Bir zamanlar herkes çocuğum terzi olsun derdi

Gelişen sanayi ile birlikte tekstil sektörünün de büyümesi, geçmiş zamanların gözde mesleği olan terziliği yok olmanın eşiğine getirdi.

VAN 23.01.2017 17:34:43 0
Bir zamanlar herkes çocuğum terzi olsun derdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Hazır giyim sektöründeki ürünlere olan ilginin terzilik mesleğini bitirme noktasına getirdiğine dikkat çeken terziler; şimdilerde ceket, pantolon ve takım elbise dikim işlerini bırakmak zorunda kalarak tamirata yöneldiler.

Bir zamanlar herkesin çocuğunun terzi olması için çabaladığını belirten Vanlı terzi Nedim Songül, bugün işlerinin olmayışını konfeksiyon sektörüne olan rağbete bağladı.

Terzilerin daha önce ayda yaklaşık 20 takım elbise dikebildiğini belirten Songül, şimdilerde bu sayının 5'e düştüğünü dile getirerek, bir zamanların gözde mesleklerinden olan terziliğin 10 yıl içerisinde yok olabileceğini ifade etti.

İnsanların son dönemlerde konfeksiyon ürünlerine rağbet etmesi nedeniyle, sadece tamirata yöneldiklerini belirten Songül, "Özel günler dışında, bizim kendi özel müşterilerimiz vardır. Sipariş üzeri çalıştığımız için bizi bilen, tanıyan müşterilerimize iş yapmaktayız.

Ancak daha önceki dönmelerde öyle değildi. Önceden konfeksiyon ve tekstil ürünleri az olduğu için işlerimiz o zamanlar çok daha yoğundu. Şimdilerde ayda 4-5 takım elbise dikerken, daha önceleri 20 takım elbiseden aşağı düşmezdik. Daha önceleri 4 personelimiz varken, şu an personel olmadan tek başımıza çalışıyoruz." dedi.

"Terzi olmak için çok büyük emekler harcanırdı"

Bir zamanlar terzilik mesleğinin büyük rağbet gördüğünü ve insanların kendi çocuklarının terzi olması için emek harcadığını hatırlatan Songül, "Şu anki terziler artık üretimi bıraktılar. Artık ceket, pantolon dikim işlerini bıraktılar ve tamirata yöneldiler.

Bunun nedeni ise işlerin olmayışı ve vatandaşın terzilere yönelmeyişinden kaynaklanmaktadır. Önceki dönemlerde terzi olmak için çok büyük emekler harcanırdı. Çok büyük zahmetler verilirdi. Herkes çocuğum bir sanat, bir meslek öğrensin diye büyük çabalar göstererek terziye gönderirdi. Şimdilerde ne yazık ki bu da kalmadı." diye konuştu.

"Eğitim politikası nedeniyle çırak yetişmiyor"

Son zamanlarda çırak da bulamadıklarını dile getiren Songül, "Bu mesleğimiz artık bitme noktasına doğru gidiyor. 10 yıl sonra emin olun ki elbise diken bir tane terzi bulamazsınız. Çünkü çırak yetişmiyor. Bunlar da devletin eğitim politikasından kaynaklanıyor.

Daha önce kesintili eğitim varken, şu an kesintisiz eğitim var. Çocuklar 17 yaşına kadar okula gidiyor. Dolayısıyla mesleğini, sanatını ve özel yeteneğini kullanamıyor." diye belirtti.

"Zevkine göre kıyafet bulamayanlar terzilere yöneliyor"

Bir elin parmağını geçmeyecek kadar sayılı müşterilerinin kaldığını ve onlar dışında kimsenin özel elbise diktirmeye yönelmediğini ifade eden Songül, "Şimdilerde kendi zevkine göre kıyafet bulamayan insanlar terzilere yöneliyor.

Terzilerin bazı müşterileri vardır ki onlar olmazsa olmazlarımızdır. Bizler şu an onlara hitap ediyoruz. Daha önce kendi elbisesini diktirme mecburiyeti varken, mesleğimiz şu an özele indi. Terzilerde elbise diktirmek artık lükse doğru gidiyor." ifadelerini kullandı.

 (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Bir zamanlar herkes çocuğum terzi olsun derdi