Ceylani, 4+4+4 sistemini anlattı

Van İnsan Kaynakları, Kariyer ve İstihdam Fuarı kapsamında ikincisi düzenlenen ‘Bölgesel Kalkınmada Yerel Aktörler’ panelinde konuşan Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, 4+4+4 sistemini anlattı.

VAN 20.03.2017 18:00:51 0
Ceylani, 4+4+4 sistemini anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Doç. Dr. A. Menaf Turan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde açılış konuşmasını yapan panelist İş-Kur İl Müdürü Mehmet Salih Serçe, ‘İşsizlik ve İstihdam’ başlıklı bir sunum yaptı.

   İkinci panelist Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani oldu.

   Ceylani, 12 yıllık zorunlu eğitim sürecinde kariyer geliştirme uygulamaları başlıklı sunum yaptı.

   Ceylani, “Meslek ve kariyerin tanımını yaparak, “Bilgi çağı olarak nitelendirilen 21. Yüzyılda eğitim, değişimin ve dönüşümün en temel aktörü haline gelmiştir. Bugün uluslararası toplumda, ilköğretim eğitiminin yetersiz kaldığı ve tüm nüfusun en azından lise düzeyinde eğitim alması gerektiği yaygın olarak kabul edilmiştir. Yine dünya genelindeki uygulamalara bakıldığında; temel eğitim sürecini tek bir aşamada düzenlemek yerine, öğrencilerin yaş grupları ve fiziksel özellikleri temelinde bir kademelendirmenin tercih edildiği görülmektedir. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yeni dönemin iki temel amacından biri toplumun ortalama eğitim süresini yükseltmek, diğeri ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği yönlendirmeyi mümkün kılacak şekildedüzenlenmesidir” dedi.

   Kariyer gelişiminin erken yaşlarda başladığını söyleyen Ceylani, “İlköğretimden itibaren başlayan bu dönem, çocuğun kendisi ve dünya ile ilgili fikir ve algılarının oluştuğu dönem olması bakımından önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu dönemde ailelerin, öğretmenlerin, okul yönetimlerinin ve kariyer danışmanlarının birlikteliğinde, çocukların hedeflerini ve kariyer planlarını oluşturmalarında gerekli koşulların sağlanarak doğru biçimde yönlendirilmeleri gereklidir. Bu şekilde kariyer danışmanlığı alanının içinde pek çok gelişimsel süreci barındıran teorik çalışmalardan profesyonel çabalara doğru ciddi biçimde ele alınması ve konuyla ilgili daha çok sayıda araştırma, uygulama ve değerlendirme çabalarının yürütülmesi gereklidir. Bu noktada devlet okullarını uluslararası düzeyde başarılı ilköğretim rehberlik ve danışmanlık programları ile ortak projelerin yürütülmesi, pilot okul seçimi ve eğitim proje partnerliği gibi desteklerle güçlendirmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

   Yüzüncü yıl Üniversitesi İ.İ.B. Fakültesi Doç. Dr. A. Menaf Turan, ve Yüzüncü yıl Üniversitesi İ.İ.B. Fakültesi Doç. Dr. M. Akif Arvas “Erasmus+, Mevlana ve Farabi değişim programları” başlıklı sunumlar yaptktan sonra son olarak panelist olarak katılan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ise, ‘OSB’de verimlilik ve istihdamın rolü’ sunumunu gerçekleştirdi.