Van Valisi Çaldıranlılara seslendi

Van Valisi Münir Karaloğlu: “Artık Çaldıran’ın; kaderine terk edilmiş bir ilçe olmasını istemiyoruz. Son 2 yılda Çaldıran’ımıza, kamu kaynaklarıyla hayata geçirilen 127 proje vesilesiyle yaklaşık 73 milyon TL’lik yatırım yap

ÇALDIRAN 5.06.2012 20:13:39 0
Van Valisi Çaldıranlılara seslendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Valisi Münir Karaloğlu: “Artık Çaldıran’ın; kaderine terk edilmiş bir ilçe olmasını istemiyoruz. Son 2 yılda Çaldıran’ımıza, kamu kaynaklarıyla hayata geçirilen 127 proje vesilesiyle yaklaşık 73 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Çaldıran’ın duble yollarla Türkiye’nin büyük merkezlerine bağlanması sağlanmış, eğitimden sağlığa, emniyetten gençlik ve spora, kültürden köy yollarına kadar batıdaki hiçbir ilçeden farkının kalmaması sağlanmıştır.” dedi. 

Vali Münir Karaloğlu, beraberinde Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Gülşen Orhan ve kurum müdürleriyle birlikte Çaldıran Kaymakamlığının kamu kaynakları ve SODES Projeleri kapsamında yapılan yatırımların toplu açılış törenine katıldı.  Vali Karaloğlu, ilçeye gelişinde Hükümet Konağı önünde Kaymakam İbrahim Dündar, Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, kurum amirleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Öğrencilerin sunduğu bir buket çiçeği alan Karaloğlu, kendisini karşılamaya gelen yaklaşık 250 kişi ile tek tek tokalaştı. Hükümet Konağı’na geçerek beraberindeki milletvekilleri ve kurum amirleriyle kısa bir değerlendirme toplantısı yapan Karaloğlu, yürüyerek toplu açılışların yapılacağı kapalı spor salonuna geçti.  Kapalı spor salonu önünde kendisini bekleyen öğrencilerle ‘çak’ yapan Vali Karaloğlu, toplu açılış törenine katılan yüzlerce vatandaşın alkışları arasında salona giriş yaptı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından son 2 yılda yapılan hizmetlerin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Zahide-Mehmet Salih Tamince Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin seslendirdiği Türkçe-Kürtçe türkülerin ardından kürsüye gelen Vali Münir Karaloğlu, bir konuşma yaptı. 

Çaldıran’a son 2 yılda kamu kaynaklarından 127 proje için 73 milyon TL kaynak aktarıldığını belirten Karaloğlu, Çaldıran’ın ihtiyaçlarının sona erinceye kadar bu yatırımların devam edeceğini söyledi. Vatandaşların 10 yıl öncesiyle şimdiki yatırımları arasında bir değerlendirme yapmasını isteyen Karaloğlu: “Daha önceleri sadece Çaldıran’da değil, belki de Van’ın genelinde 2 yılda bu kadar kamu yatırımı yapılamıyordu.” dedi.

Türkiye’de gelinen noktayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu kurumlarına verdiği: “Ülkenin batısında ne varsa doğusunda da olacak. Ülkenin güneyinde ne varsa, kuzeyinde de olacak. Türkiye’de bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkı ortadan kalkacak.’ talimatını anımsatan Vali Karaloğlu: “Artık Çaldıran’ı Tendürek’in dağının eteklerine terk edilmiş, kaderiyle baş başa bırakılmış bir ilçe olmasını istemiyoruz. Şimdi Çaldıran duble yollarla Türkiye’nin büyük merkezlerine bağlanmış; İlçemizin eğitimden sağlığa, emniyetten, gençlik ve spora, kültürden köy yollarına kadar batıdaki hiçbir ilçeden farkı kalmamıştır.” dedi. 

Yapılan kamu yatırımlarıyla batıdaki ilçeden farkı olmayan Çaldıran’ın kanalizasyon ve arıtma tesisi sorununun da çözüldüğü müjdesini veren Karaloğlu, ilçeye yapılacak hizmetleri şu şekilde açıkladı: “Çaldıran ilçemizin kanalizasyon ve arıtma tesisi yok. Artık Çaldıranın geldiği noktada bu eksiğimizi gidermemiz gerekiyor. Artık içme ve sulama sularımıza diğer suların karışmaması gerekiyor. Bugün İller Bankası bunun sözleşmesini imzalıyor. İnşallah Çaldıran’ımızın kanalizasyon ve arıtma tesisi de yapılacak, bu da hayırlı olsun. Geçen yıl Çaldıran Anadolu Lisesi binasında İmam-Hatip Lisesi’ni açmıştık. Ama gördük ki Çaldıranlı vatandaşlarımızın İmam-Hatip ve Anadolu Lisesi’ne teveccüh göstermesi sebebiyle bu da yetmeyecek.  Bu hafta içerisinde 24 derslikli Anadolu İmam-Hatip Lisemizin ihalesi yapılacak. Çaldıran’a hayırlı olsun. Çaldıranda bir sentetik çim sahası yoktu. Geçtiğimiz yıl milletvekillerimizin büyük gayretleriyle, temin etmiş olduğumuz ödenekle ihalesi yapıldı. Şu anda inşaatı hızla devam ediyor. İnşallah gençlerimizin, çamura toza bulaşmadan spor yapabilecekleri, futbol oynayabilecekleri futbol sahası da temmuz ayının ikinci haftasında gençlerimizin hizmetine sunulacak. Çaldıran’da ihtiyaçlar bitinceye kadar yatırımlarımız devam edecek. Sadece bu yıl 46 derslik, 9 lojman inşa edeceğiz.” dedi. 

