'Çatışmalar intiharları artırır' ÇALIŞMALAR DURDURULDU!

Van'da bir süre önce intiharlarla ilgili araştırmalar yapmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon, bölge geneline yayılan çatışmalar nedeniyle çalışmalarını durdurma kararı aldı. Komisyon üyesi

VAN 1.09.2015 12:39:28 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'ın ağırlıklı olarak Çaldıran, Özalp, Muradiye, Erciş, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde son 4 ay içinde yaklaşık 40 kişi intihar etti.

KOMİSYON KURULDU
Kentte intiharların sıklaşması üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı geçtiğimiz Mayıs ayında Van valiliğine bir yazı göndererek, intiharların araştırılması için harekete geçilmesini istemişti.
Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), ildeki kadın kurumları ve Büyükşehir Belediyesi'nin de yer aldığı "İntiharları Araştırma Komisyonu" kurulmuştu.

ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Her kurumdan bir-iki yetkilinin yer aldığı komisyon, YYÜ, KAMER, VAKAD ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde yaptığı toplantılar ardından o zamana kadar intiharların yaşandığı mahallelerde araştırma çalışmaları başlatmıştı.

Araştırmalara, 7 Haziran'da yapılan seçimler nedeniyle kısa bir süre ara verildi.

ÇATIŞMALAR TAMAMEN ENGEL OLDU

Komisyon araştırmalarına seçimlerden sonra tekrar başlarken, bu kez de meydana gelen çatışmalar çalışmalara engel oluşturdu.

Komisyon üyeleri can güvenliği nedeniyle kırsal alana çıkamadı. Bunun üzerine çalışmalarla ilgili, çatışmalar bitene dek durdurma kararı alındı.

KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ YOK!

Gazetemize konuşan İntiharları Araştırma Komisyonu üyesi Songül Özünver, konu ile ilgili olarak tekrar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile görüştüğünü, ancak bu aşamada kırsala çıkma gibi bir imkanın olmadığını söyledi.

Bölgede kimsenin can güvenli olmadığını belirten Özünver, "Ben acaba tekrar köylere çıkıp çalışmaları yürütebilir miyiz diye düşündüm. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Zeynel Abidin Koç bey ile de görüştüm. Kendisi her zaman bu konuda üstüne düşen her şeyi yapmıştır. Ancak bu aşamada hakikaten yapacak bir şey yok, ortam sakinleşene dek çalışmalarımızı durdurma kararımız sürecek."

ÇATIŞMALAR İNTİHARLARI ARTIRIR

Çatışmaların kendi araştırmalarını engellediği gibi intiharları daha çok tetikleyen özelliğinin de olduğuna inandığını ifade eden Özünver, şunları kaydetti:

"İntiharlar zaten daha çok psikolojik nedenlerden dolayı oluyor, insan psikolojisini olumsuz etkileyen çatışmalar da, var olan intihar vakalarının daha da artmasına yol açacak. Ne yazık ki biz de intiharlara yönelik araştırmalarımızı çatışmalar nedeniyle durdurmuş bulunuyoruz. Ve olanlardan dolayı içimiz acıyor. Bir can daha kurtarmak ve bir intihara daha engel olmak için çabalarken, şimdi insanlar göz göre göre birbirini öldürüyor. Bu da çok kötü bir acı gerçek." dedi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı