres nedeniyle çocukların iki beyin bölgesinde yaşanacak küçülmenin, öğrenme, bellek ve duyguların kontrolü konusunda sorunlar oluşturabileceğini ifade etti.

Biological Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırmada, kötü muamele, ilgisizlik gören veya kötü şartlar altında yetişmiş 12 çocuğun beyin taraması yapıldı. Tarama sonuçlarından amigdala ve hipokampüs kısımlarının büyüklüğünü ölçen bilim insanları, sonuçları aynı yaştaki orta sınıf ailelerin çocuklarıyla karşılaştırdı.

Sonuçlar, stres altında büyüyen çocukların beyinlerinin bu iki bölgesinin normal yetiştirilen çocuklara kıyasla çok daha küçük olduğunu ortaya koydu.

Geçmişteki araştırmalar, erken yaştaki stresin depresyon, gerginlik, kanser ve yetişkin hayatta kariyer başarısızlıklarına neden olabileceğini göstermişti. Yapılan yeni araştırma ile çocuklukta stres altında kalan bireylerin on yıllar sonra nasıl etkilenebileceği daha iyi anlaşılabilecek.

Kaynak: Al Jazeera