“ÇALIŞMALAR SEKTEYE UĞRAMAMIŞTIR“

'KURULMASI ELZEMDİR'

VAN 21.04.2015 09:58:29 0
“ÇALIŞMALAR SEKTEYE UĞRAMAMIŞTIR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
2011 depreminden sonra ekonomik sıkıntıların sürdüğü Van'da son yıllarda hayvancılığın da gerilemesi kent ekonomisini darboğaza sürüklemeye devam ediyor. 1980'lerde hayvancılığın kalbi konumunda olan ve komşu ülkelere hayvan ihraç eden Van'da, uygulanan yanlış politikalar sonucu hayvancılığın gerilemesi çiftçileri kara kara düşündürürken, ilgililerin bu duruma sessiz kalması da dikkatlerden kaçmıyor. Öte yandan kentteki hayvancılık sektörünün iyileştirilmesi için Van Ticaret Borsası (VTB) öncülüğünde kurulması planlanan Canlı Hayvan Borsası'nın şimdiye kadar kurulamaması ve gecikmesi de üreticilerin tepkisine yol açıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz VTB Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, Canlı Hayvan Borsası Projesinin fizibilite aşamasını tamamladıkları, Büyükşehir Belediyesi ile durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi.

 Haber: Fazıl ERÜŞ

Bundan yaklaşık 1.5 yıl önce basının karşısına çıkan ve Van'da Canlı Hayvan Borsası'nın kurulacağı yönünde söz veren Van Ticaret Borsası (VTB) Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, Canlı Hayvan Borsası'nın neden şimdiye kadar kurulamadığını ve kurulması durumunda hayvancılık sektöründe ne gibi canlanmanın olacağını anlattı.

"KURULMASI ELZEMDİR"
Van'da Canlı Hayvan Borsası'nın kurulmasının elzem olduğuna dikkat çeken Toprak; "Hayvancılık Van ilinin can damarlarından biri olmasına rağmen, belli kural ve kaidelere uygun bir canlı hayvan borsasının eksikliği her açıdan hissedilmiş, ne hayvanlarını satmak isteyen ne de bu hayvanların sektöre kazandırılmasında rol oynayan aktörler istenilen ortama kavuşamamıştır. Hayvan sahipleri emeklerinin karşılığını alamadıkları gibi, kayıt dışı alım satım faaliyetleri bölgede devletin alması gereken stopaj vergilerinde ciddi aksaklıklar oluşturmuştur. Van'da Hayvan Borsasının kurulması elzemdir. Bu konuda tüm paydaşlar ile görüş birliğine varılmıştır. Gerekli incelemeler ve saha görüşmeleri yapılmış olup, alanda konuya vakıf tüm iştirakçilerle toplantılar gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılarda en önemli paydaşlarımızdan ve çözüm ortaklarımızdan biri olan Van Büyükşehir Belediyesi ile müzakereler yapılmıştır. Bu müzakerelerde Ticaret Borsası'nın Canlı Hayvan Borsası kurma projeleri masaya yatırılmış, Van Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuyla ilgili hali hazırda bir çalışması olduğu vuku bulunca, borsa olarak Belediyemize destek kararı verilmiştir" dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE PROTOKOL İMZALANDI
Van Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda bir protokolün imzalandığını ifade eden Toprak, "Van Büyükşehir Belediyesi, mevcut hayvan pazarına alternatif olarak yeni bir hayvan pazarı kurma çalışmasını gündeme getirmiş, Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımızın, Borsamız Yönetim Kurulu ile yaptıkları istişareler sonucu bir protokol yapılmıştır. Bu protokol çerçevesinde; Van Ticaret Borsası'ndan talep edilen 100 dönümlük alanın Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edileceği ve buraya yeni hayvan meydanının Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacağı ve Van Ticaret Borsası'nın ayrıca Van'da hayvancılık faaliyetlerinin daha sağlıklı yapılabilmesine olanak tanıyacak bu proje için Büyükşehir Belediyesi'ne ek kaynak aktaracağı konularında görüş birliğine varılarak bu kararlar alınmıştır. Bu ön protokol sonrasında da iki kurum arasında karşılıklı görüş alışverişi rutin olarak devam etmiştir" diye belirtti.

"ÇALIŞMALAR SEKTEYE UĞRAMAMIŞTIR"
Van Ticaret Borsası'nın bu konuyla ilgili çalışmalarının yaklaşık bir yıldır aralıksız olarak devam ettiğini vurgulayan Toprak, son olarak şunları kaydetti:
"Et Borsası ve Canlı Hayvan Borsası ile ilgili saha çalışmaları, örnek borsalarda (Afyon, Diyarbakır, Edirne, Ankara vs.)inceleme çalışmaları uzun bir süreyi kapsamış, yine fizibilite çalışması için DFD (Doğrudan Faaliyet Desteği) 2013 kapsamında DAKA'ya başvuru yapılarak ön fizibilite hazırlanmıştır. Ön fizibilite raporlamaları, saha çalışmaları, simülasyon(3 boyutlu modelleme) işlemleri proje kapsamında hazırlanmıştır. Konuyla ilgili seçim süreci, Van Büyükşehir Belediyesi'nin kendi saha çalışmaları ve rutin gündemden dolayı yaşanan gecikmeye rağmen çalışmalar sekteye uğramamıştır. Tüm bu işlemlerin bu denli uzun sürmesinin nedeni, titiz ve her bir detayı ilimizin ve halkımızın menfaatleri düşünülerek, uzun vadede Van'ın faydalanacağı bir çalışmanın ortaya konması içindir. Önümüzdeki günlerde Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarımız ve yetkililerle bir araya gelinerek yapılan tüm çalışmalar ortaya konacak, ön protokol daha kapsamlı ve detaylı görüşülecek, gerek belediyemiz gerek borsamız somut adımları atabilecek zemini hazırlayarak Van kamuoyunu aydınlatacak bilgileri paylaşacaktır."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş