Bu Ucube Van'a Yakışıyor mu?

Beşyol Ferit Melen Meydanında bulunan Aydın Talay Yeraltı Çarşısı havalandırma kapağının üstüne briketle yapılmaya başlanan anlamsız, ucube kulübe vatandaşların ve Van’a gelen yerli ve yabancı turistlerin tepkisini çekiyor.

VAN 4.09.2014 11:56:54 0
Bu Ucube Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İlhan Siyahtaş

Kentin araç ve insan trafiğinin yoğunluğunun olduğu Ferit Melen Meydanı 5 Yolda bulunan Aydın Talay yer altı Çarşısı’nın tepki çeken girişlerine Büyükşehir Belediyesi tarafından çirkin bir yapı daha ekleniyor. Çarşının havalandırma kapağı üstüne briketlerle örülen biçimsiz, anlamsız, mimari değeri olmayan, estetikten uzak yapı vatandaşların tepkisini çekiyor. Van’ı gezmeye, görmeye gelen yerli ve yabancı turistler cadde ortasında gördükleri ucube yapıya anlam veremiyor.

“Dikilen çirkinliğin yıkılması isteniyor”

1996 yılında dönemin belediye başkanı Aydın Talay tarafından yapılan yer altı çarşısı Van’ı çirkinleştirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi çarşının üstüne köy ortamında dahi bulunmayan biçimde briketten kulübe yapıyor. Turizm tarih kenti Van’ın merkezi sayılan Ferit Melen Meydanı’nda dikilen çirkinliğin yıkılması isteniyor.

Biçimsiz yapının kaldırılması için Mimarlar, Mühendisler, Şehir Plancıları, Üniversite, Meslek Odaları ve sivil toplum kuruluşlarını göreve çağıran vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin şehircilik anlayışı bumudur diyerek tepki gösterdiler.  Kentin güzelleşmesi gerekirken belediye eliyle çirkinleştirildiğini ifade eden vatandaşlar, “   Aydın Talay yer altı çarşısının üstünde insanı yoran,  estetikten, mimariden, zevkten, 

modern
 şehir anlayışından uzak olan bir karmaşa var.  Hazreti Ömer Cami silüeti ve önünde bulunan güzelim park çarşının girişleri nedeniyle kapanmış durumda.  Yeni yapılan cam girişler zaten çirkin ve anlamsız. Bunlar yetmez gibi şimdi de yolun orta yerine briketten çirkin bir kulübe yapılıyor.  Ucube yapı derhal durdurulmalı ve kaldırılmalıdır. Bu çirkinliği belediyede mesleği mimarlık, mühendislik olan bir yetikli görmüyor mu? Yeraltı Çarşısı Van’a sorun olmaktan, şehrin en güzel yerine çirkinlik katmaktan başka hiçbir işe yaramamıştır. Kamu kaynaklarının ilimizde belediye tarafından doğru yönetilmediğinin onlarca örneğinden biri Yeraltı Çarşısı’dır.   Hangi amaçla yapılırsa yapılsın, şehre yakışmayan anlamsız çirkin kulübe derhal yıkılmalıdır” diye konuştular. 

  5 Yol Ferit Meydan Meydanının bir bütün olarak yeniden projelendirilerek yenilenmesini isteyen vatandaşlar  “ Van’da insanın moralini bozan, huzurunu kaçıran şehir anlayışa artık son verilmelidir. Van’a ve Van insanına yazık oluyor”  dediler. 

Vatandaşların tepkisine neden olan çirkin kulübenin yer altı çarsının havalandırma kapaklarına çöp atılmasını önlemek amacıyla yapıldığı belirtildi. VANSESİ