Çaldıran'da organik bostan

Çaldıran Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Kadın Politikaları Müdürlüğü, soğuk ve çetin bir iklime sahip olan ilçede havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte 'Kadın İstihdamına Yönelik Organik Bostan' projesi kapsamınd

VAN 23.06.2016 12:44:54 0
Çaldıran
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Çaldıran Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından kadın istihdamına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Soğuk ve çetin bir iklime sahip olan ilçede havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Beyazıt Mahallesi'nde bulunan 5 dönümlük arazi üzerine 'Organik Bostan' projesi kapsamında bitki ekimi gerçekleştirildi. Mevsim şartlarına göre organik üretimin yapılacağı belirtilen arazide soğuk ve çetin kış koşullarında da üretimin devam edebilmesi için iki büyük serada üretime devam edileceği aktarıldı. Kadın emeğinin ön plana çıktığı projeye ilçede bulunan kadınlardan büyük talep ve destek geldiği açıklanırken, kadınların bostan ekiminden temizliğine kadar her türlü çalışmada yer alarak elde ettikleri doğal ürünlerle ev ekonomisine büyük bir katkıda bulunacağı belirtildi.

Arazide Çaldıran Belediyesi Ziraat Mühendisi Necmettin Yördem eşliğinde ekim yapan kadınlarla birlikte çalışan ve 'Organik Bostan' projesine yönelik bilgilendirmede bulunan Kadın Politikaları Müdürlüğü çalışanı Leyla Atsak, Çaldıran'da iklim koşullarının elverişsiz olması nedeniyle bostan ekimine geç başladıkları söyledi. Çaldıran Belediyesi olarak proje kapsamında ilk etapta Beyazıt Mahallesi'nde bulunan arazide biber, domates, salatalık ve soğan ekimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Atsak, ileri etaplarda tarımdan yoksun kalan ve üretimden uzaklaşan köylerde çalışmalarını hayata geçireceklerini belirtti.
"Üretimden ve tarımdan uzaklaştırılarak soyutlaştırılan kadının istihdam edilmesi çerçevesinde bu projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını" ifade eden Atsak, "İçinde bulunduğumuz sistem insanları üretimden kopararak tüketici bir toplum haline getirmiş. Biz Çaldıran Belediyesi olarak kadınların ev dışına çıkarak toprakla buluşmasını sağlamak ve yeniden üretici toplumu kurma çabaları içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadınları toprakla buluşturarak üretime teşvik etmek için yapmış olduğumuz çalışmaya ilçede kadınlar büyük bir ilgi gösteriyor. Kadının özüne dönmesi için toprakla buluşması gerekiyor. Bilindiği gibi neolitik çağdan bu yana kadınlar topraktan elde ettikleri bitki ve buluşlarla insanlığa büyük bir miras bırakmıştır" şeklinde konuştu.
Projenin daha verimli ve kapsayıcı olması için sahiplenilmesi gerektiği çağrısında bulunan Atsak, "Kapitalist sistemin yarattığı tüketici zihniyetini yıkmak için organik üretimin yaşamın her alanında yaygınlaştırılması gerekiyor" dedi.

/ Haber Merkezi