2002’de Çaldıdran’daki derslik sayısının 140 olduğunu anımsatan Karaloğlu, son 9 yılda yapılanlarla birlikte bu sayının 3 kat artarak 432’ye yükseldiğini, orta öğretime devam eden öğrenci sayısında da önemli artışlar olduğunu bildirdi. Karaloğlu: ”Orta öğretime devam eden öğrenci sayısı 2002’de 269 iken bugün 1478 olmuş, tam 6 kat artmış. Bu yeter mi? Hayır. Biz çağ nüfusunun tamamını okullu yapıncaya kadar devam edeceğiz. Biliyorsunuz, son dönemde hükümetimizin çıkarmış olduğu 4+4+4 sistemiyle 12 yıllık zorunlu eğitime geçildi. Biz çocuklarımızın tamamını, kız-erkek ayrımı yapmadan 12 yıllık eğitimden geçirmek istiyoruz. Onun için Çaldıran’a yeni liseler, yeni ilköğretim okulları yapacağız. Bu yatırımlara rağmen birileri çıkıp Çaldıran’a kamu yatırımı yapılmıyor, Çaldıran kaderine terk edildi diyebilir mi? Asla diyemez. Bu yatırımların devamı da gelecektir. Yeter ki biz; kardeşliğimizi, aramızdaki muhabbeti ve sevgiyi devam ettirelim, enerjimizi, sinerjimizi, potansiyelimizi, vatandaşımızın hayat standardını yükseltmek için, vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için kullanalım. O zaman bütün sorunları çözeriz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.
Bu yatırımların kendiliğinden oluşmadığına dikkat çeken Karaloğlu, Ankara’da milletvekilleri, illerde Vali, kaymakam, belediye başkanı, il müdürü, bölge müdürü, meclis üyeleri, mahalle ve köy muhtarlarının gece gündüz çalıştığını kaydetti.  Kamu çalışanlarının hedefinin; vatandaşı mutlu etmek olduğunu ifade eden Karaloğlu: “Hedefimiz vatandaşı mutlu görmektir. Çaldıran’da bundan sonra çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Açılışını yapacağımız projelerde emeği geçen başta ilçe kaymakamı olmak üzere bölge müdürlerimize, il müdürlerimize ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.

“2002 ÖNCESİ MODA OLAN TEMEL ATMA TÖRENLERİNİN YERİNİ ARTIK AÇILIŞLAR ALDI”

 Daha sonra kürsüye gelen Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, yaptığı konuşmada, daha önce moda olan temel atma törenlerinin yerini, 2002’den sonra açılışların aldığını belirterek: “İşte burada özellikle hükümetimizin açık bir farkla ortaya koyduğu gerçeklik bu. Bu nedenle zaten bunu birçok insanımızın bildiğine inanıyoruz. Bu nedenle 2002’den bugüne kadar yükselen bir trendle, Çaldıran’da, Van’da, Türkiye’nin tamamında bize destek verildi. Bu desteklerden dolayı da inşallah biz Türkiye’mizin yarınlarını hep birlikte çok daha iyi inşa edeceğiz. Bizim bölgemizde canımızı dişimize taktığımız bu dönemde, hepimizin omuz omuza, el ele verip daha iyi yarınlar için, çocuklarımızın geleceği için çaba göstermemiz lazım. SODES’le yapılan 9 projenin açılışını yapacağız. Türkiye’nin her tarafında bu tür açılışlar artık rutin oldu. Eskiden Türkiye’de temel atma törenleri yapılırdı, şimdi temel atma töreni değil, proje bitirme ve teslim etme törenleri yapılıyor. Ancak burada sadece bir SODES projesi yok. Türkiye’de uluslararası arenada, demokratik açılımda, ekonomik gelişmelerde tüm dünya ülkeleri Türkiye’yi parmakla göstermeye devam ediyor. Dünyanın; bölgesel bir lider ve küresel bir aktör olarak Türkiye’den çok ciddi beklentileri oluşmaya başlamıştır.” dedi.

