Çelik'ten önemli Kürdistan çıkışı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kürdistan'la ilgili 'Onlar bizim kardeşimiz, Onların adı Kürdistan' açıklamasında bulundu.

VAN 29.06.2014 13:27:19 0
Çelik
Tarih: 01.01.0001 00:00
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'ın ikinci büyük şehri Musul'u ele geçirmesinin ardından, peşmergenin de Kerkük'e yerleşmesiyle ülkenin bölünmesi gündemde. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de "Kürtlerin geleceğini tayin etme vakti geldi." diyerek bağımsızlığın sinyalini verdi. Şu anda merak edilen ise Türkiye'nin bağımsız Kürdistan'a vereceği tepki.

ÇELİK: ONLARIN ADI KÜRDİSTAN VE BU KABUL EDİLMELİ

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Financial TimesGazetesi’ne son gelişmeler ışığında Kuzey Irak’ta filizlenmeye başlayan bir Kürt devleti oluşumu hakkında açıklamada bulundu. Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması ihtimalinin devlet erkini eskiden olduğu gibi rahatsız etmediğini ve bazı şeylerin değiştiğini söyleyen Çelik, “Eskiden bağımsız bir Kürt devleti mevzuu Türkiye için savaş nedeni sayılıyordu. Hatta Kürdistan kelimesi bile insanları sinirli ve agresif yapmaya yeterliydi. Ama onların adı Kürdistan ve bunun kabul edilmesi gerekli” dedi.

"KÜRDİSTAN BİZİM KARDEŞİMİZ"

Çelik ayrıca “Eğer Irak bölünürse ki bu kaçınılmaz görünüyor; onlar bizim kardeşimizdir” dedi.

Gazete, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) petrol şirketlerinin hisselerine Türkiye’nin yatırım yaptığını belirterek pek çok alanda işbirlikleri bulunduğunu yazdı.

FINANCIAL TİMES: TÜRKİYE SİNYALİ VERDİ

Financial Times, Çelik’in sözlerini aktardığı haberinde “Türkiye bağımsız Kürdistan’ı tanıma sinyali verdi” yorumuna da yer verdi.

"BÖYLE BİR DEVLET TÜRKİYE'NİN İŞİNE YARAYACAK"

Gazete ayrıca Kuzey Irak’ta kurulacak böyle bir devletin IŞİD gibi radikal terör örgütleri ile Türkiye arasında tampon görevi göreceği için Türkiye’nin işine yaracağını kaydetti. Gazete aynı şekilde oluşumun Kürt sorunu meselesinin daha hızlı çözüme kavuşturulmasında bir itici güç olacağını ve PKK’nın bölgede ekmeğine yağ süren faktörleri azaltacağı yorumunu da yaptı.