Bârekallah

Hakan Albayrak

VAN 17.08.2018 07:53:05 0
Bârekallah
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye-Katar dostluğu, dayanışması, ittifakı dillere destan olmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır hükümetlerinin ablukaya alıp ambargo uyguladığı Katar’ın imdadına herkesten evvel Türkiye koşmuştu.

Katar da dolar kriziyle uğraşan Türkiye’nin yardımına koşan ilk devlet oldu.

Azerbaycan, Almanya ve Rusya’nın Türkiye’ye destek açıklamalarının yüksek kıymetini elbette takdir ediyoruz; fakat Katar’ın yeri ayrı.

Katar Emiri Es-Sani, “Ümmetin ve Katar’ın yanında duran Türkiye”nin yanında olduklarını Katar’dan duyurmakla yetinmedi; dayanışma ziyareti için kalktı Türkiye’ye geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “üretken, güçlü ve sağlam ekonomiye sahip bu ülkede 15 milyar dolar tutarında bir mevduat ve yatırım projeleri paketi” sundu.

Dolar krizi sürecinde Türkiye’ye bir devlet tarafından verilen -en azından taahhüt edilen- ilk somut destek...

Katarlı gazeteci ve roman yazarı Abdulaziz Almahmoud (Elmahmud), bu haberle ilgili -Arapçanın yanı sıra Türkçe de paylaştığı- bir Twitter mesajında, “Katar Türkiye’de 15 milyar dolara eşit yatırım yapacak” dedikten sonra, şu göz yaşartıcı ilavede bulundu:

“Türkiye’ye hayatımızı vermeye hazırız.”

***

Katar sadece devlet olarak değil halk olarak da Türkiye’nin yanında.

Sosyal medya, ABD’nin taarruzu altındaki ekonomimizi desteklemek için dolarlarını ve Katar paralarını Türk lirası ile değiştiren, marketlerde Türk ürünlerine akın eden Katarlıların paylaşımlarıyla dolup taşıyor.

Bazıları, Türkiye’ye desteklerini bildirirken, Riyad yahut Abu Dabi ağzıyla Türkiye’ye kösteklerini bildirenlere yüklenmeyi de ihmal etmiyorlar.

Katar’ın en tanınmış gazetecilerinden -Twitter’da 280 bin takipçisi olan- Jaber (Cabir) Alharmi, refiki Elmahmud gibi Türkçesini de paylaştığı bir mesajında diyor ki meselâ:

“Amerika’nın Türkiye’ye karşı birlik olup savaş açması beklenen bir şey. Türkiye’nin, Müslüman bir ülkenin ekonomik ve siyasi açıdan bağımsız olmasını kabullenemiyorlar. Ama bazı Arapların, Türkiye’ye açılan savaşa sevinmeleri ve destek vermeleri büyük alçaklıktır.”

Bu hususta Türkçe bir mesaj daha; Katar merkezli El-Cezire televizyonunun Cezayir asılı spikeri -Twitter’da 344 bin takipçisi olan- Ania El Afandi (Anya El Efendi) hanımefendiden:

Türk lirasının dolara karşı değer kaybetmesine sevinen siyonist Araplara iki çift sözüm var: Türk lirası dolara karşı değersiz olabilir ama Türkler, bizlerde ve vatanlarında çok değerliler.”

***

Kuveyt’ten de kayda değer bir Twitter mesajı (yine Türkçe) var.

Hem de 1 milyon takipçisi olan bir hesaptan…

Ümmet Partisi’nin lider kadrosundaki tefsir hocası Dr. Hakim el Mutayri, genelde İslam ümmetinin ve özelde Türkiye’nin maruz kaldığı emperyalist saldırılara dikkat çekip, şöyle diyor:

“İslam ümmetinin Türk halkına ekonomik yönden destek olması şer’i bir hükümdür ve Allah yolunda malınızı harcamak cihad etmek hükmünü taşımaktadır.”

***

Allah hepsinden razı olsun.

Bârekallah.