“BÖLGEYE YAPILAN YATIRIMLARI GÖRÜNCE MENSUBU OLDUĞUM AK PARTİ HÜKÜMETİYLE BİR KEZ DAHA GURUR DUYDUM”

Van Milletvekili Gülşen Orhan da açılış töreninde yaptığı konuşmada Ak Parti hükümetinin bölgeye yaptığı hizmetler ve demokratik açılımlarla bölge insanına verilen kültürel haklara değindi. Çaldıran’a son yıllarda yapılan hizmetlerle ilgili hazırlanan sinevizyonu izlerken mensubu olduğu Ak Parti ve hükümetle gurur duyduğunu belirten Orhan, seçmenlerle bir araya gelmek amacıyla gittikleri her yerde yapılan hizmetleri, devasa yatırımları görünce mutluluğunun ikiye katlandığını söyledi.   Ak Parti hükümeti, parti teşkilatındaki kişiler ve kamu kurumlarında görev yapan idarecilerin vatandaşa bu hizmetleri, yatırımları özveriyle kazandırmak için çalıştıklarını anlatan Orhan: “Bu hizmetleri sizlerle buluşturmaktan gurur duyuyoruz. Bizim görevimiz bu. İşte bu yatırımlarda Milletvekillerinin, Valimizin, Kaymakamımızın, il müdürlerimizin ve sorumlu tüm arkadaşlarımızın emekleri var. Herkes görevini yapıyor. Vatandaşlarımıza; huzurlu, mutlu, konforlu, rahat bir hayat kurmak için çalışıyoruz. Bizim amacımız bu. Bizim gayemiz bu. Bizim yol haritamız bu. Bizim gündemimiz bu. Son 9 yıldır bu ülkeye hizmet eden ve sizlerin teveccühü ile iktidar olan, her seçimden sonra oylarını katlayarak iktidara yeniden gelen bu hükümetin sizler için yaptığı yatırımlar, getirdiği yenilikler, memleketin demokrasisine, kültürüne getirdikleri yenilikler bugün çığ gibi. Ak Parti hükümetinin bundan başka bir gayesi yok. Ama bakın birileri ne yapıyor? Bizler milletvekili olarak, bu partinin üyesi olarak, bu hizmetleri sizlerle buluşturmak adına gecemizi, gündüzümüze katarken, birileri ne yapıyor peki? Çaldıran’a yapılan duble yollardan haberleri var mı? Çaldıran’ın köylerine yapılan parke taşından haberleri var mı? Kız öğrencilerin gidecekleri kız yurtlarından haberleri var mı? Bu spor salonunun onarımından haberi var mı? Semt sahasının eksikliklerinden haberleri var mı? Peki demokrasiden haberleri var mı bunların? Özgürlükten haberleri var mı bunların? Buralarda okuyacak, kendi geleceklerine sahip olacak gençlerimizin hayatları üzerinden siyaset yapmaktan başka görevleri var mı bunların? Kimin hakkı var gençlerimizi, yaşam hakkından uzaklaştırmaya? Bunlar ne ezelidir, ne ebedidir? Siz sahip çıktıkça sahip olurlar bunlar. Bugün memleketimizde özgürlük adına, demokrasi adına, kalkınma adına, ekonomi adına, sosyal refah adına her alanda at başı yatırımlar, çalışmalar ve yeni reformlar söz konusu.” diye konuştu.

Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar da yaptığı konuşmada yapılan çalışmaları anlattı. Dündar: ”16 ay önce Van’da gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Çaldıran Yerel Kalkınma Çalıştayı’nda ‘Neden olmasın?’ sloganı ile hareket ettik. 16 ay sonra bugün baktığımızda ‘neden olmasın’ dediğimiz önemli birçok projenin bugün gerçekleşmiş olduğunu görüyor ve bundan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kalkınma yolunda hızla ilerleyen ilçelerden biri olan Çaldıran’da son yıllarda, eğitimden, sağlığa, kültürden, gençliğe ve sanata kadar birçok alanda merkezi hükümetin programı doğrultusunda önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından son 7 yılda yapılan ve hayata yeni geçirilen 9 SODES projesinin de bulunduğu 73 milyon TL yatırımın yapıldığı toplu açılışların kurdelesi Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Gülşen Orhan, Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, YYÜ Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras ve kurum amirleri tarafından kesildi. Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyet; SODES Projesi ile yapımı tamamlanan Kadın Destek Merkezi, Gençlik Merkezi, ‘Artık Köyümüzde Spor Yapabiliyoruz’, Hafsa Hatun Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Pansiyonu, Anaokulu açılışları gerçekleştirildi. Vali Karaloğlu da; milletvekilleri ve kurum amirleri ile birlikte açılışlardan sonra çalınan davul zurna eşliğinde vatandaşlarla halay çekti. Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Gülşen Orhan’la birlikte Artık Köyümüzde Spor Yapabiliyoruz projesinde voleybol oynayan kız öğrencilerle de kısa bir maç yaptı. Çaldıran Sentetik Çim Sahası’nda incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu’na ‘65’ numaralı ve isminin yazıldığı bir forma hediye edildi. Hafsa Hatun Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Pansiyonu’nda yenilen öğle yemeğinin ardından program sona erdi.