BİZ ONU (KUR'AN'I) MÜBAREK BİR GECEDE İNDİRDİK.

ABDULHALİM ALMALI YAZDI...

VAN 23.07.2014 12:40:14 0
BİZ ONU (KUR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 BİZ ONU (KUR'AN'I) MÜBAREK BİR GECEDE İNDİRDİK.

"Gerçek şu ki, Biz onu kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh, onda Rablerinin izniyle her bir iş için inerler. Fecrin çıkışına kadar bir esenliktir (selamdır) o.  (Kadir:1–5)"

Hâ. Mim. Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, Biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır. Her hikmetli işe o gecede hükmedilir.  (Yani)katımızdan (verilen her) emir. Çünkü biz, peygamberler göndermekteyiz. (Duhan: 1-5)

Kur-an-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın yirmi yedinci gecesi. İslâm'da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur-an-ı Kerim de bu gecenin faziletini belirten ve yukarıda mealini verdiğimiz müstakil bir sure vardır. Her ne kadar da geleneksel İslam anlayışında farklı gecelere atfen kutlamalar düzenlenmiş olsa da kur-an'ı kerimde sadece bir geceden onunda kadir gecesi olduğundan bahseder.

Günler ve ayların tamamının bir takvim çerçevesinde döndüğünü bütün bu imkânların insanların istifade edebilmeleri için yaratıldığından bahseder kur-an'ı kerim. Allah’ın Kelamı’na saygı, Allah’a saygıdır. Allah’ın Kitabı’na saygı, O’nu güzel okumakla olur. O’nun haberlerini tasdik etmekle, emirlerini yerine getirmekle ve yasaklarından kaçınmakla olur. Allah’ın O’nu yüceltmeniz için belirlediği şeyleri yapmakla olur.

Kadir Gecesi ve Fazileti, Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’ân-ı Kerim’i indirmesi, insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık Müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (Muvattâ, İ’tikâf 6). Kadr suresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrail yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.

Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Hâlbuki kısmî belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün Ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla Müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tazimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur.

Hz. Enes İbnu Malik(ra) anlatıyor:”ramazan ayı girmişti. Resulullah(sav) buyurdular ki: "Bu mübarek aya girmiş bulunuyorsunuz. Bu ayda bir gece vardır ki bin aydan hayırlıdır. Bu gecenin hayır ve bereketinden mahrum kalan bir kimse, bütün hayırlardan mahrum kalmış gibidir. Onun hayrı ise sadece (uhrevi saadetten) mahrum kimseye haramdır."(Kutub-i sitte:6473)

Manevî atmosferinin ruhumuzu okşadığı, mübarek gecelerin geliyor diye müjdelediği, kutlu ay Ramazan son günlerini geçirdiğimiz şu günlerde ümmet olarak her zamankinden daha fazla duaya daha fazla birlik beraberliğe ihtiyacımız var.  Onun gece ve gündüzünde, "yok mu istiğfar eden affedeyim, yok mu rızık isteyen, yok mu hastalıklarına şifa talep eden vereyim" ilahi tekliflerin esintileri çoktan ruhumuzu okşamaya başladı.

Kıymetini bilemeyip, şükrünü eda edemediğimiz. Allah'ın sonsuz nimetlerinin ne büyük kıymet ifade ettiğini bize hatırlatan, acın yoksulun, kimsesizin halini bizlere en güzel bir şekilde anlatan oruçla. Garipleri, fakirleri, yetimleri hatırlayıp bir aylık bir süreyle bile olsa onlara yetişmemizi bizlere öğreten ramazanla.  Toplumdaki içtima-i denge ve sosyal hayatın ahengi adına, onların imdadına zekâtla ve sadaka ile yetişilmesi, sıkıntılarının giderilmesi hususunu bize hatırlatan kur-an.  Kur-an'ın bin aydan hayırlı dediği bir geceyi ihya ederken esas istenilen tevhid ilkesi içinde tüm ümmeti kucaklayarak geçirilmesi ve bunun senenin tüm gecelerine yansıtılması lazım.

Yılların gece ve gündüzlerin süratle döndüğü zaman diliminde Müslümanlar olarak geceleri özellikle kur-an'ın bahsettiği bu geceleri ihya etmekten geri kalmamalıyız. Tüm dünya insanlığı başta olmak üzere Müslümanların birlik beraberlikleri için dua etmeliyiz. Tüm İslam âleminin kadir gecelerini tebrik ediyor hayırlara vesile olmasını cenabi Allah'tan niyaz ediyorum.