Bu kış kâbusları olacak!

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Van'a gelen 3'ü çocuk 7 kişilik Arap ailesi, bir hayırsevere ait yıpranmış bir konteynırda kalıyor. Aile bireyleri, yıpranmış ve damlayan konteynırda bu kışı nasıl geçireceklerini kara kara düşünü

VAN 7.10.2015 10:29:15 0
Bu kış kâbusları olacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Suriye'nin Halep kentinde yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle buradaki binlerce kişi Türkiye'ye sığındı.

Urfa, Antep, Adana, Antalya ve İstanbul gibi illere dağılan Arap ailelerin bir kısmı da Van'ın yolunu tuttu.

Özellikle Şam ve Halep kentleri ile bağlı ilçelerden göç ederek gelen Arap aileler, Van'da, gelişi güzel yerlerde barınıyor.

İmkânı olanlar ucuz fiyata ev kiralarken, bazı aileler Hazreti Ömer Camisi yanında bulunan iş hanında, çoğu aile de hayırseverlerin katkılarıyla ya konteynırlarda, ya da yıpranmış baraka tipi evlerde kalıyor.

7 KİŞİ TEK GÖZLÜ ODADA

Halep'ten gelen 3'ü çocuk 7 kişilik bir aile de Akköprü Mahallesi'nde, hayırsever bir vatandaşın sağladığı 20 metrekarelik tek gözlü bir konteynırda kalıyor.

Daha önce araç garajı olarak kullanılan ve yıpranan konteynırda yatıp kalkan aile aynı zamanda bir köşesinde de elektrik ocağı üzerinde yemeklerini yapıyor.

Konteynır yıprandığı için damlıyor. Son günlerde yağan yağmurdan dolayı bir kenarı kullanılamaz hale gelmiş. Aile şimdi, kış boyu bu delik deşik olmuş konteynırda nasıl geçineceklerini kara kara düşünmeye başlamış durumda.

DİLENİYORLAR

Ailedeki bir kadın hamile olduğu için dışarı çıkmazken, anne ve oğlu ise gün boyu sokak sokak dolaşarak dileniyor.

Ailedeki ikinci erkek olan S.M.Y. ise, konteynırın önünde su bidonları satarak ekmek parası çıkarmaya çalışıyor.

KADINLARA ŞİDDET İDDİASI

Ailenin yaşadığı geçim derdi ve bazı sorunlar nedeniyle kadınlara yönelik erkeklerin şiddet uyguladığı iddiaları bile var.

Bunun üzerine Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Münevver Ölmez önceki gün aileyi ziyaret ederken, 155'e yapılan ihbar üzerine polis de konteynırda incelemelerde bulundu.

Arap ailenin komşuları, aile bireylerinin kendi aralarında sesli konuştuklarını ancak şiddete tanıklık etmediklerini belirtmesi üzerine polis buradan ayrıldı.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Gazetemize konuşan VAKAD aktivisti Münever Ölmez, ailenin büyük bir sıkıntı içinde olduğunu, özellikle çocukların acil bakıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Ailenin çok sağlıksız koşullarda yaşadığını ve kış aylarında ısınma problemi ve damlama yüzünden burada yaşamalarının mümkün olmadığını belirten Ölmez, ilgilileri duyarlı olmaya çağırdı.

Ölmez, dernek olarak da, kendi amaç ve imkanları doğrultusunda aileye rehberlik etmeye ve yardımlaşmaya hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı