'Çırak bulamıyoruz'

Van Oto Sanayi Sitesi esnafı, hem rekabet, hem de kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle eskisi gibi kaliteli hizmet verilemediğini söylüyor. Araç sayısının en fazla arttığı illerden biri olan Van’da, Oto Sanayi Sitesi’nde de işyeri sayı

VAN 30.11.2017 10:16:56 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 
REKABET KALİYEYİ DÜŞÜRDÜ
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Hüsamettin Öter isimli esnaf, rekabetin hizmetteki kaliteyi olumsuz etkilediğini söyledi.
Müşterinin de artık kaliteye değil, daha çok fiyata göre hareket ettiğinden yakınan Öter, şunları söyledi: “1985’ten beri bu işi yapıyorum. Daha önce bir otomobil firmasının bakım servisinde çalışıyordum, bu iş yerimi de 10 yıl kadar önce açtım. İşlerimiz eskisi gibi yoğun değil. Eskiden belli başlı bazı iş yerleri vardı, bu kadar çok tamir ve bakım yerleri yoktu. Zamanla işi az çok öğrenenler işyeri açmaya başlayınca bu da bizim işlerimize etki etmeye başladı. Sanayi sitesinin giderek büyümesi, yeni açılan işyerlerin olması beraberinde bir takım sıkıntılar da getirdi. Eskiden müşteriler işin en iyisini isterdi şimdi iyi hizmeti bir tarafa bırakıp daha ucuza işimi nasıl görebilirim mantığı var, bu da haliyle kalitesiz işçiliği beraberinde getirdi ve bunu fırsat bilen bazı ustalar düşük fiyat vererek kalitesiz iş yapmaya başladı. Durum böyle olunca sanayide düzen bozulmaya başladı. Rekabet ortamı var, müşteri kapmaca var.” 
 
 
KALİFİYE ELEMAN SORUNU
 
Çırak olarak işe girenlerin ustalaşmak gibi bir dertlerinin olmadığını da ifade eden Öter, şöyle dedi: “Eskiden bir genç işe girmek istediğinde yanında babası yâda bir büyüğü gelirdi öyle işe başlardı ve uzun yıllar çalışır, usta olana kadar da işi bırakmazdı. Şimdi ise gelen gençler günü kurtarmanın derdinde, meslek öğrenme gibi bir arzuları yok. Birkaç gün çalışıp işi bırakanlar çoğunlukta. Onlara sıkıcı ve zor geliyor, bırakıp başka bir işe giriyorlar. Eskiden bir çocuk okul okumak istemeyince en azından bir meslek sahibi olsun diye babası oto sanayiye getirirdi, güvendiği bir ustaya teslim eder ‘eti de senin kemiği de senin' der çıkar giderdi. O eski anlayış kalmadı artık. Meslek edinme talebi yok, daha kolay işlere yönelim var. İşlerimiz her geçen gün kötüye doğru gidiyor, bir önceki seneyi arar gibi oluyoruz. Bir de şöyle bir durum var; müşterilerin artık sanayi esnafına güveni kalmamış, her şeye çok pahalı diyorlar, böyle de bir algı oluşmuş. Buna sebep de işini düzgün yapamayan ve gereğinden fazla fiyat veren kişilerden kaynaklanıyor.” 
 
 
ELEMAN BULAMIYOR 
 
Yanında çalıştıracak eleman bulamadığını belirten Kurban Atacan isimli esnaf ise, şunları söyledi:
“İşlerimizin eski tadı yok, işler durgun, gittikçe zorlaşıyor, bunun sebebi ekonomiden kaynaklanıyor. Memleketimiz sınır ili ve sınır ticareti yok, yapılmıyor. Sınır ticareti olmadığı için para kazanılmıyor, para kazanılmadığı için de bizim işlerimize etki ediyor. Bu dükkânda ben ve çocuklarım çalışıyoruz, 3 kişiyiz. Eleman da bulamıyoruz, eleman gelip bir hafta çalışıyor sonra işten çıkıyor. Eskiden işe girmek isteyen çocukların yanında ebeveynleri gelirdi. Bize teslim ederlerdi, biz de sahiplenir işi öğretirdik. Çalışmaya başlayınca ne kadar maaş alacağını sormazdı çünkü amacı işi öğrenmek, meslek sahibi olmaktı. Şimdi gelen gençler ise kapıdan girmeden alacağı maaşı soruyor, 'bana ne kadar para vereceksin' diyor. Bana şimdi 3 tane eleman lazım, ama yok, bulamıyoruz. Bu sorunların aşılması lazım.” 
 
 
VERESİYE SIKINTISI
 
Anahtarcı Necdet firmasının yetkilisi Koray Koç da veresiye iş yaptıkları müşterilerin zamanında ödemelerini yapamamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Piyasa şuan durgun ama yine de Allah’a şükür rızkımızı kazanıyoruz. Her mesleğin kendine göre zorlukları olduğu gibi bizim de zorluk yaşadığımız anlar oluyor. İşlerimiz iyi çok şükür, ama bazen gelen müşteri olsun veya buradaki esnaf olsun işlerini borç yaptırıyor, ödemelerini de zamanında yapamıyorlar, böyle olunca sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu. 
 
Özel Haber: M. Selim Kurt
         / Mürsel Öner
Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi