BÜTÇE

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (Van TSO) Necdet Takva, en büyük eksiklerinin yürütülen çalışmalarla ilgili kamuoyunun yeterince bilgilendirilmemesi olduğunu söyledi.

VAN 4.03.2015 23:09:35 0
BÜTÇE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van TSO binasında düzenlenen ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra oda ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda çalışmalarla ilgili sunumu oda başkanı Necdet Takva yaptı.

TANITIMDA EKSİĞİMİZ VAR
Faaliyetlere geçmeden önce kısa bir değerlendirme yapan Takva, kurumların en büyük eksiğinin yürüttükleri faaliyetlerle ilgili olarak yeterince bilgilendirme yapamamaları olduğunu söyledi.

Bunun önemli bir yöntem olduğunu ifade eden Takva, şöyle dedi:
"Bizim en büyük eksiklerimizden biri çalışmalar konusunda kamuoyuyla yeterince bilgi paylaşmamaktır. Biz Van TSO olarak 6 ayda bir bu bilgi paylaşımı konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının da böyle bir tutum içinde olmaları gerekir."

TOPLANTILAR
Oda bünyesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi veren Takva, 2014 yılında yapılan 6 aylık ve 1 yıllık toplantılara ve toplantılarda alınan kararlara ilişkin rakamları açıkladı.
Yapılan yardımlar, yurt içi ve yurt dışı geziler, görüşmeler ve yürütülen çalışmalar detaylı olarak anlatıldı. 
Takva, "Tahmini fiyat ve muhammen bedel tespiti" ile ilgili kurumlardan alacaklarının olduğunu ve bunları alamadıklarını da ifade etti.
Salonların yüzde 90 ücretsiz tahsis edildiği belirtildi.

BÜTÇE
2015 için 4 milyon 100 bin TL bütçe belirlediklerini ifade eden Takva, gelirin % 88.70, giderin de % 87.70 şeklinde gerçekleştiğini ifade etti. 
Tek gelirlerinin üye aidatları olduğunu anlatan Takva, bu dönem içinde gelirin 3.637.658 TL, giderin de 3.569.438 şeklinde gerçekleştiğini kaydetti.

SINIR TİCARETİ
İran ile yapılan ticari ilişkilere ve odanın çalışmalarına değinen Takva, hükümetin sınır ticareti ile ilgili siyasi kararlar verdiğini söyledi. 
Güzereş-Gelincik Sınır Kapısı'nın önemine değinen Takva, "Salmas Van'a 130 km uzaklıkta. Van bölgenin dinamik bir kenti. İran tarafı bize, 'eğer Türkiye o iradeyi gösterirse yolu biz açarız, Türkiye ile ticaretin yolu Güzereş'ten geçer' dediler. Ancak ne yazık ki hükümet bu konularda siyasi davranıyor." diye konuştu.

KAHVALTI PATENTİ
Takva, Van kahvaltısı için Marka Tescil Belgesi'ni verme yetkisinin Türkiye'de sadece Van TSO'ya ait olduğunu ve bu belgeyi Türk Patent Enstitüsü'nden aldıklarını hatırlatarak, odaya üye işyerlerine daha düşük bir fiyatla, olmayanlara ise farklı bir fiyatla vereceklerini ifade etti.

ALIŞVERİŞ FESTİVALİ
Alışveriş festivaline ilişkin bilgiler de veren Takva, buna ilişkin olarak da şunları söyledi: 
"Kültür Bakanlığı, valilik, belediye, YYÜ ve DAKA bizi destekliyor. Beşyol'dan Perihanoğlu AVM'ye kadar caddeyi donatacağız. 
Konserlerden sokak sanatına kadar çok sayıda farklı etkinlik düzenleyeceğiz. Tanıtım için İran, Kürdistan Bölgesi, Ermenistan ve İstanbul'da EMİT fuarında broşürler dağıttık. 4 dilde 15 bin adet tanıtım broşürü bastık. Billboardlara tanıtım ilanları astık. 
Civar illerde tanıtım faaliyeti yürüttük. Van'da da şimdiye kadar 269 firmaya ulaştık. Logoyu asacaklar. Bir de stickerlerin olduğu işyerlerinde satış indirimli olacak. Sloganımız ise, 'Herkes katılsın, Van kazansın!"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı