Büyükşehir, Van Denizi’ne el attı

'İskele sahili kötü koku ve kirlilikten arındırılacak'

VAN 1.12.2015 11:38:38 0
  Büyükşehir, Van Denizi’ne el attı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Büyükşehir, Van Denizi’ne el attı
Van Büyükşehir Belediyesi, Van Denizi’nin kirletilmesinin önüne geçmek için önemli bir çalışma başlattı. İskele sahilinde başlatılan çalışmalarla gölün dibinde oluşan tüm çamur ve çöpler temizlenerek, kokudan arındırılacak. Daha sonra göl kıyısına halkın dinlenebileceği alanlar oluşturulacak. 

 Van Büyükşehir Belediyesi, Van'ın tarihi mirası olan Van Gölü'nün kirletilmesine ve var olan kirliliğin temizlenmesi için önemli bir çalışma başlattı. Belediyenin bir süredir üzerinde çalıştığı projenin tüm yasal işlemleri tamamlanarak, projenin hayata geçmesi için çalışmalara başladı. 17 metre uzunluğunda paletli ekskavatörle dip temizliği ve çamuru çıkaran belediye, 10 bin metrekare alanda bu çalışmaları yapıyor. Günlük 30 kamyon çamur çıkararak tahliye eden belediye yaklaşık -3 metre derinliğe kadar temizlik çalışması yapıyor.

        "İskele sahili kötü koku ve kirlilikten arındırılacak"
      Yıllardır kirletilen ve giderek artık oturulamaz durama gelen İskele sahilinde başlatılan çalışmalar halkın takdirini kazanırken, çalışmaların bitmesi ile birlikte önemli sıkıntı da ortadan kalkacak.
       Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı tarafından başlatılan çalışmalar kısa bir süre sonra tamamlanarak, diğer alanlarda da başlatılacak. İskele sahilinde başlayan koku, sıcaklık ve rüzgârın etkisiyle geniş bir alana yayılıyor ve alan içerisinde bulunan restoranlar, aile dinlenme yerleri, parklar olumsuz etkileniyordu. Çalışmanın neticelendirmesiyle beraber başta koku problemi olmak üzere, belirtilen birçok problem ortadan kalkacak.
 
     Van Gölü'nün 'zaten kendini yeniler' kanısıyla beraber göle bırakılan kirlilik zamanla çökerek dip çamuru ve yüzey çamuru şeklinde oluşuma neden oldu. Çalışma sonucunda, oluşan dip çamuru ve yüzey çamuru kirliliği teknik çalışma yürütülerek bu alandan çıkarılacağı belirtilirken, iskele sahilinde ayrıca peyzaj çalışmaları da yapılarak, halkın oturabileceği ve dinlenebileceği alanlar oluşturulacak.

       Büyükşehir Belediyesi: Lütfen herkes bu mirasa sahip çıksın
    Van Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada halka duyarlılık çağırı yaparak, "Sürdürülebilir çevre temelinde hem bugünün hem de gelecek kuşakların yeşil doğasını oluşturan ekolojik dengenin korunması süreci bilinçli şekilde yürütülmelidir. Van Gölü ekosisteminin korunması için; sadece bu alanda değil bütün alanlarda, halklarımızı duyarlı olmaya, mirasımız olan tüm değerlerimizi korumaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi