BM Genel Sekreteri Hamas'ı 'kınadı'

İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonu sürerken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, adını vermeden Hamas'ı kınadı ve hiçbir ülkenin topraklarına roket fırlatılmasını kabul edemeyeceğini söyledi. Ban, İsrail'in zulmüne ise

VAN 23.07.2014 12:33:31 0
BM Genel Sekreteri Hamas
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya Gazze saldırıları durdurup diyalog yoluyla sorunu çözmesini istedi. Ban, Hamas'a da suçlamalarda bulundu ve sivilleri öldürdüğünü iddia etti.


Tel Aviv'de Netanyahu ile bir basın toplantısı düzenleyen Ban, hiçbir ülkenin şehirlerine, okullarına ve hastanelerine füze isabet etmesini istemeyeceğini belirterek Hamas'ın İsrail'e füze saldırılarının haksız olduğunu savundu.

ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin 'İsrail'in kendisini savunma hakkı' yorumlarını tekrarlayan Ban, roket saldırılarını kınadığını ve Hamas'ın hemen bunları kesmesi gerektiğini söyledi. Ban, 'ülkelerin savunma hakkına saygı duyuyoruz' diyerek İsrail'in haklı olduğunu iddia etti.

Netanyahu da Hamas'ın Hizbullah ve El Kaide gibi terörist olduğunu iddia ederek hiçbir şekilde iki devletli çözümü istemediğini, çözümü bile savunmadığını öne sürdü.

Dünyanın hiçbir ülkesinin buna benzer bir tavır karşısında tembel tembel oturamayacağını ifade eden Netanyahu, "İsrail sadece kendisini ve sivilleri savunuyor, yalnızca meşru hakkını kullanıyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, dünyanın Hamas'a karşı net bir tavır alması gerektiğini savundu ve "İsrail sivil ölümlerin son bulmasını Hamas ise artarak sürmesini istiyor" iddiasında bulundu.

 
Netanyahu da uluslararası toplumun ateşkes çabalarının sonuçsuz kalmasından Hamas'ı sorumlu tutması gerektiğini savundu, "Hamas El Kaide gibi ve buna uygun muamele görmeli" dedi.
 
Erdoğan Ban Ki Moon ile görüştü
 
Öte yandan Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştü. 
 
Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı ele alındı.
 
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan'ın Ban Ki Moon'a, "Saldırılar biran önce durdurulmalı, İsrail anlaşmazlığı askeri yöntemle çözemez" dediği öğrenildi.