“Bütün işleri eksiksiz teslim ettik“VİDEO İZLE

MEMUR-SEN TOKİ'DEN BİR SES DAHA

VAN 24.07.2014 12:24:58 0
“Bütün işleri eksiksiz teslim ettik“VİDEO İZLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Merkez Kavurma mevkiinde yapılan Memur-Sen TOKİ sakinlerinin yaptığı açıklamaya cevap veren Tuşbalı İnşaat ve Taahhüt Firması Yetkilileri, TOKİ'de yaptıkları bütün işleri eksiz bir şekilde teslim ettiklerini söyledi.

Van Merkez Kavurma mevkiinde yapılan Memur Sen TOKİ sakinlerinin iddialarına cevap veren Tuşbalı İnşaat ve Taahhüt Firması Yetkilisi Adil Güvener TOKİ’de yaptıkları bütün işleri eksiz bir şekilde teslim ettiklerini dile getirerek, verilen sözleşmeye göre işlerin yüzde 100’ünü yaptıklarını söyledi.

Memur-Sen TOKİ’nin eksik ve kusurlu işlerini tamamlama işini yapan Tuşbalı İnşaat ve Taahhüt Firması Yetkilisi Adil Güvener konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na konuştu.

“İşin yüzde 91,25’lik kısmından sonra biz başladık”
Bu işin yüzde 91,25’ini başka bir firmanın yaptığını ve yüzde 91,25’ten sonra işin feshedildiğini söyleyen Güvener, “Nam hesabına iş yapılmaya başlandı. Nam hesabına da biz yapıyoruz. Bizden önce de işi başka bir firmaya vermişlerdi. Biz burada daha önce çalıştığımızdan dolayı bir mağduriyetimiz vardı. 15 milyon civarında bir kaybımız vardı. Biz burada önceki firmaya çalıştık, paramızı alamadık. Buradaki işçi, esnaf, taşeron hepsini biz getirmiştik, biz kefil olmuştuk onlara, dolayısıyla önceki firma burada işi bırakıp gidince esnaflar bize yüklenmeye başladı. Biz de gayrı menkullerimizi sattık, arsalarımızı sattık, evimizi sattık borçlarımızı ödemeye çalıştık. Daha sonra alacağımızın peşinde dolaştık. TOKİ’yi sıkıştırdık, Milletvekilleri ile sık sık onları ziyaret ettik bu alacağımız için ve hiçbir şekilde hiçbir çözüm bulamadık, önceki firmadan alacağımızı alamadık, icraya vermemize rağmen alacağımızı alamadık.” ifadelerini kullandı.

“Bu işin ihalesiz yapıldığını söyleyenlerin iddialarını çürütüyorum”
Güvener, “Burada bizim, işçinin, esnafın alacağı varken üçüncü bir şahsın gelip buradaki işi yapmalarına müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Bundan dolayı da orada eylem yaptık ve Valiliğe bildirdik. Vali Beyle görüştük daha sonra da Ankara’da TOKİ Başkan Yardımcısı ile görüştüm. Daha sonra Van Milletvekillerinin hepsi ile görüştüm. Bir çözüm bulamadılar, tek çözüm dediler ki, biz size bu işi Tuşba İnşaata verdiğimiz fiyata 7 milyon 570 bin liraya sözleşme yapmışlar ve ihaleli yapmışlar. Bize ihalesiz iş yapmışlar diyenlerin iddiasını da burada çürütüyorum, ihale ile yapıldığına dair evraklar var.” şeklinde konuştu.

“İnşaat bazında yüzde 100’ünü tamamladık”
Buradaki işi devraldıklarını ve eksiklikleri tamamladıklarını ifade eden Güvener, “TOKİ bize eksik listesi verdi, dedi ki, bu listesideki eksikleri gidermekle yükümlüsünüz. Siz bunları yapacaksınız. Bunun dışında farklı bir istekte bulunmuyor. Farklı bir istekte bulundukları zaman bize onun ücretini verecekler. Biz de bize verilen sözleşmeye göre eksik listesinin yüzde 95’ini tamamladık. İnşaat bazında yüzde 100’ünü tamamladık, çünkü geriye kalan eksikliklerimiz evraksal işlemlerdir. Bunlar tapudur, trafo devir işlemleridir, altyapı devir işlemleridir bunlar da hepsi evrak işleridir. Bizim inşaatla ilgili bir eksiğimiz kalmamıştır. Diyorlar ki, çevre düzeni ile ilgili bir sıkıntı var, çevre düzeni ile ilgili biz eksiğimizi yapmışız, tamamlamışız ve tamamladığımıza dair site yönetimine tutanak vermişiz.” diye konuştu.

"Peyzajının kurulması bizim ile alakalı bir durum değildir”
Bu işi yaptıklarında bütün işleri tutanak altına aldıklarını söyleyen Güvener, “Bu tutanakta müteahhit firma, site yönetimi ve müşavirin imzası bulunma şartı ile tutanak tuttuk. Biz peyzajı da çevre düzenlemesini de yapıp site yönetimine teslim ettik. Daha sonra orası ile ilgili site yönetimine, site sakinlerine ve orada oturan insanlara aittir. Şimdi onlar üzerine düşeni yapmazsa, ağaçları sulamazlarsa, çimleri sulamazlarsa tabi ki de orası kuruyacak. Yani oranın peyzajının kuruması bizim ile alakalı bir durum değildir. Fakat bununla ilgili sırf buradaki insanlar 2013 yılı Kasın ayında TOKİ Başkanı ile toplantı yaptılar, ben de oradaydım, çevre düzeninin yeniden yapılacağı sözünü verdi. Bunu yaparken de buna bir fiyat çıkaracaklar, bize mi yaptıracaklar, başka bir şahsa mı yaptıracaklar o TOKİ’nin bileceği bir şeydir. Bunun parasını da verecekler. Fakat buradaki insanlar sanki biz yapacakmışız gibi bizim üzerimize geliyorlar.” dedi.

"TOKİ kesinlikle malzeme onayı almadan malzeme kullanmamıza izin vermez”
Daire içindeki eksiklikler içinde kalitesiz malzeme kullanıldığına dair iddialara da cevap veren Güvener, “Daire içindeki eksiklikler içinde kalitesiz malzeme kullanılmışsa kontrol firması var, TOKİ’nin yetkilileri var, TOKİ bir işi yaptığı zaman kesinlikle malzeme onayı almadan bizim orada malzeme kullanmamıza müsaade etmiyor. Önceki müteahhit nasıl yapmışsa biz de aynısını yapıyoruz. Biz de önceki müteahhitin eksikliklerini tamamlıyoruz, kötü bir malzeme kullanılmışsa önceki mütahit kullanmıştır, iyi bir malzeme kullanılmışsa önceki müteahhit kullanmıştır, biz onun eksik işlerini tamamlıyoruz. Biz işi sıfırdan yapmıyoruz ve TOKİ’nin bize verdiği eksik listesinde bulunanların hepsini biz yapmışız. Yapmasaydım TOKİ bana ödeme yapmazdı.” şeklinde konuştu.

“3 kalemden de ayrı ayrı tutanak tutmuşum”
2013 yılının sonunda Aralık ayında bu işin geçici kabulünü yaptıklarını söyleyen Güvener, “Geçici kabulden sonra şimdi diyorlar ki, şantiyede müteahhit yok, müşavir firma yok. Benim zaten şimdi orada tutmam gereken 3 eleman var. Biri mekanikçi, biri inşaatçı biri de tesisatçı başka da eleman bulundurma mecburiyetim yok, çünkü ben işimi bitirmişim. Orada 1058 konut var, 1058 konutun yaklaşık 960-970 tanesinden biz daire içindeki eksikliklerin tamamlandığına dair evrak aldık. Diyorlar ya benim dairemde bir şey yapılmamış, peki sen dairende bir şey yapılmamışsa sen niye bana tutanakta hiçbir eksiğim yoktur demişsin. 3 kalemden de ayrı ayrı tutanak tutmuşum, mekanik, inşaat ve tesisat işlerinden tutanak tutmuşum ve hatta işimi sağlama almak için PVC için de ayrı bir tutanak tutmuşum.” diye konuştu.

“Eğere çalışmıyorsa belediye nasıl ruhsat veriyor?”
Asansörlerin çalışmadığı yönündeki iddiaları yalanlayan Güvener, “Ben bunların ruhsatlarını belediyeden almışım, eğer çalışmıyorsa belediye nasıl ruhsat veriyor? Ayrıca müşavir firmanın kontrolünde çalışır durumda site yönetimine teslim ettik. Bir yıllık bakım mecburiyeti vardı asansörler için, biz bir yıllık sözleşmemizi de Asansör firması ile yaptık, şuanda oranın periyodik bakımını da yapıyoruz. Asansörlere 7/24 müdahale edebilmek için asansöre bakan kişiye bir tane de daire kiraladım orada ve sürekli arızalara bakıyor.” ifadelerini kullandı.

"TOKİ’nin belli standartları vardır ve o standartlara göre yapılır”
TOKİ’nin belli standartları olduğunu belirten Gvener, “Burası da TOKİ’nin standartlarına göre yapılmıştır. TOKİ burada yangın merdiveni bırakmamıştır, bu yangın merdiveni benim suçum değil, önceki müteahhidin suçu da değildir. Bizim yapacağımız TOKİ’nin bize verdiği sözleşmede yangın merdiveni var mıdır, yok. Varsa ve yapmamışsak bizden parasını keser. Ayrıca olsa veya olmasa benim bir suçum yok önceki müteahhit yapması gereken bir şeydir. Diyorlar ki, camimiz küçüktür, doğrudur cami küçüktür, 1058 konuttur 5 bin kişinin oturduğu bir yerdir cami küçüktür ama o zaman ki proje buydu, bunun sorumlusu TOKİ’dir. Bu işlerde sorumluları iyi seçmek gerekir TOKİ küçük yapmışsa bunu TOKİ’ye bildirmeleri gerekir. Sosyal tesisler yapılmamışsa yine sorumlusu TOKİ’dir. Biz bize verilen sözleşmedeki eksiklikleri tamamlamakla yükümlüyüz. Yağmur oluklarının hepsi de var ama kar engelleyici TOKİ’nin projesinde yok.” şeklinde konuştu.

“Suçlama yaparken doğru düzgün suçlama yapın”
Şimdi eksikliklerle ilgili iftira atıldığını söyleyen Güvener, “1058 konuttan 970 tanesinden daire için eksikliklerin yapıldığına dair tutanak alınmıştır. Biz tutanakla konuşuyoruz. Site içerisindeki ortak mahallerin yapıldığına dair yine tutanaklarımız vardır. Çevre düzenini söylediğim gibi site yönetimine teslim edilmişti. Asansörler site yönetimine teslim edilmiş ve belediyeden ruhsat alınmıştır. İnsanlar suçlama yaparken doğru düzgün yapsınlar. Bize ait olan her şeyi biz yapmışız.” ifadelerine yer verdi.