Çalımlı: Kadroya geçemeyen işçiler için yeni bir adım atılmasını istiyoruz

Yol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı M.Salih Çalımlı, 696 sayılı KHK ile bazı işçilerin kadroya geçirilmesinin sevindirici, ancak özellikle sendikalarına üye birçok kişinin bu kapsamda değerlendirilmemesinin üzücü olduğunu belirtt

VAN 12.01.2018 23:57:11 0
Çalımlı: Kadroya geçemeyen işçiler için yeni bir adım atılmasını istiyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konuyla ilgili Yol-İş 1 Nolu Sendika'da açıklama yapan Başkan Çalımlı, "696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarının taşeronlarının çalıştırdığı işçiler ve Devlet Memurları Kanunu uyarınca 4/B, 4/C kapsamında çalışan işçilerin, kadroya geçirilmesi memnuniyet yaratmıştır. Ancak söz konusu Kararname ile; Karayolları Genel müdürlüğünde asıl işin bir parçası olan yol bakım ve yama hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri anahtar teslimi olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin, Tünel İşletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile müşavirlik hizmeti altında tünellerdeki HGS dahil her türlü işleri yapan işçilerin, KİTLER deki taşeronların yanında çalışan işçilerin, Köylere hizmet götürmek için Kanunla kurulmuş Köylere Hizmet Götürme Birliklerinde çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılmaları, Özel İdareler'de taşeron yanında çalışan işçilerin kadroya alınmamaları, buralarda 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılma hakkından yoksun bırakılması bu işçi kardeşlerimizi hüsrana uğratmıştır.  Kadroya geçişte taşeron yanında çalışan işçiler arsında ayrım yaratılması tüm çalışanları aileleri ile birlikte üzmüştür" ifadelerini kullandı.
   Çalımlı, sözlerine devamla, "Kararname ile yapılan düzenlemenin yarattığı diğer bir endişede, taşeron işçilerin kadrolarına geçirildikleri kurumun yaptığı asıl işe göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nda tescil edilmiş olan dosyadan Kuruma bildirilmeleri yerine, kadroya geçecek her bir işçinin yaptığı işin koluna göre ayrı bir bağımsız işyeri tescil edilerek o dosyadan kuruma bildirilmesidir.  Böyle bir uygulamanın gereksiz yere  sendikalar arasında sürtüşmelere neden olabileceği gibi, giderek farklı uygulamaların yaratacağı huzursuzlukların çıkmasına ve bu durumun giderek çalışma barışının bozulmasına neden olacağı açıktır. Oysaki Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, böyle bir ortamın oluşmaması, aynı işyerinde asıl işin yanında birden çok yapılan yardımcı işler için ayrı bağımsız işyerinin tesciline imkan tanımamış, tüm yardımcı işlerde çalışanların ayrımsız olarak asıl iş koluna göre tescil edilen işyeri dosyasından Kurum'a bildirilmesini ve sendikal örgütlenmenin de buna göre oluşmasını hükme bağlamıştır. Taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrımcılık yaratan ve adil olmayan bu düzenlemelerin değiştirilerek, tüm taşeron işçilerinin, başlangıçta Hükümetimiz tarafından açıklandığı gibi kapsama alınması biz işçilerin Başta Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sayın Başbakanımız ile Hükümetimizden beklentimizdir. Bizler haklı Taleplerimizin dikkate alınarak Karayolları Genel Müdürlüğü'nde muvazaalı olarak asıl işin bir parçası olan anahtar teslimi işlerde, KİT'lerde, Köye Hizmet Birlikleri'nde, taşeron yanında çalışan işçi arkadaşlarımızın kurumlarının kadrolarına geçirileceğine, Özel İdareler'de taşeron yanında çalışan işçilerin şirket marifetiyle değil doğrudan kadroya alınacaklarına, buralarda 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılma hakkından yararlandırılacaklarına ve İlgili kurumların kadrolarına geçirilen işçilerin, kadrolarına geçtikleri kurumların tescilli oldukları asıl işyeri dosyası üzerinden tescillerinin yapılarak buna göre sendikal örgütlenmelerine imkân sağlanıp, çalışma barışını bozulmasını önleyeceği düzenlemenin yapılacağına inancımızı değerli basın mensuplarımızın ve kamuoyunun bilgilerine sunarız" ifadelerini kullandı.
   Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalımlı, hükümetten mağdur olan işçiler için yeni bir KHK çıkarmalarını bekledi. Çalımlı, kadroya alınmayan bazı işçilerden örnekler vererek, "Örneğin Karayollarında müdürlerle birlikte kalan, beraber işe giden, çalışan ve aynı yerde yatıp kalkan müşavir firma çalışanları kadroya alınmadı. Karayollarının asıl işçisi ne yapıyorsa, bu müşavir firma çalışanları da aynısını yapıyor. Çalışma Bakanımız bir açıklama yaptı, doğrusu şoke olduk. Bakan, Karayollarının da ismini zikrederek, 3. Havalimanında çalışan işçi ile, karayollarında müşavir firma bünyesinde çalışan işçileri aynı kapsamda değerlendirdi. Büyük ihtimalle Sayın bakan yanlış bilgilendirildi. Örneğin şu an gidip bakalım, Güzeldere tünelinde karayolcu ne iş yapıyorsa, müşavir firma işçisi de aynısını yapıyor. Tünel işletme şefliğinde 13 arkadaşımız çalışıyor, onlarda aynı işi yapıyor. Ülkemiz genelinde 3 bin 500 karayollarında çalışan işçi bu kapsama alınmadı. O arkadaşlarımızın da kadrolu olmasının önünün açılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
   Basın açıklamasına Yol-İş 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Sağlam da katıldı