Bu yaz sıcaklar bizi öldürecek!

Meteoroloji ve afet yönetimi profesörü Mikdat Kadıoğlu, 2013 yazı hakkında uyardı: “Avrupa’da 10 yıl önce 40 bin can alan aşırı sıcaklıklar yaşanacak. Önlem alınmalı.”

VAN 12.05.2013 12:17:51 0
Bu yaz sıcaklar bizi öldürecek!
Tarih: 01.01.0001 00:00

AMERİKAN Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’ya dayandırılan haberlere göre; Türkiye, 2040 yılında çölleşecek. Önde gelen iklimcilerden İTÜ Uzay ve Uçak Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, buna karşı çıkarak, “Türkiye yarı kurak; iklim değişikliğinden ötürü kışları yağış olmazsa, tam kurak olacak. Akdeniz, iklimde Dubai gibi olacak; yazın kimse gidemeyecek. Karadeniz’de yağış artacak. Tuz Gölü çevresindeki kurak alan genişleyecek. İklimimiz güney komşularımız gibi olacak. Turizm, çatışma ortamında çıkılamadığı için ekolojik çeşitliliği artan Doğu ve Güneydoğu’daki dağlara yapılacak tesislere akacak” dedi. İklim değişikliğinin ani ve çok yağış getirdiğini anlatan Prof. Kadıoğlu, “Şehir selleri artacak. Şehirlerde su tahliyesi eskiye göre kısık olduğu, binalardaki su basmanı da Osmanlı’daki gibi artık yapılmadığı için Nişantaşı’da evinde uyuyan biri selde ölecek. Osmanlı’nın iklime göre ev yöntemine dönersek hayat kurtulacak” diye konuştu. 2013 yazı için uyarıda bulunan Prof. Kadıoğlu, “2003’te Avrupa’da 40 bin kişi aşırı sıcaktan öldü. Bu yıl da aynı olacak. Türkiye’de kışın nasıl kömür dağıtılıyorsa devlet yazın da dondurma dağıtsın” uyarısında bulundu.

Turizm çölleşmesi olacak

-Türkiye çöl olacak raporu NASA’ya dayandırıldı, süper güç olacakken çöl mü olacağız?

“NASA’nın böyle bir raporu yok. İklim değişikliğinden bir bölge nasıl etkileniyor denildiğinde, bölgenin güneyine bakılır. Suriye, İsrail, Lübnan, Mısır tamamen çöl müdür? Bizde de o ülkelere benzer iklim şartları olacak ilerde. Antalya’da dağlar var; bunların bazıları batıya bakıyor. Batıdan gelen hava sistemi, tıpkı Karadeniz’de olduğu gibi yağış almaya devam edecek orografik olarak İklim değişikliğinin Akdeniz üzerindeki etkisi için, su kıtlığı artacak, sıcaktan ötürü gıda zehirlenmeleri çoğalacak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı ve sıtma artacak, yaşlılar ve çocuklar ilerleyen dönemlerde Akdeniz Bölgesi’nde yaşayamaz hale gelecekler. Akdeniz Bölgesi, Dubai’deki turizm sezonu gibi ilk bahar ve son baharda turist kabul eder hale gelecek. Türkiye’deki turizmden ötürü turizm çölleşmesi olacak diyebiliriz.”

İklim MGK’da görüşülmeli

-İklim değişikliğine bağlı olarak başka neler yaşanacak?

“Türkiye, meteorolojik afetlere çok maruz kalacak. En büyük handikabımız kıyı seviyesinin yükselmesi, kuraklık ve seller. Bunlar artacak... Dünya bu tehlikeleri görüp uyum sağlıyor. Afrika ülkesi Uganda buna iyi bir örnek. Özel bir kahve üreten Uganda’da şu andaki iklimde kahve üretim alanları belirlenmiş, ama olası iklim değişikliğinde bu kahvenin hangi alanlarda üretilebileceğine ilişkin bir harita da var ve o bölgede yerleşim yapılmasına izin verilmiyor tedbir olarak. Bizde ise çay ve fındık için bunu yapmıyoruz. Sadece küresel iklim değişikliğinin magazinini yapıyoruz. Dünyada kıyılardaki su 60 santimetre yükselecek, bu da 60 metre kıyının yok olması demek. Karadeniz Otoyolu’nu yaparken, bunu göz önüne almamız lazım. Türkiye iklim değişikliğini magazin malzemesi olmaktan çıkartıp, ulusal politikaya koyması lazım.

Bu konu Milli Güvenlik Kurulu’nda görüşülmeli.”

Karadeniz’de yağış artacak

-Diğer bölgelerde ne olacak?

“Türkiye iki sorunla karşı karşıya. Biri kuraklık, öteki seller. Küresel iklim değişikliğinden ötürü Türkiye’ye kışın gelen tepe alçak basınçtan dolayı soğuk cepheler kuzeye çekiliyor. Türkiye zaten yarı kurak bir ülke. Kışları yağışlı, yazları kurak. İklim değişikliğinden ötürü kışları yağış olmazsa, Türkiye tam kurak bir ülke olacak. Yağış oranı azalacak. Karadeniz’de bu öngörümüze göre yağışlar yüzde 10 artıyor, Akdeniz’de yüzde 20-30 azalıyor. Tuz Gölü çevresindeki kurak alan genişleyecek.”

Kışın kömür yazın dondurma

-Osmanlı tipi ev çözüm mü?

“Dünyada gökdelenler iş yeri, insanlar da Osmanlı tipi bahçeli evlerde yaşıyor. Üstelik Türkiye’deki gökdelenlerin rüzgar ayarı yok. Bu da şehirlerde rüzgarın dolaşmamasına neden oluyor. Dünyanın en büyük sorunu sıcak hava dalgası. 2003’te Avrupa’da sıcak hava dalgası 40 bin kişiyi öldürdü. Yazın da vantilatör dağıtması lazım, dondurma vermeli devlet. Bu yaz da böyle bir afet yazı olabilir.”

Deniz kum güneş tatili bitecek

-Doğu ve G.Doğu’da ormanlar teröristler saklanmasın diye yakıldı. Şimdi barış gelirse o bölgede ormanlar yeşerebilir mi?

“Almanya’da savaş sonrası insan eliyle var edilen ormanlar gibi yapılabilir. Artık dünya eko turizme gidiyor. Deniz, güneş, kum turizmi aşırı sıcaklar nedeniyle bitiyor. Dünya tatil yapmak için Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin dağlarındaki tesislere gelebilir. Zaten güneş tehlikeli. Bu tatil anlayışından vazgeçilmesi lazım.

Yağışın şiddeti artıyor tesisat suyu tahliye etmiyor

-Yağış azalırsa, seller nasıl artacak?

“Şehirlerdeki sel baskınları artacak. Binalardaki su basmanı da Osmanlı’daki gibi yapılmadığı için Nişantaşı’da evinde uyuyan biri selde ölecek.