'Bu duyarlılık önemli'

Van’da, S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin (YAKA-KOOP) aktivisti Gülmay Gümüşhan, bir süredir uyguladıkları ve Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından desteklenen “Çocuk Evliliklerine Hayır!” kampanyaların

VAN 7.03.2018 10:30:21 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Yaka-Koop, Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin maddi desteği ile 2014 yılından bu yana 18 yaş altı çocukların evlendirilmesine karşı bir kampanya yürütüyor. Kampanya kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü, Mili Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü gibi kurumların katkılarıyla çok sayıda kişiye seminer verildi. Kampanya kapsamında oluşturulan duyarlılığın önemli olduğu belirtilirken, Van'da start alan kampanyanın ülke geneline yayılmaya başladığı kaydedildi.
Kampanyanın geldiği aşama ile ilgili olarak dayanışma ve bilgilendirme amacıyla önceki gece Urartu Otel’de bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya, Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin Türkiye temsilcileri, Hakkâri Aşçılar Derneği, Van Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği yöneticileri, müzik grupları üyeleri, mahalle muhtarları ve Yaka-Koop üyesi yaklaşık 100 davetli katıldı. 

 

YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Toplantının açılışında konuşan Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, erken yaşta evliliklerle ilgili olarak şimdiye kadar yürüttükleri çalışmaların bir özetini sunarak, şu bilgileri paylaştı:
“Van'ın Erçek Mahallesi Çok Programlı Lisesi’nden aldığımız ihbar sonucunda 3 yıl çalışma yürüttük. 98 köyde anket çalışmaları yaptık. İmam, muhtar, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Mili Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Yaka- Koop gönüllüleriyle 4 bin 140 kadına ulaşarak seminerler verdik. Van merkez ve uzak mahallelerde liseli gençlerle seminerler düzenleyip çocuk evlilik konusunda ödüllü resim yarışması organize ettik. Van merkezde çalışan kuaförlerle toplantı yapılarak iş yerlerine ‘18 yaş altı gelin saçı yapılmamakta’ yazıları asıldı. Gelinlik satan moda evlerine, köy minibüs ve servislerine ‘Çocuk evliliklere hayır!’ yazılı etiketler yapıştırıldı. Van ilinde çalışma yürüten kadın dernekleri, müzik grupları ile proje sonuçları değerlendirme toplantısı düzenledik. Erken yaşta evlilikler hakkında yasal haklar, hak ihlali durumunda alınacak koruyucu önlemleri içeren bilgilerin yer aldığı afiş, broşür, el ilanı, düğünlerde açılacak kırlangıç ve sonuç değerlendirme bülteni yardımıyla farkındalık ve duyarlılık yaratmaya çalıştık. Müzik grupları ile yürüttüğümüz çalışmada, düğünlerde kullandığımız ‘18 yaş altı çocukların düğününde hizmet vermiyoruz, evlendirmiyor, eğlendirmiyoruz’ yazılı pankartlarımız çok ses getirdi. Van Pastacılar ve Aşçılar Derneği ile de diyaloga girerek bu gibi düğünlerde hizmet verilmemesi sağlandı.”

 

“KAMPANYA FARKLI YÖNTEMLERLE SÜRECEK”
Erken yaşta evliliklerle ilgili kampanyalarının bundan böyle süreceğini ve farklı kesimlere ulaşmaya çalışacaklarını ifade eden Gümüşhan, şunları söyledi:
“Önümüzdeki süreçte fon buldukça mahalle imam, muhtar ve esnaflarıyla çalışmalarımız devam edecek. Bu kez de düğün davetiyesi basan matbaalara, mobilyacılara, kuyumculara ulaşmaya çalışacağız, onları da kampanyaya dahil edeceğiz. İlimizde bu alanda yürütülen başka proje yok. Ancak bizim uyguladığımız bu projenin uygulama yöntemi Türkiye genelinde duyuldu ve birçok yer bizi arayarak bu projeyi kendi illerinde uygulamak istediklerini söyleyerek bizden bilgi aldılar.”

 

“KAMPANYA YAYILIYOR”
Kampanyanın Türkiye geneline yayılmaya başladığını, İran’ın da kampanyadan etkilendiğini anlatan Gümüşhan, şu bilgileri verdi:
“Manisa Berberler ve Kuaförler Odası, Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi kendi bölgelerinde kampanya dâhilinde çalışma başlattılar. Antalya Murat Paşa Belediyesi, 600 kuaförle protokol imzaladı. Van Edremit Belediyesi çalışma başlattı. CHP Gençlik Kolları, Türkiye'nin birçok ilinde bizim yaptığımız projeyi örnek alarak illerinde uygulamaya başladılar. Türkiye’nin farklı ilerinde bağımsız kadın kuaförleri bizlere ulaşarak destek alıp illerinde uygulamaya başladı. İran'dan bir grup kuaför ilimize gelerek çalışmalarımızı kendi ülkelerinde uygulayacaklarını belirttiler. Yaşama Dair Vakıf (YA DA), kampanya ile ilgili rapor hazırlıyor, bunun da kampanyaya büyük bir katkı yapacağını düşünüyoruz. Ayrıca bazı ünlü sanatçılar konserlerinde kampanyamızı destekleyeceklerini bildirdiler.”

 

DESTEK SÖZÜ
Daha sonra söz alan katılımcılar, erken yaşta evliliklerle ilgili olarak çevrelerinde duyarlılık oluşturacakları gibi, kooperatifin yürüttüğü kampanyaya da destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin yetkilileri de, “kampanyanın iyi bir seviye elde ettiğini ve gurur verici olduğunu” belirterek, kooperatif çalışanlarına başarılar diledi. 
Program, müzik gruplarının dinletisi ile son buldu.  
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: