BÖLGE HALKININ SESİ

Anadilde eğitim için 30 bin imza

VAN 11.09.2013 11:45:31 0
BÖLGE HALKININ SESİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
Anadilde Kürtçe eğitim talebiyle Van Kurdi^Der tarafından başlatılan imza kampanyasında toplanan 30 bin dilekçe Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. onlarca klasör dolusu imzanın teslim edildiği esnada Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına dışarı çıkarak kalabalığa seslendi, "Bu dilekçeler bölge halkının sesi ve çığlığı olarak gerekli mercilere iletilecektir."
 
 
 
 
 
 
Haber: Oktay CANDEMİR

Anadilde Kürtçe eğitim talebiyle Van Kurdi-Der tarafından başlatılan imza kampanyasında toplanan 30 bin dilekçe Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü´ne teslim edildi.
Van Kurdi-Der tarafından başlatılan kampanyasında toplanan 30 bin dilekçenin İl Milli Eğitim Müdürlüğü´ne teslim edilmesi amacıyla Karayolları önünde  başlayan yürüyüşe Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Eşbaşkanı Figen Yaşar, Van Kurdi Der Başkanı İsmail Aşkan, STÖ temsilcileri ve vatandaşlar katılırken polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Şürüyüş sırasında sık sık ´Susma haykır, anadil haktır´ sloganları atıldı.Dilekçelerin teslimi sırasında kitlenin karşısına çıkarak bir konuşma yapan Van İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına,  verilen dilekçeleri bölgenin bir çığlığı bir sesi olarak gerekli mercilere ulaştıracaklarını söyledi.
Karayolları Bölge Müdürlüğü´nün önünden İl Milli Eğitim Müdürlüğü´ne kadar yapılan  yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan Van Kurdi Der Başkanı İsmail Aşkan, "90  yıl önce olduğu gibi Kürtçe bugünde yine zorla Türkçe eğitim verilecek, andımız  okutulacak. Oysa İnsan Hakları Beyannamesi diyorki, ´ Eğitim ve öğretim anne babasının  iradesi altında yapılır´ Bu uğurda verilen tüm mücadeleler doğrudur ve bir hakkın  savunulmasıdır. Bu nedenle bütün dünyada çoğulcu dil için mücadeleler yürütülüyor.  Anadilde eğitim görenler daha iyi bir şekilde ikinci dili daha kolay öğreniyorlar. Malesef  Kürt çocukları 90 yıldır kendi anadilinde eğitim hakkından yoksundur. Kendi anadillerinde  eğitim görmeden başka bir dili öğrenmeye başlıyorlar. Buda öğrencinin başarısız  olmasının en büyük sebebidir. Bir çocuk mutlaka kendi anadilinde eğitim görmelidir. Bu  ülkede Kürtçe´nin yanı sıra Ermeni, asuri, süryanı, keldani, rum vs gibi dillerde asimile  edilmiştir. Bu nedenle bir çok dil kaybolmuştur. Kürt halkı buna karşı kendi  diline sahip  çıkmıştır. Kürtler bu uğurda belli bir mesafe kaydetmiştir. Bu mücadelede çaba gösteren  herkese teşekkür ediyoruz. Kürtler artık eski Kürtler değil. Kürtlerin artık siyasi bir  öncülüğü ve siyasi bir lideri vardır. Kürtlerin mücadelesi  Ortadoğu´da bir paradigma  oluşturmuştur. Türk devleti son 40 yılda hem ekonomik, hem siyasi hem de askeri olarak  Kürt mücadelesini kırmak istemiştir. Ancak başarılı olamamıştır." dedi.

"ANADİLDE EĞİTİM HAKKI İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
İmralı Adası´nda PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen müzakerelere değinen Aşkan, ancak izlenen politikanın sadece kandırmaya yönelik olduğunu kaydetti. " Türkiye ve dünyada biliyor ki tek yol barışçıl çözümdür" diyen Aşkan, " Bugün Kürt halkı yine anadilde eğitim istiyor. Kürt halkı kendi diliyle eğitim görmesi için bir kampanya başlattık. Bu kampanya çerçevesinde topladığımız dilekçeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü´ne sunacağız. Herkes bilsin ki Kürt halkı anadilde eğitim hakkına kavuşana kadar bu mücadelesini sürdürecektir. İstiyoruz ki barış süreci devam etsin. Bu çerçevede Kürt dili ve edebiyatı ile ilgili adımlar atılsın." diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KINA  : BU DİLEKÇELER BÖLGENİN SESİ VE ÇIĞLIĞIDIR
Açıklamanın ardından grup dilekçe klasörlerini İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına´ya teslim etmek istedi. Polisin engellemesine rağmen dışarı çıkan İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına,  " Bu dilekçeler bölge insanının sesi ve çığlığı olarak gerekli mercilere ulaştıralacaktır. Ancak anadilde eğitim konusu yasal ve anayasal değişiklikler gerektiren bir konudur. Buda hükümetimizin taktirinde bir konudur. Bu konuda olumlu gelişmeler olursa bunuda sizinle paylaşırız. Biz bu dilekçeleri gerekli yerlere ulaştıracağız." şeklinde konuştu.
Kına´nın açıklamasının ardından grup sessiz bir biçimde dağıldı.