Bölge Hastanesi'nde 'LİNAC' Birimi kuruluyor

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Özcan Öktem, Bölge Hastanesinde yakında açılacak olan 'Lineer Akseleratör Radyoterapi (Linac)' Birimini yerinde inceledi.

VAN 8.10.2015 18:25:49 0
Bölge Hastanesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Özcan Öktem ve Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Metin Erden, Aralık ayında açılması planlanan Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi (LİNAC) birimini ziyaret etti.
Opr. Dr. Özcan Öktem ziyaret esnasında yaptığı açıklamada: "Dünyada bir yılda kanserden 8 milyon kişinin hayatını kaybettiği, 30 milyon kanser hastasının da tedavi gördüğü tahmin edilmektedir. Türkiye'de istatistiki veriler ışığında kanserin başlıca ölüm nedeni olduğu dikkate alındığında, kanser tedavisinde yeniliklerin, tedavi başarısında artış sağladığı görülmektedir. Kanser tedavisinde bilgi birikiminin yanında yüksek teknolojinin de önemli bir nokta olduğunu söylemek gerekiyor. Türkiye de, artık kanser mücadelesinde en modern, gelişmiş ve son teknolojiye sahip Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi (LİNAC) ve ek donanımlarını kullanmaktadır. Son dört yıl içinde bu yüksek standartlı cihazlardan 36 adet eğitim ve araştırma hastanelerimize kazandırılmıştır. Bunlardan 27 tanesi hizmet vermekte olup, 9 tanesinin de kurulumu başlangıç aşamasındadır. Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun; 'kanser savaşında dünyada kullanılan en son teknoloji neyse kendi vatandaşımıza da onu kullanmalıyız' öngörüsüyle bu yıl için de bu birimimizi halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz." dedi.

"VAN, SAĞLIK ÜSSÜ OLACAK"
En ileri teknolojik yapıya sahip tıbbi cihazları hastanelere kazandırarak, vatandaşların bu cihazlara rahat ulaşmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Öktem, hastanelere sağlanan tıbbi cihaz destekleri ve yetişmiş nitelikli uzmanlar sayesinde Van'ın bölgede sağlık üssü olma yolunda hızla ilerlediğini bildirdi.
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Murat Akın da; "Cihaz kurulumu tamamlandı, lisanslama işlemleri devam ediyor, birimimiz işlem sonrası hastalarımızın hizmetine hazır hale gelecektir." ifadelerini kullandı.

RADYOTERAPİ NEDİR?
Radyoterapi (ışın veya şua tedavisi): Tümör hücrelerinin radyasyon adı verilen yüksek enerjili partiküller ile öldürülmesi veya büyümesinin engellenmesi amacıyla uygulanan tedavi seçeneğidir. Radyoterapi tek başına uygulanabileceği gibi, daha çok cerrahi sonrası aynı yerde yineleme riskini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Her gün artan sayıda kanser hastasında, gelişen radyoterapi teknikleri sayesinde organları korunarak kür sağlanmaktadır. Günümüzde hızla ilerleyen ileri teknolojik gelişmeler sayesinde bilgisayar teknolojisi ve ileri teknoloji ürünü Radyoterapi cihazlarında yüksek enerjili x ışınlarının elde edilmesi ve radyoterapinin kullanımı da çok ilerleme kaydetmiştir. Radyoterapi gerek tedavi sonuçları gerekse yan etkilerin azaltılması açısından en başarılı tedaviler arasına girmiştir.

RADYOTERAPİ ETKİSİNİ NASIL GÖSTERİR?
Radyoterapi cerrahi yöntemlere benzer olan lokal bir tedavi yöntemidir, vücudun belli bir bölümündeki kanserli hücreleri hedef alır. Radyoterapinin amacı sağlıklı hücrelere mümkün olduğunca az zarar vererek kanserli hücreleri öldürmektir. Tedavi başarısı tümör evresi ve duyarlılığına bağlı olarak değişmektedir. Normal hücreleri korumak amacıyla doktorlar günlük radyasyon dozunu düşük tutup toplam tedavi süresini zamana yayarlar. Radyoterapi operasyon öncesi-sonrası, kemoterapi öncesi-sonrası ve kemoterapi ile birlikte ya da yalnız başına uygulanabilir. Beyin tümörleri, boyun yerleşimli tümörler, akciğer tümörleri, mide, pankreas, safra yolları tümörleri, rektum ve anal kanal, rahim ve rahim ağzı tümörleri, cilt kaynaklı tümörler, lenf bezi ve çocukluk çağı kanserleri gibi geniş bir yelpazeye sahip olmakla birlikte radyoterapinin kanser dışı, iyi huylu tümör tiplerinde de kullanım alanları mevcuttur.

RADYOTERAPİ NASIL UYGULANIR ?
Radyoterapi iki şekilde dışarıdan (eksternal) ve içerden (internal) uygulanır. Bazı hastalara hem içerden hem de dışarıdan da uygulanabilir. Hastaların çoğuna tedavileri sırasında dışarıdan radyoterapi uygulanır. Genellikle bu uygulama sırasında hastalar hastaneye yatırılmaz, tedaviye ayaktan gidip gelirler. Dışarıdan uygulanan radyoterapide bir makinada üretilen yüksek enerjili x ışınları hastalıklı bölgeye yönlendirilir. Radyoterapide en sık kullanılan cihazlardan biri de Merkezimizde de kullanılacak olan Lineer Hızlandırıcı'dır (LinearAkseleratör). Merkezimizde kurulacak olan Radyoterapi cihazımız son teknoloji olup bu cihazla IMRT, 3 boyutlu Konformal Radyoterapi ve Elektron tedavisi yapılabilmektedir.

RADYOTERAPİ KİMLER TARAFINDAN YAPILIR?
Hastalıkları radyasyon ile tedavi etme konusunda uzmanlaşmış olan radyasyon onkoloğunuz, sizin için uygun olan tedavi tipi ve dozunu tanımlayacaktır. Radyasyon onkoloğunuz tedavinizin planlama ve uygulama aşamalarında deneyimli bir takımla beraber çalışmaktadır. Bu takıma dâhil olanlar: Medikal Radyasyon Fizikçisi, Radyasyon Onkolojisi Teknikerledir.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -