CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak: Birinci şart huzur ve barıştır

Milletvekillerinden oluşan Cumhuriyet Halk Partisi heyeti Van'da incelemelerde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak: 'Van'da da insanların birinci taleplerinin huzur ve barış olduğunu gördük. Ülkemizde huzura, barışa ve insanların bir

VAN 3.12.2016 14:00:41 0
CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak: Birinci şart huzur ve barıştır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin "Ülkemizin daha çok Demokrasiye, Hukukun üstünlüğüne, özgürlüklere ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük "diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Grup Başkan Vekili Levent Gök, İstanbul milletvekilleri Onursal Adıgüzel ve Gülay Yedekçi, Balıkesir Milletvekili Namık Havutçu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ'dan oluşan CHP heyeti Van'da incelemelerde bulundu.

 

Budak ve beraberindekiler CHP Van İl Başkanlığını ziyaret ederek burada basına açıklamalarda bulundu. Üç günden bu yana bölgede incelemelerde bulunduklarını söyleyen  Budak, Yüksekova ve Hakkari ziyaretlerinin ardından Van'da olduklarını kaydetti.

Bölgedeki incelemelerde mağduriyetlere tanıklık olduklarını ifade eden Budak, "Grup başkan vekilimiz ve milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte Yüksekova'da esnaf ziyaretlerinde bulunduk. Yüksekova'da savaşın olduğu, hendeklerin kazıldığı Cumhuriyet mahallesine giderek orada incelemelerde bulunduk. Çok büyük mağduriyetlerin olduğunu gördük. Bu savaştan dolayı Yüksekova halkının yüzde kırkı şuan Yüksekova'da değil. Bazı mahallelerde girdik ve daha önce o mahallede binalarda, evlerde ve sokakta cıvıl cıvıl oynayan çocuklar varken yerle bir olmuş bir manzarayla karşılaştık. Bunlara şahit olurken şu kanaate vardık, ülkemizin daha çok demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, özgürlüklere ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük. Daha sonra Hakkâri ziyaretimizde de aynı kanaate vardık" dedi.

 

-Van'ın sorunları

 Bölgede huzura ve barışa ihtiyaç olduğunu, Cumhuriyet Halk Partisi'ne ilginin artığını dile getiren Budak, " Ülkemizin şuan en çok ihtiyaç duyduğu şey huzur ve barıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugün burada olması buradaki halkımızı dinlemek ve edindiğimiz izlenimler ile rapor haline getirmektir. Bu raporları genel merkezimize iletmek, bölge halkı için çözüm yollarının aranması için çalışmaların başlatılması amacındayız. Demokrasiden ne kadar uzaklaşırsanız, huzur ve refahtan da o kadar uzaklaşırsınız. Bunların tespitini bölgeye bizzat gelerek anlamış olduk. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak Van'a dördüncü gelişimiz. Özellikle daha öncesinde görev aldığım bölge olduğu içinde bölgeyi yakından tanıyorum. Bölgenin sorunlarını gayet iyi biliyoruz. Mayıs ayında tüm İl Başkanlarımız, Parti meclis üyesi, MYK üyeleri ile birlikte Genel Başkanımızın da katıldığı geniş çaplı bir İl Başkanları toplantısını Van'da gerçekleştirdik. Bölgeye her gelişimizde Cumhuriyet Halk Partisi'ne ilginin olduğunu gördük"  diye konuştu.

 

-Huzur ve barış

Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıkladığı ekonomik pakete eleştiriler yönelten Budak, şöyle devam etti: "Van'da edindiğimiz tespitler içinde en büyük sorunun işsizlik olduğunu görüyoruz. Van'da da insanların birinci taleplerinin huzur ve barış olduğunu gördük. Ülkemizde huzura, barışa ve insanların bir araya gelmesine, konuşmasına ihtiyaç vardır Türkiye'nin ortalama işsizlik oranı yüzde 11 ama Van'ın işsizlik oranı yüzde otuzlar seviyesindedir. Özellikle genç ve kadın işsizliği çok fazla, bununda sebebi 14 yıldır Türkiye'yi yöneten AKP Hükümetinin bölgeye bir gözünü kapatarak baktığının kanıtıdır. Yeni bir teşvik paketi ve Güneydoğu, Doğu Anadolu açılımı üzerinden anahtar teslimi fabrika yapıp özel sektöre devredeceğiz dediler ama bu şekilde olmaz. İlk etapta demokrasi gelecek, huzur gelecek, Bağımsız yargı gelecek, özgürlükler olacak, hukukun üstünlüğü olacak ki özel sektörün yatırım ortamı geliştirilmediği müddetçe bu bölgede yatırımın olmasını bekleyemezsiniz. 14 yıllık iktidarda hazır kamu iktisadi teşebbüsleri bile kapatılmış. Van'da fabrikalar kapatılmış, tütün kotası koyulmuş, pancar kotası koyulmuş, yarın ise çay kotası gelecek ve böylelikle her şeyi ithal etmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden tarım alanlarının üretime döndürülmesi gerekiyor. Bunun içinde birinci şart huzurdur ve barıştır.

 

-Başkanlık sistemi

Budak,  Türkiye'nin sorunun nasıl yönetildiği ile alakalı olmadığını,  ülkenin birinci sorunun güven ve güvenlik, ikincisinin  ekonomi olduğuna işaret ederek  şöyle konuştu:

"Şuan Türkiye'de başkanlık sistemi tartışılıyor. Sanki Türkiye'nin tek sorunu Başkanlık sistemidir gibi bir algı oluşturulmaya çalışıyorlar. Bildiğiniz gibi AKP ve MHP bir araya gelerek anlaştıklarını deklere ettiler. Nerde anlaştılar,nasıl anlaştılar bilmiyoruz, bildiğimiz tek şey Cumhurbaşkanı'nın AK Partili olmasının dışında öbür partilere saygısızlıktır. Neyi kabul ettikleri, ne için anlaştıklarını ne vatandaş biliyor nede siyasiler biliyor. Bir anlaşma olduğunu söylüyorlar ama Ülkenin başına ne geleceğini halkımızda bizde bilmiyoruz. Bu yüzden bu tartışılması gereken bir konudur. Türkiye'nin sorunu nasıl yönetildiği ile alakalı değil, Ülkenin birinci sorunu güven ve güvenliktir, ikincisi de Ekonomidir. Ekonomik sorunlar, özellikle ortadan kaldırabilmesinin ana noktası ülkenin tekrar demokrasiye dönmesidir.

 

-Olağan Üstü Hal

Hızla normalleşme sürecine dönülmesi gerektiğini söyleyen Budak, "Van'da turizm sektörü vardı şuan yok, Ekonomik anlamda Van'a ciddi katkı sağlayan İranlılar geliyordu ama şuan İranlılar gelmiyor, gerekçe ise güven ve güvenliktir. Özellikle bu bölgede bunlar çözülmedikçe, hızla normalleşme süreci yaşanmadan ekonomide düzen beklemek mümkün değildir. Bundan dolayı Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnameler çok büyük haksızlıklardır. Karar hükmünde kararnameler ile ülkeyi yönetmeye çalışan hükümet ile karşı karşıyayız. Olağanüstü Hal'in kalkması ve tam demokrasiye dönmek için önemli adımların acilen atılması gerekiyor. Bu adımlar ise ancak Parlamento'dan tüm siyasi partilerin bir araya gelerek o adımları atması gerekir" diye konuştu.

 

-Gözaltılar

Milletvekilleri ve belediye başkanlarının seçimle gelip  seçimle gidebileceğin belirten Budak  şunları söyledi: "Sayın genel başkanımızın da dediği gibi seçimle gelen seçimle gitmelidir. 16 Temmuz'da 4 parti mecliste ve meclis başkanında imza attığı bildirgede Türkiye'de, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, laikliğin yılmaz savunucuları Türkiye Büyük Millet Meclisidir dedik. O gün o bildirgeye dört parti imza atmıştı.  Fakat bugün o karardan çıkılmıştır. Her zaman söylemişizdir, mevcut siyasi iradeyi temsil eden, siyasi iktidarın ancak seçim ile gidebileceğini darbe ile gidemeyeceğini ifade etmiştik. Burada da yine gözaltında alınan milletvekilleri ile ilgili aynı sözleri söylemekteyiz ve aynı noktadayız. Seçim ile gelen ancak seçim ile gider. Gözaltına alınan ve cezaevlerine konulan belediye başkanları için ise belediye meclisleri vardır. Eğer ki bir belediye başkanı suçlu ise gözaltına alınmış ise belediye meclisleri belediye başkanlığına vekaleten devam edecek ismi seçerler. Ne yazık ki Türkiye'de bu böyle olmamıştır Belediye Başkanlarının yerine kayyum atanmıştır"

CHP heyeti, daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi , Şoförler Odası, Türk -İş, Tes- iş Sendikası,  Tabipler odası, Van Ticaret Borsası ve  esnafları ziyaret ederek  kenttin sorunlarıyla ilgili bilgi aldı.
KAYNAK VANSESİ GAZATESİ  İlhan Siyahtaş